Baidens nolemj laist tirgū 50 miljonus barelu no ASV stratēģiskajām naftas rezervēm 9

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 24.novembris 2021 8:56

ASV prezidents Džo Baidens otrdien paziņoja, ka no valsts stratēģiskajām rezervēm tirgū tiks laisti 50 miljoni barelu naftas, sadarbībā ar citām valstīm cenšoties ierobežot kraso degvielas cenas kāpumu.

"[Naftas] laišana [tirgū] notiks vienlaikus ar citām lielām enerģijas patērētājvalstīm, ieskaitot Ķīnu, Indiju, Japānu, Dienvidkoreju un Lielbritāniju," norādīja Baltais nams.

Indija paziņoja, ka tā no savām stratēģiskajām rezervēm laidīs tirgū piecus miljonus barelu naftas.

ASV valdībā norādīja, ka "šī ir pirmā reize, kad kaut ko tamlīdzīgu darām vienlaikus ar citām" valstīm.

Augsta ranga valdības amatpersona žurnālistiem sacīja, ka rezervēs esošās naftas laišana tirgū sāksies decembra vidū vai beigās. Tāpat esot iespējams, ka valdība arī turpmāk iesaistīsies, lai stabilizētu tirgu.

"Prezidents ir gatavs arī turpmāk nepieciešamības gadījumā rīkoties un izmantot visas savas pilnvaras, lai sadarbībā ar pārējo pasauli saglabātu adekvātu piedāvājumu laikā, kad pārvaram pandēmiju," klāstīja amatpersona.

Lai gan dažu pēdējo nedēļu laikā, pieaugot ieguvei, naftas cenas samazinājušās par gandrīz 10%, uzpildes stacijāsdegvielas cenas kāpums turpinās, negatīvi ietekmējot Baidena popularitāti ASV iedzīvotāju vidū.

Amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, norādīja, ka ASV valdība izmeklē iespējamus konkurences pārkāpumus vai nelikumīgas darbības, kuru dēļ laikā, kad naftas cenas krītas, uzpildes stacijās iedzīvotājiem jāmaksā arvien vairāk.

Pasaulei cenšoties pārvarēt Covid-19 pandēmijas un ar to saistīto ierobežojumu sekas, naftas pārstrādes uzņēmumi nespēj apmierināt strauji pieaugošo piedāvājumu, kā rezultātā pieaug degvielas cena.

ASV benzīna cenu kāpums ir viens no galvenajiem iemesliem straujajam inflācijas palielinājumam, bet Baidens lēmumu par naftas rezervju izmantošanu paziņojis pirms gada nogales svētku sezonas, kad amerikāņi ierasti aktīvi ceļo.

Vidējā degvielas cena ASV uzpildes stacijās sasniegusi 3,41 ASV dolāru (trīs eiro) par galonu (nepilniem 3,8 litriem), kas ir augstākā cena kopš 2014.gada, liecina jaunākie ASV automobiļu asociācijas AAA dati. Gada laikā benzīna cena augusi par 1,29 ASV dolāriem par galonu.

ASV rezerves, kas glabājas pazemes krātuvēs Teksasas un Luiziānas štatos, ir lielākās naftas rezerves pasaulē.

 
Visi komentāri
 
Grēta 24.novembris 2021 9:43
0 1 Atbildēt

Jālaiž tirgu stratēģisko EV krājumus, lai katram amerikānim ir pa eļektričkai!

JanJan 24.novembris 2021 10:21
0 0 Atbildēt

Te tev nu bija klimatu ambiociozitāte. Kā degvielas cena aug un reitingi sāk krist, tā viss mainās. Neesam neko unikālāki, visur citur tas pats notiek.

WALA 24.novembris 2021 12:26
0 3 Atbildēt

Nez kas ta amīšiem lēcies, šiem tak vienmēr patikušas augstas melnā zelta cenas ...būs sastridējušies ar nepareizajiem arābiem ???

eidis 24.novembris 2021 16:58
1 0 Atbildēt

Tā vulgarizējot šķiet, ka USA tautas apmierinātība balstās uz lētu roadtripu (t.i. lētu auto un degvielu) un lētu šmigu.

krokodails 26.novembris 2021 21:11
0 0 Atbildēt

Padomā nedaudz dziļāk. Inflācija ir vispāreja cenu kāpšana, ko mēģinās kompensēt ar degvielas cenas samazinājumu. Tas var nostrādāt, jo dzīvē un viss balstās uz loģistiku un tās izmaksām. Ražošanas izejvielu izmaksas u transports, preču piegāde un transports... Tas gājiens ir stipri savādāk izskaitļots, kā Tu spēj saprast. Tavs skatījums uz lietām ir noželojami sekls.

imzz 25.novembris 2021 17:00
0 0 Atbildēt

Nav tā. Viņiem svarīgi uzturēt cenu "koridorā": pārāk zema cena slikta naftas ražotājiem, pārāk augsta: slikti ierindas patērētājiem un transporta firmām.

Onsis 24.novembris 2021 13:46
2 0 Atbildēt

Kaut kā jau tie naftas un gāzes rijīgie kakli jāaizver!

Kioto 24.novembris 2021 13:51
0 0 Atbildēt

Japāņi arī raujot vaļā mello pudeli. Vai nu grib atgūties no jau tā ieilgušās kovidkrīzes sekām vai tirgus zin ko tādu, ko mēs vel nenojaušam.

krokodails 26.novembris 2021 21:14
0 0 Atbildēt

Mans komēntārs bija adresēts - eidis-

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 12

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti