Vairs nevarēs krāpties ar nobraukumu 5

 

Foto: Publicitātes foto

Ieva Zīberga | 3.jūlijs 2013 11:55

Eiropas Parlaments (EP) plenārsesijā apstiprinājis jaunu transportlīdzekļu tehniskā stāvokļa noteikumu kopumu. EP deputāts Krišjānis Kariņš norāda, ka izstrādātie noteikumi novērš krāpšanās iespējas ar automašīnu nobraukumu, kā arī samazina birokrātiskās prasības.

"Iegādājoties lietotu auto, daudziem nācies saskarties ar šaubām par patieso tā nobraukumu. Lai novērstu krāpšanos ar odometriem, noteikts, ka katras tehniskās apskates laikā tiek reģistrēts transportlīdzekļa nobraukums. Līdz ar to, iegādājoties lietotu automašīnu, tās pircējam būs iespēja noskaidrot patieso tās nobraukumu," norāda deputāts.

Parlamenta apstiprinātais teksts paredz - dalībvalstīm ir jāveic nepieciešamie pasākumi, lai nodrošinātu, ka jebkādas manipulācijas ar odometru vai to rādījumu izmainīšanu tiek uzskatīta par nodarījumu un par to tiek piemērotas sankcijas, kā arī lai nodrošinātu odometra rādījuma pareizību visā transportlīdzekļa ekspluatācijas laikā.

Tāpat jaunie noteikumi paredz tehniskās apskates sertifikātu savstarpēju atzīšanu starp dalībvalstīm, jo līdz ar jaunajiem ES transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa noteikumiem tiek vienādoti minimālie tehniskās apskates standarti visās dalībvalstīs. "Tas nozīmē, ka vienā valstī veiktā tehniskā apskate tiks atzīta par derīgu arī citā dalībvalstī." uzsver K.Kariņš.

Vēl EP apstiprinātie noteikumi paredz, ka tehniskās apskates vieglajiem auto pirmo reizi būs jāveic pēc četriem gadiem un tad ik pēc diviem. Tomēr katra ES dalībvalsts var noteikt, ka tehniskās apskates transportlīdzekļiem jāveic biežāk nekā to paredz noteikumi.

K. Kariņš, kurš bija par likumprojektu atbildīgās Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejas viedokļa veidotājs šajā jautājumā, atgādina, ka Latvijā jaunām automašīnām (līdz 3,5t) pirmā apskate jāveic pēc 2 gadiem un pēc tam katru gadu. "Šī jautājuma skatīšana Eiropas Savienībā dod Latvijai iespēju vēlreiz izvērtēt vai transportlīdzekļu tehnisko apskašu biežums mums ir samērīgs," norāda deputāts.

EP pieņemtais jauno noteikumu kopums, skar sekojošas jomas: periodiskās apskates, komerciālo transportlīdzekļu tehniskās pārbaudes uz ceļiem un transportlīdzekļu reģistrācija. Tam ir trīs mērķi - pastiprināt neaizsargātu ceļu satiksmes dalībnieku, it īpaši jauniešu, aizsardzību; iedibināt vienotu Eiropas telpu tehniskajām pārbaudēm un mazināt administratīvo slogu.

Pēc noteikumu kopuma apstiprināšanas plenārsēdē tiks uzsāktas sarunas (trialogs) ar Eiropas Komisiju un Padomi par teksta gala versiju.

 
Visi komentāri
 
es 3.jūlijs 2013 14:11
0 0 Atbildēt

"Vēl EP apstiprinātie noteikumi paredz, ka tehniskās apskates vieglajiem auto pirmo reizi būs jāveic pēc četriem gadiem un tad ik pēc diviem."

Šitas gan varētu būt interesanti. Daži auto jau pēc gada ir metami ārā. Ja vēl izdomās pirmo TA pēc 4-gadiem, nelimitējot nobraukumu, tad principā var to TA arī nesagaidīt. Un nemaksāt arī transportlīdzekļa nodevu.

Kanibaals 5.jūlijs 2013 14:55
0 0 Atbildēt

Tāpēc vajag transportlīdzekļa nodevu pielikt pie degvielas cenas un nebūtu problēma. Tas, ka daži jauni auto arī pēc gada nevar iziet tehnisko apskati gan tiesa - www.csdd.lv/tools/downloa..._2010_2012.pdf

IkdienasViesis 3.jūlijs 2013 14:28
0 0 Atbildēt

Diez vai mūsējie to pieļaus. Ņemot vērā mūsu autoceļus, tiešām, daudziem auto ar ritošo daļu ir problēmas jau pēc 20-30 000km. Ja pirma TA būs pēc četriem gadiem, daudzi pagūs ar auto nosisties, pat netiekot līdz pirmajai TA....Skumīgi, bet reali. Nupat viena pazīstama advokate sūdzējās, ka trīsgadīgam auģikam A4 nav spējusi iziet TA pat ar otro piegājienu. Kas būs ar "lēto" klasi un komerauto - noteikti nekas labs.

GB12 3.jūlijs 2013 15:01
2 0 Atbildēt

IV atkal pūš kaut kādus uz "viena tante teica" un visādiem stereotipiem balstītus savārsmojumus... Kāpēc lai "lētās klases" auto būtu sliktāka kvalitāte (attiecībā uz prasībām TA) nekā Audi A4... Pats te visu laiku dzied slavas dziesmu savam Hyundai, kurš vispār arī skaitās pie lētās klases auto... ;) Otrkārt, ja skati nevar iziet ar 2. reizi, tad varbūt vainīgs serviss vai meistars-līkrocis, nevis auto? Citādi, kas tad tur Tāds var būt, ka nevar iziet ar otro reizi? A varbūt vari padalīties, par ko tad nevarēja iziet? Vai, vēl labāk, iemet mašīnas numuru, paskatīsimies paši... Treškārt, vai tas, ka "vienai pazīstamai advokātei" patrāpījās mēsls, nozīmē, ka "daudziem auto" ar ritošo ir problēmas pie 20 tūkst.?

CRDI 3.jūlijs 2013 22:17
0 0 Atbildēt

Nu man manai "lētajai" kijai skate ar pirmo reizi ir atteikta tikai dēļ a) lukturu regulējuma, kaut gan zervīsā teica, ka neesot pa augstu viens kā vīrs iekš TA apgalvoja, bet drusku pa zemu abi :) b) par melnajiem dūmiem, bet nu tā mana vaina, ka pirms skates nepadzenāju pa augstiem rpm un neiztīriju trubas :)

Bet par piekares uc. lietām, kuras tiešā veidā var ietekmēt satiksmes drošību, nevienu reizi šo 6 gadu laikā nav bijis pat 1

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti