Kā autovadītāja apģērbs ietekmē auto vadīšanu 13

 

Foto: Publicitātes attēls

Renault | 7.janvāris 2021 14:13

Nepiemēroti apavi, cepure, kas noslīd uz acīm, jaka, kas ierobežo kustības – šīs ir lietas, kas ne tikai var apgrūtināt braukšanu, bet arī ietekmēt braukšanas drošību.

Nepiemērots apģērbs var novērst vadītāja uzmanību, ierobežot redzamību vai apgrūtināt transportlīdzekļa vadīšanu. Šāds risks īpaši pieaug ziemā, kad velkam vairākus apģērba slāņus un pats apģērbs bieži ir smags un ierobežo kustības. Renault Drošas braukšanas skolas instruktori ir sagatavojuši informāciju par to, kādas drēbes vajadzētu vilkt, vadot transportlīdzekli, lai apģērbs neietekmētu auto vadīšanu un drošību uz ceļa. 

Atbilstoši apavi

Ziemā viena no biežāk sastopamākajām autovadītāju kļūdām ir automašīnas vadīšana, valkājot smagus apavus ar biezu zoli. Šāda veida apavi neļauj izvēlēties atbilstošu spēku, nospiežot pedāļus. Nebūtu arī pareizi izvēlēties augstus, šaurus puszābakus vai zābakus, kas neļauj potītei kustēties, kā arī augstpapēžu kurpes, jo šādi apavi apgrūtina pedāļu nospiešanu un var aizķerties aiz automašīnas paklājiņa.

“Automašīnas vadīšanai vislabāk noderēs sporta apavi zem potītes ar līdzenu un neslīdošu zoli. Ir vērts ņemt līdzi ērtus apavus, kurus uzvilkt, iekāpjot automašīnā,”  norāda Adams Bernards, Renault Drošas braukšanas skolas mācību direktors.

Ierobežota redzamība

Kaut arī aukstās dienās visnotaļ ir ieteicams ārā ejot vilkt cepuri, apsēžoties pie stūres, to labāk novilkt. Cepure var noslīdēt un apgrūtināt autovadītāja redzamību. Ja tas ir iespējams, iekāpjot automašīnā ir vēlams noņemt sejas masku. Ja maskas izmērs ir neatbilstošs, arī tā var ierobežot redzamību. Tāpat maska ir papildu apgrūtinājums tiem autovadītājiem, kuri braukšanas laikā lieto brilles – maskas dēļ briļļu stikli var aizsvīst. 

Cimdi

Kad automašīna visu nakti ir stāvējusi ārā vai neapsildītā garāžā, autovadītājam var nākties vilkt cimdus, lai vadītu auto. Tomēr, esot pie stūres, nevajadzētu vilkt cimdus, kas izgatavoti no vilnas vai cita slīdoša materiāla, jo šādos cimdos nevar stingri satvert stūri. Vislabāk ir izvēlēties ādas vai mākslīgās ādas cimdus.

Bīstamā dūnu jaka

Biezs ziemas apģērbs var ierobežot autovadītāja kustības un tādējādi ietekmēt automašīnas vadīšanu. Papildu risks, vadot automašīnu, tiek saistīts ar dūnu jaku vilkšanu, jo šīs jakas neļauj pareizi piesprādzēt drošības jostas.

“Ar dūnu jaku jostas nepieguļ cieši pie ķermeņa un var nebūt pietiekami efektīvas, lai, sadursmes laikā, noturētu vadītāju un pasažierus uz vietas. Var rasties tā saucamā “niršanas” parādība, kad pasažieris izslīd no drošības jostām. Šādā gadījumā gurnu daļas josta paceļas virs vēdera, kas atsevišķos gadījumos var radīt iekšējo orgānu bojājumus,” skaidro Adams Bernards.

Pats labākais risinājums ir novilkt virsdrēbes pirms brauciena vai apstāties un novilkt tās neilgi pēc braukšanas uzsākšanas, kad automašīnas salonā ir kļuvis silts.

 
13 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 7.janvāris 2021 21:00
6 5 Atbildēt

Ir cilvēki, kuriem vispār nedrīkst sēdēt pie stūres. Tādiem pat ērts apģērbs nepalīdzēs.

Ja tu, kas lasi šo komentāru, esi iekļuvis 10gadu laikā vismaz divās avārijās, ( pat ja biji "nevainīgs") tad tas ir par tevi.

Kāpēc, kad es aizeju uz baletu, man saka - "tev nav dotību. Balerīns tu nebūsi", bet pie stūres ļauj sēdēt katram debilam muļķim.

WALA 7.janvāris 2021 23:17
4 0 Atbildēt

Tapec ka "nebūsi primabalerīna" var yz aci pateikt jebkurš,kurš kaut ko no baleta sajēdz, bet tos kuriem 2 kreisās rokas un smadzeņu pusložu "savienojumi " caur dirsu - ne vienmer var pamanit pat izcili profi ...

imzz 8.janvāris 2021 11:17
2 1 Atbildēt

Nu, kā jau tika rakstīts, tas viss vairāk uz babuļiem attiecas. Uz acīm slīdošas cepures, dūnu jakas ar "garspalvu" apkaklēm, pārāk garas piedurknes, vilnas cimdi, augstpapēžu zābaki ;)

"Pats labākais risinājums ir novilkt virsdrēbes pirms brauciena vai apstāties un novilkt tās neilgi pēc braukšanas uzsākšanas, kad automašīnas salonā ir kļuvis silts."

Apstāties , lai pārģērbtos arī ir labs ieteikums. Vislabāk sastrēguma laikā uz kāda satiksmes pārvada vai tilta ;)

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti