Operatīvie dienesti aicina: “Nestājies ceļā. Palīdzi tiem, kas palīdz!” 2

 

Foto: Publicitātes attēls

Valsts Policija | 11.decembris 2020 10:17

Šodien, 11. decembrī, Valsts policija sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD) uzsāk drošības kampaņu “Nestājies ceļā. Palīdzi tiem, kas palīdz!”.

Kampaņa plašākai sabiedrībai atgādinās par operatīvo transporta līdzekļu steigšanās iemesliem un to, kādēļ dienestiem kritiski svarīgi ir galamērķi ierasties laikus, vienlaikus aicinot ikvienu rīkoties, lai neaizkavētu operatīvo transportu.

Latvijā ir vairāk nekā 800 tūkstoši autovadītāju un tomēr jāsecina, ka daļa šoferu izturas bezatbildīgi pret ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu, tostarp ceļa došanu operatīvajam transportlīdzeklim. Noteikumu neievērošana tieši pret operatīvo transporta līdzekli ir potenciāli draudi sabiedrībai, jo to izsaukumi saistīti ar dzīvību glābšanu. Autovadītāju attieksme, noteikumu nezināšana vai to neapzināta aizmiršana var būt apdraudējums kopējai satiksmes, sabiedrības drošībai un citiem ceļu satiksmes dalībniekiem.

“Katra minūte operatīvajiem dienestiem ir svarīga, lai galamērķī nonāktu savlaicīgi un bez kavēšanās. Akcentējot palīdzības jēdzienu, mēs ne tikai atgādinām par operatīvā transportlīdzekļa mērķi, bet arī katram cilvēkam piesaucam labi pazīstamu gandarījuma sajūtu, kas pārņem, izdarot labu darbu. Šajā gadījumā palīdzība izpaužas kā nestāšanās ceļā tiem, kas steidzas palīgā. Ikvienu sabiedrības locekli aicinām apzināties savu aktīvo lomu ceļu satiksmē, tajā skaitā operatīvā transporta centienos palīdzēt nelaimē nonākušajiem. Sabiedrības iesaistei jeb palīdzībai nevajag daudz – tikai nestāties ceļā tiem, kas steidzas palīgā,” stāsta Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.  

“Steidzoties uz ugunsgrēku dzēšanu vai glābšanas darbiem, ugunsdzēsējiem glābējiem ir ļoti svarīgi pēc iespējas tuvāk un ātrāk nokļūt līdz notikuma vietai, un nereti tieši šīs satiksmē un neizbraucamos pagalmos lieki iztērētās sekundes ir no svara. Ikreiz, kad novietojat transportlīdzekli vai aizkavējat ceļā operatīvo transportu, padomājiet – varbūt līdzīgā gadījumā šķēršļi satiksmē traucēs ugunsdzēsējiem glābējiem pēc iespējas ātrāk palīdzēt tieši jums vai jūsu tuviniekiem!” uzsver VUGD priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis.

Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule atgādina to, ka bezsamaņas, sirds apstāšanās, smagu traumu vai citās dzīvību apdraudošās situācijās izšķiroša var būt katra minūte un reizēm pat sekunde. “Kad ar ieslēgtām bākugunīm brigāde steidzas uz izsaukumu, šim brīdim ir dzīvības cena. Tas būtu jāizprot katram autovadītājam, riteņbraucējam un gājējam, kuri nereti pēdējā brīdī steidz pārskriet pāri ielai. Atceramies, ka uz ceļa ikviens savā ziņā ir iesaistīts palīdzības sniegšanā, jo var palīdzēt mūsu mediķiem izbraukt ceļu ātrāk. Mēs gribam paļauties uz citu ceļu satiksmes dalībnieku līdzdalību, lai ātrāk nokļūtu galamērķī pie pacienta, kurš gaida. Esiet saprotoši un palīdzēsim cilvēkiem nelaimē kopā!”

Kampaņas laikā būs pieejamas īpašas brīdinājuma biļetes ar atgādinājumu “nestāties ceļā” operatīvajam transportam. Biļetes ir radītas ar nolūku aicināt autobraucējus atcerēties pašiem un nepieciešamības gadījumā atgādināt arī citiem par “nestāšanos ceļā” operatīvajam transportam, novietojot biļeti aiz automašīnas vējstikla tīrītāja slotiņas. Šīs biļetes izdalīs Valsts policijas, VUGD un NMPD pārstāvji, kā arī tos varēs saņemt Circle K degvielas uzpildes stacijās visā Latvijā. Savukārt Ceļu satiksmes drošības direkcija šo īpašo biļeti pasniegs katram jaunajam autovadītāja apliecības saņēmējam.

Lai vizualizētu operatīvo transportlīdzekļu ikdienu un šķēršļiem, ar kuriem jāsastopas dienestiem steidzoties palīgā, Rīgas centrā, Satekles ielas un Aspazijas bulvāra krustojumā, ir izvietota vides instalācija. Tās centrālais elements ir transporta līdzeklis, kas simbolizē to, ka ikviens transporta līdzeklis, ja tas nedod ceļu operatīvajam transporta līdzeklim vai ir nepareizi novietots stāvēšanai, var kļūt par šķērsli tiem, kas steidzas palīgā un kam katra minūte ir izšķiroša.

Satiksmes drošības kampaņu “Nestājies ceļā. Palīdzi tiem, kas palīdz!” organizē Valsts policija sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, Ceļu satiksmes drošības direkciju un Circle K Latvija. Kampaņa tiek finansēta no Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja līdzekļiem.

 

 

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Vernons 11.decembris 2020 10:48
1 4 Atbildēt

Varbūt vērts par "Glābšanas koridora" izveidi pastāstīt! Vācijā tas strādā un par to regulāri pollicija atgādina.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti1111

Vācijā uziet pamestu Lada un Kia autosalonu (+ VIDEO) 1

Youtube kanāla Forgotten Buildings autori ierodas Vācijā, lai uzfilmētu materiālu par autosalonu, kas sākotnēji nodarbojies ar Lada, bet vēlāk – ar Kia automobiļu pārdošanu. Lasīt vairāk

 

Latvijas munīcijas ražotne darbu daļēji varētu sākt līdz gada beigām (+ VIDEO) 2

Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas ieguvusi finansējumu no Eiropas Komisijas fonda munīcijas ražošanas atbalstam. Kamēr līgumi vēl nav parakstīti, Aizsardzības ministrijā par summām un termiņiem izsakās piesardzīgi. Tomēr aizsardzības ministrs cer, ka rūpnīca sāks darbu jau šā gada beigās. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti