IDB nodod prokuratūrai vienu no lietām pret Krapsi 4

 

Foto: Ekrānbilde no Twitter.com/valsts_policija

Nozare.lv | 3.jūlijs 2021 12:41

Iekšējās drošības birojs (IDB) ir nodevis prokuratūrai vienu no lietām pret bijušo Valsts policijas (VP) Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieku Normundu Krapsi, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Kā aģentūru LETA informēja IDB priekšnieka palīdze Santa Bivbāne, birojs rosinājis sākt kriminālvajāšanu pret divām VP amatpersonām par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kuras rezultātā valsts pārvaldības kārtībai un valsts budžetam radīts būtisks kaitējums.

Pret Krapsi IDB bija sācis divus kriminālprocesus - vienu par 2018.gadā organizētu policistu formas tērpu iepirkumu, bet otru par 2018.gadā organizētu iepirkumu par rokas videoradaru iegādi. IDB nav norādījis, kāda tieši lieta nosūtīta prokuratūrai, taču aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka kriminālvajāšanu rosināts sākt lietā par radaru iepirkumu.

IDB informē, ka Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai ir nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām bijušajām Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes augsta ranga amatpersonām, "kuras Valstspolicijas veiktā liela mēroga iepirkumā, iespējams, ļaunprātīgi izmantojušas dienesta stāvokli, turklāt viena no amatpersonām izpaudusi neizpaužamas ziņas". Šo Valsts policijas amatpersonu iespējami veikto noziedzīgo nodarījumu rezultātā valsts pārvaldības kārtībai un valsts budžetam radīts būtisks kaitējums, uzskata izmeklētāji.

Biroja veiktās pirmstiesas izmeklēšanas gaitā tikuši iegūti apliecinājumi tam, ka, izsludinot kādu no pēdējo gadu laikā publiski plaši apspriestiem VP iepirkumiem, pirms iepirkuma konkursa izsludināšanas abas minētās policijasamatpersonas, būdamas vadošos amatos, sagatavojušas vienam pretendentam pielāgotu iepirkuma tehnisko specifikāciju.

Turklāt viena no Valsts policijas amatpersonām pretendentam izpauda ar plānoto iepirkumu saistītas neizpaužamas ziņas, tādējādi gan ierobežojot brīvas konkurences iespējamību iepirkumā, gan kaitējot Valsts policijas interesēm, panāca iepirkuma līguma noslēgšanu ar vienam pretendentam izdevīgiem noteikumiem, uzsver IDB.

"Pēdējo gadu laikā vieni no publiski skandalozākajiem valsts amatpersonu iespējami veiktajiem noziedzīgajiem nodarījumiem ir bijuši saistīti tieši ar iepirkumiem. Protams, iepirkumu konkursi ir nepieciešami - tie bija, ir un būs, tomēr šīs tendences liecina, ka jebkurā valsts iestādē iepirkumu jomai ir jāpievērš īpaša uzmanība, izglītojot, apmācot un skrupulozi pārraugot visus šajos procesos iesaistītos darbiniekus, to skaitā, augsta līmeņa vadītājus. Tikai tādā veidā mēs spēsim likvidēt situāciju, kurā daudzi liela mēroga iepirkumi ne tikai nesasniedz vēlamo mērķi, bet tieši otrādi - rada būtisku kaitējumu gan valsts budžetam, gan valsts iestāžu reputācijai un uzticamībai sabiedrības acīs," sacījis IDB priekšnieks Valters Mūrnieks.

Kā ziņots, otrs kriminālprocess sākts par 2018.gadā organizētu policistu formas tērpu iepirkumu, un tajā tiek pārbaudīta Krapša un toreizējās VP Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieces Renātes Filas-Roķes atbildība.

Kā vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga", izmeklēšanā saistībā ar iespējamu krāpšanos policijas formastērpu iepirkumos starp aizdomās turētajiem esot arī militārā ekipējuma ražošanas uzņēmuma SIA "SRC Brasa" valdes loceklis Kristiāns Brēdermanis un modes mākslinieks Bruno Birmanis,.

Neoficiāla informācija liecinot, ka Brēdermani un kādu "SRC Brasa" apģērba tehnologu IDB tur aizdomās par krāpšanu lielā apmērā, jo policijai neesot piegādāti tehniskajā specifikācijā norādīto materiālu formastērpi. Modes mākslinieku Birmani, kurš dizainēja jaunās policijas formas un pats bija policijas konkursa komisijā kā pieaicinātais tehniskās specifikācijas sagatavotājs, IDB turot aizdomās par krāpšanas atbalstīšanu.

Šo konkursu vadīja Fila-Roķe, bet par viņas vietnieku tika nozīmēts tobrīd vēl VP Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieka amatā strādājošais Krapsis, kuram pirmā izglītība ir apģērbu modelētājs un konstruktors. Sākotnēji tika ziņots, ka Krapsi IDB tur aizdomās par neizpaužamu ziņu izpaušanu, kas nav valsts noslēpums, un par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, taču bijušais policists aģentūru LETA informēja, ka apsūdzības ir tikai par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Lietā aizdomās turētā statuss piemērots arī Filai-Roķei.

Krapsis žurnālistiem kategoriski noliedza jebkādu saistību ar, iespējams, pieļautajiem likumpārkāpumiem.

Pašlaik Krapsis ir devies izdienas pensijā.

 
4 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Eu 3.jūlijs 2021 13:38
4 1 Atbildēt

Krapsi, vai tu vēl krāpsi?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO) 2

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

Čehu zīmola Škoda dīleris turpmāk arī Pārdaugavā (+VIDEO)

Skandi Motors autocentru Rīgā iepretim tirdzniecības centram Spice pazīst ikviens, kam kaut reizi gadījies braukt pa Lielirbes ielu Jūrmalas virzienā. Pavisam nesen tajā iekārtojies jauns un Latvijā ārkārtīgi pieprasīts zīmols - Škoda. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 1

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 35

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti