Ceļojums pandēmijas laikā: iespēja iepazīt Baltijas valstis un sava auto atbalsta sistēmas (+ FOTO) 3

 

Foto: Publicitātes attēls

Velocita | 10.septembris 2020 10:10

Tā kā koronavīrusa pandēmijas laikā pasaules apceļošanas iespējas ir stipri ierobežotas, labākā alternatīva ir automobilis un došanās apciemot tuvākās kaimiņvalstis, sēžot pie tā stūres.

Atvaļinājumā tā neapšaubāmi ir interesantāka un labāka nodarbe nekā iepriekšējo gadu fotoalbumu pārlapošana un gremdēšanās atmiņās par laikiem, kad Covid-19 un slēgtas robežas bija sveši jēdzieni. Kurp braukt un ko darīt, kad pieņemts lēmums brīvdienas pavadīt autoceļojumā, savā pieredzē un padomos dalās igaunis Romets Tīkmā (Romet Tiikmaa).

Kamēr ap valstu robežām valda samēra liela neskaidrība, bet brīvai ceļošanai starp Baltijas valstīm šķēršļi pagaidām nav likti, Romets Tīkmā piedāvā sabalansētu ceļošanas recepti. Ar Covid-19 inficēto cilvēku skaits visā Eiropā, tai skaitā arī Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, pieaug, tomēr valstsvīri pagaidām atturas no tā dēvētā Baltijas burbuļa likvidēšanas, un tā ir lieliska iespēja kāpt mašīnā, lai dotos uz kādu no igauņu ceļotāja piedāvātajiem apskates vai atpūtas punktiem, kuri “zem viena jumta” apkopoti viņa projektā Baltijasvasara.lv.

Šeit atrodams it viss - no mazām viesnīcām un krodziņiem, kur iespējams baudīt autentisku ēdienu, līdz pat parkiem, dabas takām un vietām, kur var gūt gandarījumu no skaistas vides, uzņemt krāšņus foto vai vienkārši pavadīt stundas, laiskojoties saulē.

“Laika gaitā esmu iemācījies novērtēt, kas es esmu, no kurienes nāku un kas mums visiem pieder. Tuvāko zemju iepazīšana man kļuva aizvien interesantāka un aizraujošāka. Un tad līdz ar Covid-19 pandēmijas sākumu kļuva skaidrs, ka šā gada ceļojumu “burbulis” aptvers Baltijas valstis. Tā arī sāku un dažu nedēļu laikā radīju šo ceļojumu plānošanas rīku,” stāsta Tīkmā.

Ar draugu palīdzību Romets izveidoja interneta lapu ar vietām, ko Baltijas valstu apceļotājiem ir vērts apmeklēt. Tā ir pieejama visās Baltijas valstu valodās trīs atsevišķās tīmekļa vietnēs: Baltijasvasara.lv, Baltijosvasara.lt un Baltisuvi.ee. Tāpat ir padomāts par ceļotājiem, kas priekšroku dod angļu vai krievu valodai. Kā norāda Tīkmā, trīs viņa draugi palīdzējuši ar satura tulkošanu, bet viens iesaistījies prezentācijas video radīšanā.

“Draugi manu ideju atbalstīja un tagad, kad ceļojumu plānošanas rīks ir “gaisā” un darbojas, mēs saņemam ļoti labas atsauksmes un plašu atbalstu no tiem, kuri to lieto. Galu galā mūsu galvenais mērķis ir dot nepieciešamo iedvesmu ikvienam, lai šajā izaicinājumiem pilnajā laikā brauktu apciemot kaimiņvalstis. Mums ir kopīgs vēsturiskais mantojums, līdzīga kulinārā gaume, sociālās vērtības un daudz kas cits. Esmu patiešām laimīgs, kad saprotu, ka daudzi izmanto šo rīku, lai šķērsotu robežas un dotos pie kaimiņiem,” saka Romets Tīkmā.

Ceļojumam izvēle kritusi uz SUV automobili

Savam ceļojumam Tīkmā izvēlējās SUV - jauno Citroën C5 Aircross. SUV ar augstu klīrensu šādos braucienos var izrādīties noderīgs, jo, kā Tīkmā pārliecinājās pats, viņam nācās doties gan bezceļos, gan arī braukt pa ceļiem, kas nav sevišķi viesmīlīgi. Citroën komfortablajai hidraulikai tā bija lieliska iespēja demonstrēt tās īpašības, kas izpelnījušās atzinību visā pasaulē.

Ceļotāja vārdiem sakot, automobiļa izvēle atmaksājusies vairākos veidos, jo tas izrādījies ne tikai komfortabls, bet arī ārkārtīgi ekonomisks un ļāvis aizmirst par patēriņu. Braucot citā valstī, lietderību pierādījusi arī atbalsta sistēma, kas atpazīst ceļa zīmes un atgādina vadītājam par pastāvošajiem atļautā braukšanas ātruma ierobežojumiem. Visbeidzot ceļotājs atzīst, ka ļoti būtisks bijis automobiļa nomierinošais aspekts jeb aktīvā sistēma, kas nepieļauj neapzinātu izbraukšanu no savas joslas.

“Vērojot, kā šī sistēma darbojas, es atkal un atkal atskārtu, ka jūtos daudz mierīgāk, nosvērtāk. Šajā laikā es nobraucu 4200 kilometrus un man pat grūti noticēt, ka tie paskrēja tik raiti,” piebilst Tīkmā.

Baltijas valstīs ir ko darīt divu mēnešu garumā

Viesojoties Latvijā, igaunis devās divas dienas ilgā pārgājienā gar Gauju. Lietuvā viņam atmiņā iespiedusies ezeru ieskautā Zarasu pilsēta, kam Baltijā neesot līdzīgas, savukārt Igaunijā Tīkmā īpaši izceļ Abrukas salu, kas atrodas Rīgas jūras līcī dažus kilometrus uz dienvidiem no Sāmsalas.

Romets Tīkmā savam ceļojumam pa Baltijas valstīm veltīja 20 dienas jeb nepilnas trīs nedēļas, tomēr atzina, ka ar to ir krietni par maz, lai apskatītu visu ievērības cienīgo.

“Tagad, kad atskatāmies, kas ir redzēts un kurp doties, es droši varu teikt, ka divi mēneši ceļojumā pa Baltijas valstīm paietu nemanot. Tomēr es tos pietaupīšu nākamajam gadam,” sola igauņu ceļotājs.

 
Visi komentāri
 
Antons 10.septembris 2020 11:20
0 1 Atbildēt

"Pandēmijas"

SUV? 10.septembris 2020 12:11
0 0 Atbildēt

kādas vēl auto atbalsta sistēmas? To nav gugle tulkojusi no svešvalodas?

viencexperc 10.septembris 2020 13:13
2 0 Atbildēt

Kad portālā veido automātisko maršrutu, kāpēc nevar uztaisīt kaut kādus filtrus - kas interesē, ko negribi redzēt... utt.

Nospiedu izveidot maršrutu, man izmeta - baznīcas, kapus, ezerus. Domāju, ka varbūt tā ezera tuvumā ir kaut kas. Nē, vienkārši ezers.

Tad padomāju, varbūt baznīcā notiek kas interesants - var tēlot mācītāju, var kaut ko dedzināt, tēlot upurēšanu, vai kas cits, interaktīvs, bet atkal nē. Vienkārši kaut kādu neizglītotu sektantu pulcēšanās vieta.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti