“Latvijas Gada auto 2025” pavasara testa braucienā izmēģina pirmos 12 pretendentus (+ VIDEO)

 

Foto: iAuto.lv

Gadaauto.lv | 31.maijs 2024 19:56

Aizvadīts konkursa “Latvijas Gada auto 2025” pavasara mediju testa brauciens. Tas sākās 11.maija rītā pie tirdzniecības centra Mols un turpinājās gleznainajā Turaidas apvidū ar bāzes vietu restorānā Kungu Rija. Brauciena laikā žūrija un mediju pārstāvji iepazinās ar pirmajiem 12 konkursam “Latvijas Gada auto 2025” pieteiktajiem auto modeļiem.

Jaunu automobiļu pieteikšana konkursam “Latvijas Gada auto 2025” notiek kopš 20. marta un līdz šim ir pieteikti jau vairāk nekā 15 modeļi. No tiem sestdien bija pieejami 12 modeļi: KGM Torres EVX, KIA EV9, Mercedes-Benz E-klase, Peugeot 208, Renault Scenic E-Tech Electric, Škoda Kodiaq, Škoda Superb Combi, Toyota C-HR, Volkswagen ID.7, Volkswagen Passat, Volkswagen Tiguan un Volvo EX30. Braucienā piedalījās arī “Latvijas Gada auto 2024” titula ieguvējs Nissan X-Trail un Renault Espace kā preses auto.

Jau pirmie pieteiktie pretendenti norāda uz to, ka konkursa žūriju sagaida diezgan grūts darbs novērtēt un īpaši izcelt kādu automobili, jo ar katru gadu piedāvājums kļūst līdzvērtīgāks un šī gada dalībnieku sarakstā teju katrs ir sabiedrībā pieprasīts auto modelis. Ja pirms 7 gadiem atšķirības starp dārgākajiem un lētākajiem vai lielākajiem un mazākajiem modeļiem bija izteikti jūtamas gan apdares kvalitātē, gan aprīkojuma pieejamībā, tad šobrīd atšķirības galvenokārt ir tikai niansēs. Teju puse no modeļiem elektriski, pārējie ir dažādi hibrīdauto veidi un divi modeļi – Škoda Superb Combi un Škoda Kodiaq pat ar dīzeļdzinējiem, kas pēdējos gados bija kļuvuši par salīdzinoši lielu retumu “Latvijas Gada auto” autoparkā.

Smaidīgākie brauciena dalībnieki izkāpa no modernizētā Peugeot 208 hibrīda versijā, kas sava nelielā izmēra un pašmasas dēļ sniedz azartiskas braukšanas īpašības. Kļūst arī saprotams, kādēļ pēdējos gados tas ir viens no pārdotākajiem modeļiem Eiropā – par salīdzinoši zemu cenu ir pieejams izskatīgs auto ar ergonomisku vadītāja vietu, labu braukšanas komfortu, atraktīvu izskatu un mazām lietošanas izmaksām. Asas izjūtas sniedz arī jaudīgākais modelis šajā braucienā – Volvo EX30 versijā ar diviem elektromotoriem. Tas piedāvā 428 zirgspēku jaudu un superauto cienīgu dinamiku. EX30 šobrīd ir mazākais un lētākais modelis Volvo klāstā.

Šogad jauni ir gan Volkswagen Passat, gan Škoda Superb modeļi. Testa braucienā abi auto ir universāļa virsbūves variantos, līdz ar to ir lieliska iespēja tos savstarpēji salīdzināt. Abu modeļu radniecība ir acīmredzama, ņemot vērā to, ka tie ir būvēti uz vienas platformas un dala kopīgas tehnoloģijas. Passat un Superb Combi piedāvā līdzvērtīgi plašu salonu un komfortablas gaitas īpašības.

Volkswagen Tiguan jaunajā paaudzē saglabājis savas praktiskās īpašības, piedāvājot ērtas sēdvietas arī aizmugurē sēdošajiem un prāvu bagāžas telpu, salīdzinot ar tiešajiem konkurentiem. Tiguan joprojām sastopams modelim raksturīgais balanss starp precīzu vadāmību un braukšanas komfortu, bet salona apdare veidota no augstvērtīgākiem materiāliem. Savukārt tie, kuri pieraduši pie pirmās paaudzes Škoda Kodiaq, jutīsies kā mājās arī jaunākajā otrās paaudzes modelī. Tas mantojis visas pozitīvās īpašības – galvenokārt komfortablo gaitu un plašo, praktisko salonu, bet ieguvis modernas tehnoloģijas un mūsdienīgu dizainu. Kodiaq šobrīd ir viens no ietilpīgākajiem auto modeļiem starp “Latvijas Gada auto 2025” pretendentiem.

Daudz vietas piedāvā arī Volkswagen ID.7. Prognozē, ka nākotnē tas varētu pavisam aizstāt Passat modeli, taču idejiski tas ir Arteon modeļa turpinājums. Turklāt ID.7 ir izaudzis līdz E jeb lielās klases izmēriem. Elektriskais dzinējs ar 286 zirgspēkiem nodrošina pieklājīgu dinamiku, bet 82 kWh baterija prāvu distanci ar vienu uzlādi. Lielo automobiļu klasi konkursā “Latvijas Gada auto 2025” pārstāv arī Mercedes-Benz E-klase, šoreiz lādējamā hibrīda versijā. E-klase piedāvā grezni un gaumīgi iekārtotu salonu ar iespaidīgiem jaunākās paaudzes multivides risinājumiem, kā arī patīkamu braukšanas pieredzi.

Gan lādējamā, gan pašuzlādes hibrīda versijas pieejamas Toyota C-HR modelī. Šim auto piemīt komfortablas braukšanas īpašības dažādos ceļa apstākļos. Arī tā izteiksmīgā āriene un spilgtais krāsojums ir iespaidīgs. Savukārt jaunais Renault Scenic E-Tech Electric pieejams tikai elektriskā dzinēja versijās. Tam ir divas jaudas versijas – ar 170 un 220 zirgspēkiem. Asās šķautnes ārējā dizainā izceļ jauno Scenic uz citu automobiļu fona. Ja iepriekš šis Renault modelis bija minivens, tad jaunākajā paaudzē tas ir kļuvis par kompakto krosoveru.

Pilnībā elektriski ir arī KGM Torres EVX un KIA EV9 modeļi. Ar Torres iepazināmies jau pagājušajā gadā, kad šis modelis ar benzīna dzinēju sevi teicami pierādīja bezceļos. Šogad izmēģinām Torres elektrisko versiju, ko apzīmē ar EVX. Šim modelim gan ir tikai priekšpiedziņa, taču auto īpaši izceļas ar plašo un gaumīgi iekārtoto salonu, un tas aprīkots ar 73.4 kWh bateriju, ļaujot auto ar vienu uzlādi nobraukt virs 400 km. Arī KIA EV9 trumpis ir plašais salons. Starp testa brauciena dalībniekiem tas piedāvā visvairāk telpas un septiņas pilnvērtīgas sēdvietas. Šī lielā izmēra SUV gaitu nesatricina nedz ielāpu klātas šosejas, nedz grants ceļu nelīdzenumi. Turklāt ar 380 Zs jaudu tas ir arī gana dinamisks auto, ņemot vērā tā izmērus.

Jaunu auto modeļu pieteikšana konkursā “Latvijas Gada auto 2025” turpināsies līdz 31. oktobrim, bet uzreiz pēc tam notiks Lielais testa brauciens vairāku dienu garumā, kad visi konkursā pieteiktie auto būs vienlaicīgi pieejami konkursa žūrijas biedriem. Konkursā drīkst pieteikt tikai jaunākos auto modeļus, kuri Latvijā pirmo reizi reģistrēti pēc 2023. gada 1. oktobra. Konkursa “Latvijas Gada auto” mērķis ir informēt sabiedrību par jaunākajiem automobiļiem Latvijā. Rezultātu paziņošana un laureātu apbalvošana notiks 12. decembrī.

Atbalsta: sludinājumu portāls Zip.lv, t/c Mols, ziņu portāls jauns.lv, iAuto.lv, Delfi, Latvijas Avīze, TV Auto ziņas, Klubs, Dieviete.lv, Jauniauto.lv, LAMB, V4 motors.

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

11 000 eiro no sava maka - BMW 5.sērijas hibrīdam akumulators nolietojas sešos gados 7

Kāds BMW 530e iPerformance īpašnieks Horvātijā saskāries ar nepatīkamu atklājumu – viņa automobiļa hibrīdsistēmas akumulators sešu gadu laikā nolietojies tiktāl, ka līdz tikai nomaiņa – 11 000 eiro plus maksa par servisa pakalpojumiem. Lasīt vairāk

 

Ķīnas Xpeng ar jaunu modeli G6 Eiropas tirgū; G9 Launch Edition versijā

Ķīnas autoražotājs Xpeng pieteicis jaunu modeli Eiropas tirgum. Tas ir G6 – elektriskās piedziņas SUV Coupe modelis, kas pircējiem kļūs pieejams no augusta. Lasīt vairāk

 

Abiem paveicās (+ VIDEO) 51

Uz gājēju pārejas satiekas divi satiksmes dalībnieki, kuriem, iespējams, vajadzētu pārlasīt satiksmes noteikumus. Lasīt vairāk

 

Konkursā Latvijas Gada motocikls pārsteiguma uzvara (+VIDEO) 1

Latvijas Gada motocikla finālā šogad triumfēja modernā retro pārstāvis BMW R12 NineT. Laureāti tika paziņoti 13. jūnijā tirdzniecības centrā Mols. Lai gan šogad par favorītu tika uzskatīts itāliešu ceļojuma motocikls Moto Guzzi Stelvio par lielu pārsteigumu daudziem Oļega Auzera izgatavoto godalgu saņēma BMW. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti