Dzert un braukt

Redaktors Reģ.: 31.08.2001

Vai var iedzert un braukt?

Toerētiski – jā. Atļautās 0,5 promiles 80 kg smagam vīram sakrājas pēc divām šņabja glāzītēm (40 g katrā), pēc puspudeles (0,35 l) sausā vīna vai litra viegla alus. Šie skaitļi ir aptuveni un individuāli, tādēļ mīļā miera labad prātīgi ļaudis par normu uzskata pusi no augstāk nosauktā. Tiklīdz šī puse ir pārkāpta, motorizētu kustību no opciju saraksta izslēdzam. Pilnībā un galīgi.

Teorētiski... Praktiski kaut ko tādu var atļauties tikai stiprs un par sevi ļoti pārliecināts cilvēks. Viena glāzīte mēdz atraisīt, viltīgi prasīt otru, augstāk pieminēto trešo. Tādēļ likuma atļauto iespēju izmantoju ļoti reti. Parasti tikai tad, ja pēc pirmā un vienīgā manis atbalstītā tosta paredzēts šeit uzkavēties vēl pāris stundas.

 
Sviestc Reģ.: 26.05.2004
0 0 Atbildēt

Manuprāt tās lietas savietot nevaig.

Vai nu dzer un nebrauc (pats), vai nedzer un brauc!

Jo savādāk sanāk meklēt problēmu tur, kur tās nemaz nav...

aansis Reģ.: 23.11.2012
0 0 Atbildēt

Redaktors rakstīja: Praktiski kaut ko tādu var atļauties tikai stiprs un par sevi ļoti pārliecināts cilvēks. Viena glāzīte mēdz atraisīt, viltīgi prasīt otru, augstāk pieminēto trešo.

Šāds teksts jau liecina par atkarību no alkohola un dzeršanu apreibināšanās pēc. Kauss alus vai glāze vīna pie pusdienām, kas netiek dzerta, lai apreibinātos, neko neatraisa un neprasa.

Redaktors Reģ.: 31.08.2001
0 1 Atbildēt

Teicu jau - reakcijas individuālas...

Redaktors Reģ.: 31.08.2001
0 0 Atbildēt

Ilustrācijai fragmentiņš no dažus gadus sena raksta par "Tavs auto" alkoeksperimentu Biķerniekos:

Kas notiek virs 0,5?

Pazīsti sevi! Kādā žurnālistu eksperimentā baltu šņabi metodiski dzēra trīs vīri – daudzās dzīves vētrās rūdīti Ģirts un Ivars (tā ap 50 gadiem) un gandrīz uz pusi jaunāks Gusts. Sasniedzot 0,6 pm (izdzerti apmēram 100 g) pirmo divu rīcība nebija mainījusies. Gusts sēžoties trāpīja garām krēslam un tur zālītē arī omulīgi palika. Mākoņos sapņaini blenzdams poēmu angļu valodā skaitīja...

Visiem trim mērījām arī reakciju (pēc statiskās metodes – laiku, kas, iedegoties sarkanam signālam, vajadzīgs lai stāvošā auto pārceltu kāju no gāzes uz bremzi). Ivars pēc 100 gramiem reaģēja labāk kā iepriekš, Ģirta un Gusta reakcijas laiks nebija būtiski mainījies un joprojām palika labāks nekā vismaz pusei mazāk sportisku skaidrā prātā testēto.

DekstersFF Reģ.: 28.01.2012
0 0 Atbildēt

Nevar noteikumus katram personīgi piemērot.

Tāpēc jau ir tas 0,5 , bet tomēr katram pašam būtu tā robeža jājūt. Ja nevar, tad nevajag to 0,5 nemaz pārbaudīt.

Lielākos sūdus satiksmē jau savāra tie,kam 2 un vairāk promiles.

iAutolv Reģ.: 23.11.2012
0 0 Atbildēt

DekstersFF rakstīja: Nevar noteikumus katram personīgi piemērot.

Tāpēc jau ir tas 0,5 , bet tomēr katram pašam būtu tā robeža jājūt. Ja nevar, tad nevajag to 0,5 nemaz pārbaudīt.

Lielākos sūdus satiksmē jau savāra tie,kam 2 un vairāk promiles.

Daudzās valstīs vispār nedrīkst būt promiles, te pat Igaunijā ir 00,00. Vai statistikā var redzēt ieguvumus no šāda aizlieguma?

DekstersFF Reģ.: 28.01.2012
0 0 Atbildēt

Man nav pieejama Igaunijas statistika.

Iespējams, ka ir pieejama, neesmu pētījis. 0.0 promiles neļauj eksperimentēt un radīt slidenas situācijas.

Kā Sviests teica- dzer un nebrauc, brauc un nedzer.

Redaktors Reģ.: 31.08.2001
0 0 Atbildēt

Lai sarunu uzturētu sprēgājam, fragmentiņš no dažus gadus veca pirmsjānu rakstiņa:

- Cik ātri šis iet laukā?

Veselas 24 stundas pēc „alkohola lietošanas” esot jāguļ. Kungiem, kas tā saka (CSDD – A.Lukstiņš, CP – E.Zivtiņš, DBS – A.Priednieks) daļēja taisnība. Tiešām – droši nevar apgalvot, ka alkohola paātrinātai izvadei no organisma palīdzēs ēšana, peldēšanās, pirts. Nekādā ziņā to nevar izdzīt ar zobu birsti, kā mēģina izdarīt nu jau senā (2007. g.) CSDD šausmu klipa atbaidošais varonis. Vienīgais tīrītājs ir laiks. Taču – cik šo zāļu patiešām vajag? Dakteri saka – vienu stundu uz katrām 0,15 promilēm, ja organisms kaut cik normālā kondīcijā. 0,15 x 24 = 3,6 pm. Vai tiešām diennakts atpūtas rekomendētāji uzskata, ka visa latviešu tauta rītnakt būs tādā „ķēmā”, ka mums jau vairs nepietiek ar iedzeršanu, bet par normu kļuvusi galīga un dzīvībai pat bez braukšanas bīstama „pieliešanās”?

Teorētiskais „šmigas” izvades grafiks, - ja kaut cik saprātīgā līmenī (1,5 l alus, 200 grami šņabja) iedzerts līdz pusnaktij, rīt pusdienā promilles būs nulle. Tas gan nenozīmē, ka jutīsies spirgts, ja pietiekamai snaudai laiku būs atņēmusi papardes zieda meklēšana.

Tātad līdz pusnaktij un ar mēru.

Bet ja līdz rītam (pusspainis – 6 l putiņu, līdz pusnaktij piejaukti 150 gr. šņabja)...

Aprēķini un eksperimenti rāda, ka apdziedātā un paaudžu paaudzēs lietotā veselīgā Jāņu dzira ir vienas viltīgas lamatas. Ar putām vien – sevišķi, ja tās nāk no lieliem plastmasas traukiem vai mucām – tādas gardas, tumīgas, dzīvas un saldenas – var uzvilkt baigās promiles. Un tev ir visas iespējas būt „totālā kramā” rītausmā, „noplīst” nākamās pusdienas laikā, atmosties vakarā – joprojām ar krietnām divām promilēm pakrūtē. Ir pavisam šķērmi, un saimniekam nebūs grūti pierunāt tevi mazliet uzlāpīties. Jaunas putas uz veca rauga garantēs pārvietošanās lieguma pagarinājumu.

 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti