Kuras puses kustība?

REXX Reģ.: 23.09.2013

Ienāca prātā doma- kuras puses kustība ir ērtaka autovadītajiem- labās, kā mums, vai kreisās, kā angļiem? Gribētos viedokli no lietotajiem, kuriem ir pieredze lietot abus kustības veidus (50/50) būtu ideali. Tēma "pie mums viss ir sūdīgi" neieskaitās. Specialistu viedokļi?

 
ilgis Reģ.: 10.06.2015
0 0 Atbildēt

Man šķiet, ja esi pieradis tad abas līdzvērtīgi labas, nav atšķirības. Kādēļ tāds filozofisks jautājums?

www.pacelauto.lv

andzins1111 Reģ.: 14.01.2014
0 0 Atbildēt

Tīri psiholoģiski man patīk braukt pa labo pusi, jo kā nekā tā nobraukāju 10 gadus. Bet UK braukt pa kreiso nav nekādu problēmu, jo šeit vienkārši ir daudz ērtāk braukt un pārdomātāki krustojumi utt. Un rezultātā tīri subjektīvi liekas, ka pa kreiso pusi tad arī it kā ir ērtāk.

Bet tā nekādu atšķirību tiešu tajā pa kuru pusi braukt neredzu, galvenais nesajaukt. UK jau ir daudzas citas CSN nianses, kuras ir daudz svarīgāk zināt.

Kanibaals Reģ.: 24.08.2001
1 0 Atbildēt

Rādžiņu vieglāk ar labo roku regulēt

kalfonso Reģ.: 27.03.2002
0 0 Atbildēt

un blakus sēdošo dāmu čamdīt arī

Chankaishi Reģ.: 11.07.2007
0 0 Atbildēt

Nav gadiijies buut Anglijaa, taapeec gruuti iedomaaties, kaa aatrumus ar kreiso roku paarsleegt, taa pat visu paareejo augstaak mineeto - ar vienu kreiso! Bet taa, jau no beernu dienaam kaut kaa ar divriteni, veelaak arii ar moci eertaak griest pa kreisi, pa labi - neliels diskomforts - kaapeec taa? Shkjiet, ka tas visiem taa. Taa kaa, braucot pa labo pusi - eertaak izdariit sarezhgjiitaako manevru - nogriesties pa kreisi. Varbuu angljiem savaadaak?

krix Reģ.: 04.10.2002
0 0 Atbildēt

no ieraduma un podziņu grozīšanas skatpunkta labās puses braukšana ir ērtāka.

neesmu pats vadījis transportu pa kreiso pusi. it kā kreisās puses braukšana dod braucējam iespēju labāk pārskatīt labo pusi, kam satiksmē ir priekšroka. un "piespiež" rūpīgāk ievērot labās rokas likumu. kā nekā zem sitiena liek sevi, bet ne pasažieri.

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Dīvaini, ka labās puses kustība vispār ir ieviesusies. Jo angļu sistēma ir pareizā. Tā ir cēlusies no tā, ka bruņotam jātniekam , turot zobenu labajā rokā, ir arī ērtāk cirst uz labo, nevis no labās uz kreiso pusi. Tā kā bruņotu jātnieku kustība pa ceļu bija visām tautām, kāpēc nesaglabājās kreisās puses kustība ?

REXX Reģ.: 23.09.2013
0 0 Atbildēt

No šejienes arī jautājums radās. Vēsture esot tāda- angļi, joprojām, pārvietojas pa ceļa "pareizo" pusi ("right"= labā (puse), "right"- pareizs), bet francūži, vēstruiski nemīlot visu anglisko, darījuši otrādi- t.sk.organizēja kustību pa ceļa kreiso pusi.

GB12 Reģ.: 29.03.2011
0 0 Atbildēt

Es reiz Īrijā uz šosejas pamēģināju. Ļoti dīvaini, bet domāju, ja piešautos, būtu līdzīgi kā man tagad ir vienalga - benzīns/dīzelis vai mehānika/automāts. Jo ikdienā sanāk braukt ar dažādiem auto visādās kombinācijās.

Uggga Reģ.: 04.01.2006
0 0 Atbildēt

Labās puses kustības aizsākumiem bija kaut kāds sakars ar vēsturisko kuģu kustību, kad samainīties ar kreisajiem sāniem bija pieklājīgs žests, bet ar labajiem izaicinājums uzbrukumam. Kaut kas tāds nāk atmiņā.

Conqueror Reģ.: 15.10.2002
0 0 Atbildēt

Interesanta tēma

Mans novērojums pēc braukšanas Anglijā ar auto, kam stūre labajā pusē ir - ar iesmējienu konstatēju ka gāzes pedālis izrādās pareizā vietā - nav slīpās atbalsta vietas kreisajai kājai kā kontinentālās Eiropas gadījumā - auto ar stūri kreisajā pusē gāzes pedālis ir iekšējā malā, bet ārējā malā ir plauktiņš kreisās kājas atbalstam, kāda nav angļu puses auto labajā ārējā malā - tur ir gāzes pedālis.

Carlito Reģ.: 16.03.2004
0 0 Atbildēt

REXX, kaut kas neštimmē - ja jau pareizā ir labā puse "("right"= labā (puse), "right"- pareizs)", tad kāpēc viņi brauc pa "nepareizo" - kreiso pusi?!

Es esmu dzirdējis versiju, kura sakrīt ar "imzz" versiju - par bruņinieku tradīciju!

Palaidniex Reģ.: 19.11.2002
0 0 Atbildēt

Interesantakais ir tas, ka arī GB un citās valstīs kur brauc pa ielas kreisp pusi arī ir LABĀS rokas likums. Iekāpiet kravas busā, šaurāka leņķa krustojumā pamēģiniet iegūt labu pārskatamību pa labi... Sapratīsiet, ka ja brauc pa ielas labo pusi, daudz pārskatāmaks būtu kreisās rokas likums...

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Es vēl palasīju par šo tēmu, diezgan interesanti. Tātad, kaut gan kavalērijai dabiski pārvietoties pa ceļa kreiso pusi, apm. pēc 1700. gada attīstījās tirdzniecība un uz ceļiem parādījās daudz kravas furgonu to lētākajā versijā, bez speciāla sēdekļa "kučierim" , pajūga vadītājs sēdēja uz kreisās puses aizmugurējā zirga, jo no šīs pozīcijas visērtāk bija slānīt visus pajūga zirgus ar labo roku. Pajūga vadītājs, saprotams, labāk gribēja redzēt ceļu, nevis ceļa malu, tāpēc sāka pārvietoties pa labo pusi. 2.galvenais iemesls -Napoleona iekarojumi, visur , kur teikšana kaut uz laiku bija francūžiem, ieviesās labās puses kustība.

Nortel Reģ.: 16.03.2007
0 0 Atbildēt

Štrunts par kustībām, bet kā ir ar "roku likumiem". Manuprāt, labās puses kustībā (nu kā pie mums) izdevīgāks autovadītājam būtu kreisās rokas likums. Jo auto kreisā puse ir labāk pārredzama dēl tā, ka vadītājs sēž pie kreisā loga. Arī kreisais sānu spogulis ir tuvāk un ātrāk acij sasniedzams.

Vispār kāds ir pamatojums "labās rokas" likumam?

seaman Reģ.: 18.08.2005
0 0 Atbildēt

ar kreiso roku ātrumus štepselēt un rādžiņu regulēt piešaujas momentali, sūdīgāk ir vidus spogulī pa kreisi galvu pagriest

vēl šaurie lauku asfaltētie ceļi ar nepārredzamiem dzīvžogiem uzsit asini, it sevišķi kad kads aiz līkuma pretī izlido

andzins1111 Reģ.: 14.01.2014
0 0 Atbildēt

UK nav labās rokas likuma, vienādas nozīmes krustojumi ir uz katra soļa, bet brauc cilvēki tajos pēc "savstarpējas džentelmeņu vienošanās".

Ne tikai ceļi un joslas ir šauri, pa kuriem visi tāpat lido. Bet vietām troturāri arī ir 30-50 cm plati. Jāskatās lai ar spoguļiem kādu gājēju neaizķer.

 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti