"Conexus" veiks tirgus izpēti ūdeņraža infrastruktūras attīstībai Latvijā 5

 

Foto: DAF

Nozare.lv | 5.augusts 2023 8:39

Ar nolūku izpētīt ūdeņraža ražošanas, pieprasījuma, pārvades un uzglabāšanas potenciālu Latvijā, vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") veiks tirgus izpēti, aģentūru LETA informēja "Conexus" pārstāvji.

Tirgus izpētes rezultāti sniegs ieguldījumu turpmākai ūdeņraža infrastruktūras attīstībai Latvijā un ārpus tās robežām.

"Conexus" norāda, ka Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Komisijas nospraustais ES enerģētikas transformācijas un dekarbonizācijas kurss izvirza dalībvalstīm pienākumu ilgtermiņā ievērojami samazināt to radītās SEG emisijas un veicināt pāreju uz atjaunojamās enerģijas izmantošanu. Transformācijas stratēģijas pamatā ir ūdeņraža ekonomikas attīstība, kurā ūdeņradis tiks izmantots kā atjaunojamās enerģijas nesējs un uzkrājējs ar izmantošanas potenciālu nākotnē.

ES dalībvalstis šobrīd aktīvi strādā pie kursa īstenošanas, ko apliecina ievērojamais ūdeņraža projektu skaits visā Eiropā.

Rūpējoties par "Conexus" pārvaldītās infrastruktūras ilgtspējīgu un efektīvu darbību, lai nodrošinātu saražotā ūdeņraža pārvadīšanai no ražošanas līdz patēriņa vietām nepieciešamās pārvades infrastruktūras izveidošanu, "Conexus" kopīgi ar citu valstu pārvades sistēmu operatoriem, tostarp Somijas "Gasgrid Finland", Igaunijas "Elering", Lietuvas "Amber Grid", Polijas "Gaz System Poland" un Vācijas "Ontras" ir uzsākuši Ziemeļu-Baltijas ūdeņraža koridora projektu, kā ietvaros līdz 2030.gadam ir paredzēts izveidot pārrobežu ūdeņraža pārvades koridoru no Somijas caur Igauniju, Latviju, Lietuvu un Poliju līdz Vācijai. Tāpat "Conexus" strādā pie atsevišķa ūdeņraža reģionālas krātuves projekta ar plānoto jaudu virs desmit teravatstundām.

Lai īstenotu dekarbonizācijas procesu kā vienotu Baltijas jūras valstu projektu, minētā starpvalstu projekta ietvaros "Conexus", līdzīgi kā citi operatori savās Ziemeļu-Baltijas ūdeņraža koridora projekta dalībvalstīs, veiks nesaistošu tirgus izpēti ūdeņraža infrastruktūras potenciāla Latvijas teritorijā sākotnējai novērtēšanai, kurā aicināti piedalīties visi Latvijā aktīvie uzņēmēji.

"Conexus" organizētā tirgus izpēte par ūdeņraža ražošanas, pieprasījuma, pārvades un uzglabāšanas potenciālu Latvijā ilgs līdz šā gada 1.oktobrim. Aptauju iespējams izpildīt vietnē "https://forms.microsoft.com/pages/responsepage.aspx?id=9qpWKnPXg061zDkqRT7z2zSxZiK7hSlIvy8KWqX8RjlUNzlNT1RPMDcwUFNXR1Q0SEkySzFZREUxTi4u".

Jau ziņots, ka "Conexus" apgrozījums šogad pirmajā ceturksnī bija 15,739 miljoni eiro, kas ir par 0,3% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, savukārt uzņēmuma peļņa saruka par 5% - līdz 5,164 miljoniem eiro.

"Conexus" lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (68,46%), kamēr 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma "Marubeni" pārvaldītajam fondam "MM Capital Infrastructure Fund", bet 2,48% - pārējiem akcionāriem.

 
Visi komentāri
 
Autors 6.augusts 2023 0:16
2 0 Atbildēt

LV boteikti varētu palikt par pamatīgu ūdeņraža centeu, jo mums ir liela krasta līnija lai salikt tur veja turbinas un saražotu ūdeņradi varētu glabāt jaunizveidotajās dobeles pazemes krātuvēs, jo tās ir tik lielas, ka būtu eiropas līmeņa projekts.

Bet ilgtermiņa domāšana nav LV politikas un uzņēmējdarbības pamts, tādēļ tuepināsim vien pirkt slāvi gāzi, kas atvesta uz LNG twrmināļiem.

Un protams katram pagastvecim jāizpatīk pensionāriem, kas neko negrib nekad nekur.

WALA 6.augusts 2023 13:20
1 0 Atbildēt

Klau, es jau saprotu ka jo lielāki projekti, jo bagātāki kļūst daži cilvēki, bet nekad nav ienācis prātā, ka Latvijas mērogam šī visa ir vienkārši bezjēdzīga mērkaķošanās, kas tikai "izsūc" naudu no nabadzīgākās LV tautas daļas ?!?an gan nav sanācis par to padomāt un parēķināt, taču ļoti iespējams ka visizdevīgākais LV tautai būtu subsidēt fosilo degvielu un kurināmo ... Jā neekoloģiski urml. taču pie tā ko Ķīnai ļauts piesārņot kamēr saražo visus tos "sūdus" ar ko Eiropa kļūst zaļāka, man šķiet mēs te varētu prasti piesārņot kamēr saule pārstāj eksistēt ...

Jonis 6.augusts 2023 19:46
1 0 Atbildēt

Ar šo prātīgi saimniekojot varētu uztaisīt te vēl vienu Norvēģiju vai Somiju.

Galvenā doma h2 ir tāda ka faktiski jebkura valsts var pārvēsties par degvielas eksportētāju, no esošā importētāja statusa.

Krotow 7.augusts 2023 12:48
0 0 Atbildēt

Tad vienreiz nāciet ar reāliem rīcības plāniem. Kur ko būvēs, cik tas maksās un kā aizbāzīs mutes NIMBY gaudoņām pa ceļam.

asd 7.augusts 2023 18:36
0 0 Atbildēt

Vajag palūgt Džonim, lai garām lidojot nomet kādu megatonnu ūdeņraža, nebūs jāražo.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Jauni motori BMW 5. sērijas Touring un versija, kas maksās mazāk par 60 000 eiro 1

BMW papildinājis 5.sērijas Touring universāla motoru klāstu ar jaunām izvēlēm, kas pircējiem kļūs pieejamas no šī gada novembra. Lasīt vairāk

 

Skaņu signālu Audi vadītājs uztver kā vērsis sarkanu lupatu (+ VIDEO) 6

No apraksta noprotams, ka video autors ar skaņu signālu brīdina Audi vadītāju, kurš atpakaļgaitā izbrauc no pagalma. Pēdējais to uztver kā "vērsis sarkanu lupatu" un metas video autoram pakaļ. Lasīt vairāk

 

BYD piesaka 1200 Zs jaudīgo Yangwang U8 Parīzes autoizstādei (+ VIDEO) 2

Ķīnas autobūves koncerns BYD gatavojas Parīzes autoizstādei, kas durvis ver 14. oktobrī. Jaunumu skaitā arī luksuss klases apvidus auto Yangwang U8, kas pirmizrādi Ķīnā svinēja 2023. gada novembrī. Lasīt vairāk

 

Ad Rem Auto atklāj jaunu autocentru Pārdaugavā (+VIDEO) 3

Septembra vidū ar vērienīgu sarīkojumu Ulmaņa gatvē tika oficiāli atklāts Ad Rem Auto jaunais autosalons. Lai gan tehniski autocentrs funkcionē jau kopš augusta, Ad Rem Auto vadītājs Māris Īle neslēpa saviļņojumu par projekta īstenošanos. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti