"Baltpool": Biokurināmā cenas Latvijā kopš oktobra samazinājušās par 37,4% 3

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 9.februāris 2023 10:50

Latvijā biokurināmā cenas šonedēļ samazinājās līdz 32 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 37,4% zemāka, salīdzinot ar pērnā gada oktobri, kad bija būtisks cenu kāpums, liecina starptautiskās biokurināmā biržas "Baltpool" dati.

Pēdējo divu nedēļu laikā cena ir samazinājusies par 22,7% un teju izlīdzinājusies ar cenām Lietuvā un Igaunijā, kur tā bija attiecīgi 31,15 un 29,5 eiro par MWh.

"Baltpool" tirdzniecības vadītājs Vaidots Jonutis skaidro, ka Latvija - tāpat kā Lietuva un Polija - ērtā ģeogrāfiskā stāvokļa un ekonomiski izdevīgās cenu starpības dēļ iepriekš daudz biokurināmā importēja no Baltkrievijas. Kad šis imports apstājās, cenas ievērojami pieauga, jo piepeši parādījās tukšums, kas tirgum bija jākompensē. 

"Taču šis cenu lēciens mudināja tirgus dalībniekus ātri reaģēt, pielāgoties un sakustināt vietējo piedāvājumu - augstās biokurināmā cenas rezultātā Latvijas mežu īpašnieki, izejvielu pārstrādātāji tirgum piedāvāja ievērojami vairāk izejvielu nekā parasti," norāda Jonutis, piebilstot, ka šobrīd jau redzams rezultāts - piedāvājums ir pieaudzis, bet cenas samazinājušās par teju 40%, salīdzinot ar rudenī piedzīvoto kāpumu.

Pēc "Baltpool" pārstāvja teiktā, cenas Latvijā ir izlīdzinājušās citu Baltijas valstu cenu līmenī, kaut arī dažus pēdējos gadus pēc kārtas cenas Latvijā bija nedaudz augstākas.

Jonutis skaidro, ka citi cenu samazināšanās faktori bija salīdzinoši siltais rudens un lielāku tirgus spēlētāju ienākšana biokurināmā biržā, piemēram, siltumenerģijas piegādātāja AS "Rīgas siltums" iesaistīšanās tirdzniecībā biržā no iepriekšējā gada maija. "Baltpool" pārstāvis norāda, ka tāda liela pircēja kā "Rīgas siltums" parādīšanās biržā ir līderības paraugs un liela iespēja biokurināmā piegādātājiem - kopā palielināt konkurenci starp piegādātājiem un cenu veidošanas caurskatāmību.

"Rīgas siltuma" valdes loceklis Mārcis Kauliņš pauž, ka 2023.gadā ir plānots palielināt biokurināmā daļu, kas tiek pirkta "Baltpool" biržā.

Viņš skaidro, ka "Rīgas siltums" biokurināmo "Baltpool" biržā sāka pirkt pērn maijā, sākot ar nelieliem daudzumiem, kurus aizvien palielināja. "Rīgas siltums" 2022.gadā "Baltpool" biržā iegādājās aptuveni 20-25% nepieciešamā biokurināmā un 2023.gadā šo daļu plāno palielināt. 

"Esam ievērojuši, ka aizvien vairāk biokurināmā izejvielas piegādātāju iesaistās tirdzniecībā Latvijas biržā, turklāt palielinās arī konkurence. Latvijas pārdevējiem jau ir jāņem vērā arī Lietuvas vai Igaunijas piegādātāju cenas," norāda Kauliņš.

Latvijas biokurināmā piegādātāja "Rairu" biomasas ražošanas un pārdošanas vadītājs Rolands Rudītis norāda, ka 2022.gadā biokurināmā piegādātāji Latvijas "Baltpool" biržā kļuva īpaši aktīvi.

"Biržā īsu brīdi darbojāmies 2018.gadā, taču aktīvā tirdzniecībā atgriezāmies tikai pērn. 2022.gads pierādīja, ka Latvijā var atrast daudz vairāk dažādu pircēju, turklāt šis gads ienesa tirgū arī vairāk caurskatāmības. Ceram, ka Latvijas biržā pieaugs pastāvīgo pircēju - gan mazu, gan lielu - skaits, jo tas vēl vairāk aktivizētu Latvijas biokurināmā tirgu," pauž Rudītis.

Prognozējot šā gada biokurināmā cenu, "Baltpool" pārstāvis Jonutis uzskata, ka pašreizējam cenu līmenim - aptuveni 35 eiro par MWh - varētu saglabāties arī tuvākajā laikā. Viņš skaidro, ka vienam no svarīgākajiem emocionālajiem indikatoriem - gāzes cenai - vairs nevajadzētu ievērojami mainīties, tirgus dalībnieki jau ir izvērtējuši visus faktorus, kas var to paaugstināt šajā apkures sezonā. Jonutis norāda, ka vairums Eiropas valstu ir nodrošinājušas gāzes rezerves, "Nord Stream" gāzes vadi nedarbojas jau vairākus mēnešus, Baltijas jūras ostās aptuveni ik pēc mēneša parādās pa jaunam sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālim, savukārt satraukums, kas valdīja apkures sezonas sākumā par gāzes deficītu Eiropā, ir novērsts.

"Domājams, ka ģeopolitiskā situācija tuvākajā laikā nemainīsies un biokurināmā imports 2023.gadā no Baltkrievijas netiks atjaunots, tāpēc uz lielāku cenu samazinājumu nez vai var cerēt. Savukārt cenu līmenis, kas ir aptuveni 35 eiro par MWh, ir optimāls, un biokurināmā izejvielas ražotājiem tas ļauj strādāt ar peļņu," norāda Jonutis, piebilstot, ka  Baltijas jūras reģionā biokurināmo var piedāvāt arī Skandināvijas piegādātāji, kuru rīcībā ir liels biokurināmā piedāvājums, tāpēc piedāvājumam šajā cenu līmenī tirgū nevajadzētu pietrūkt.

Starptautiskajā biokurināmā biržā "Baltpool" tirdzniecības izsoles notiek katru otrdienu. Šobrīd biržā ir vairāk nekā 500 dalībnieku no Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Skandināvijas valstīm. 

Starptautiskā biodegvielas birža "Baltpool" ir elektroniskās tirdzniecības platforma, kurā tiek veiktas standartizētu biomasas produktu izsoles. Lietuvā "Baltpool" organizē arī koksnes un siltumenerģijas izsoles un administrē sabiedrisko pakalpojumu saistības elektroenerģijas jomā. Pašlaik "Baltpool" darbojas Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Polijā, Zviedrijā, Somijā un Dānijā. "Baltpool" ir daļa no Lietuvas valstij piederošās "EPSO-G" enerģijas pārvades un apmaiņas grupas.

 
Visi komentāri
 
650 9.februāris 2023 12:57
0 2 Atbildēt

Protams, ka mēs (visinelohi.neelvē) šitik lēti šite te kurināt neko neesam ar (/Par!) mieru.

Katrs/savu enerģijass pārvades un izej/vielu apmaiņas rezultātā izmassēto e-bioMassu mēs turpmāk varētu ieķīlāt sabiedrisko pakakalpojumu sašķidrināti piegādātajā(tajā) Jonuša Biržu Biržā. Jā.

Jājā.

JanJan 9.februāris 2023 21:06
0 1 Atbildēt

Varbūt pietiks lietot narkotikas?

650 9.februāris 2023 22:42
0 1 Atbildēt

-nu taču saņemies 1reiz visus p-autus saujā un nelieto!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 4

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti