Lielbritānijā autovadītāji signalizēšanu ar gaismām izmanto kā jaunu apdrošinātāju krāpšanas paņēmienu 1

 
BTA Insurance Company | 8.oktobris 2013 13:01

Apdrošināšanas sabiedrības „BTA Insurance Company” SE (turpmāk – BTA) Apvienotās Karalistes filiāles darbinieki brīdina par jaunu apdrošinātāju krāpšanas paņēmienu Lielbritānijā. Signalizējot ar tuvajām un tālajām gaismām, krāpnieki maldīgi rada priekšstatu, ka dod priekšroku autovadītājam, kurš vēlas izbraukt uz galvenā ceļa no mazākas nozīmes ceļa. Tuvojoties krustojumam, apzināti, ar mērķi saņemt apdrošināšanas atlīdzības, tiek izraisītas sadursmes. Negodprātīgo autovadītāju „izgudrojums” Lielbritānijā nodēvēts par „flash for cash” jeb „zibsnīšana naudas iegūšanai”.

„Flash for cash” jeb zibsnīšana naudas iegūšanai” Lielbritānijā kļūst arvien populārāka

BTA Apvienotās Karalistes filiāles darbinieki informē, ka kopš 2012. gada beigām pieaug ceļu satiksmes negadījumi, kurus apzināti izraisījis viens no autovadītājiem, signalizējot ar tuvajām un tālajām gaismām un maldīgi radot priekšstatu par ceļa došanu autovadītājam, kurš izbrauc krustojumā no mazākas nozīmes ceļa, piemēram, no degvielas uzpildes stacijas vai lielveikala stāvvietas. Brīdī, kad, redzot šādu gaismas signālu, autovadītājs no mazākas nozīmes ceļa uzsāk kustību, uz galvenā ceļa braucošais  „laipnais” spēkrata vadītājs palielina ātrumu un mērķtiecīgi izbrauc priekšā no mazākas nozīmes ceļa izbraukušajam transportlīdzeklim. Šāds krāpšanas veids uz Lielbritānijas ceļiem kļūst arvien populārāks un jau nodēvēts par „flash for cash” jeb „zibsnīšana naudas iegūšanai”. Lai saņemtu apdrošināšanas atlīdzības par autotransportam radītiem bojājumiem, par gūtajiem miesas bojājumiem un personisko mantu bojāšanu, autovadītāji – krāpnieki gatavi riskēt ne tikai ar savu veselību, bet pat dzīvību.

Saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem priekšroka ir autovadītājam uz galvenā ceļa, un signalizēšana ar tuvām un tālām gaismām Lielbritānijā nozīmē ceļu satiksmes dalībnieku brīdināšanu par to, ka „šeit braucu es”. Tādējādi par vainīgo šāda veida ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanā Lielbritānijā tiek atzīts autovadītājs, kurš izbrauc uz galvenā ceļa no mazākas nozīmes ceļa. Vairumā gadījumu krāpnieku automašīnā atrodas vairāki cilvēki, un katrs no tiem vēršas apdrošināšanas kompānijā, piesakot apdrošināšanas atlīdzības ne tikai par bojāto transportlīdzekli, bet arī par gūtajiem miesas bojājumiem un bojātajām personiskajām mantām.

BTA aicina būt uzmanīgiem, braucot pa Lielbritānijas ceļiem

Autovadītāji daudzās valstīs, tai skaitā Latvijā, signalizēšanu ar tuvajām un tālajām gaismām uztver kā pieklājības žestu ceļa došanai, brīdinājumu par policijas esamību kādā ceļa posmā u.tml. Tāpēc BTA aicina Latvijas iedzīvotājus būt uzmanīgiem, braucot pa Lielbritānijas ceļiem, un citu autovadītāju signalizēšanu ar tuvajām un tālajām gaismām rūpīgi izvērtēt un viennozīmīgi neuztvert to kā pieklājības žestu, jo īpaši, atrodoties uz mazākas nozīmes ceļa.

Andris Kaņķis, apdrošināšanas sabiedrības „BTA Insurance Company” SE Apvienotās Karalistes filiāles direktors: „Ceļu satiksmes negadījumu izraisīšana, signalizējot ar tuvajām un tālajām gaismām, Lielbritānijā kļūst arvien populārāka. Nereti par krāpnieku upuriem kļūst tieši citu valstu iedzīvotāji, kuri signalizēšanu ar gaismām uzskata par pieklājības žestu. Lielbritānijas Apdrošināšanas Krāpšanas Birojs (Insurance Fraud Bureau) informējis, ka ik dienu apdrošināšanas kompānijas Lielbritānijā saņem 380 nepatiesus atlīdzības pieteikumus no krāpniekiem, kas vidēji par 50 līdz 100 mārciņām paaugstina apdrošināšanas prēmijas transporta apdrošināšanas pakalpojumiem. Krāpnieku grupējumi nodara lielus zaudējumus apdrošināšanas nozarei – ik gadu apdrošinātājiem Lielbritānijā tas izmaksā 392 miljonus mārciņu. Šobrīd Lielbritānijas Apdrošināšanas Krāpšanas birojs izmeklē 49 krāpnieku grupējumu darbību, kas varētu būt atbildīgi par nepatiesi pieteiktajām apdrošināšanas atlīdzībām 66 miljonu mārciņu apmērā. Pērn 14% no personu pieteiktajām atlīdzībām apdrošināšanas kompānijās bija saistītas ar citu krāpšanas veidu – „crash for cash” jeb „sadursme naudas iegūšanai”. Arī kāds BTA klients 2012. gadā diemžēl ir kļuvis par šāda krāpnieku izraisīta negadījuma upuri. Lai nekļūtu par krāpnieku upuri, aicinu ikvienu Latvijas iedzīvotāju, braucot pa Lielbritānijas ceļiem, ievērot distanci, kā arī, izbraucot no mazākas nozīmes ceļiem, neuztvert uz galvenā ceļa braucošas automašīnas signalizēšanu ar tuvām un tālām gaismām kā pieklājības žestu ceļa došanai!”

Foto: BTA Insurance Company

„Crash for cash” jeb „sadursme naudas iegūšanai” – izplatīts krāpšanas veids Lielbritānijā 2012. gadā

Apdrošinātāju krāpšanas veids „crash for cash” jeb „sadursme naudas iegūšanai” Lielbritānijā bija ļoti populārs 2012. gadā. Krāpšanu vairumā gadījumu realizēja divi transportlīdzekļi – viens priekšā braucošs „krāpnieku” transportlīdzeklis it kā veica kādu manevru vai signalizēja ar gaismām par joslas mainīšanu, tomēr manevru neveica, kā rezultātā otrs krāpnieku transportlīdzeklis bija it kā spiests strauji bremzēt, un aiz tā braucošais autovadītājs, vairs nepagūstot nobremzēt, izraisīja sadursmi ar priekšā braucošo krāpnieku transportlīdzekli.

2012. gadā kāds BTA klients, iespējams, kļuvis par krāpnieku upuri, braucot ar automašīnu Hyundai Terracan pa M3 šoseju Apvienotajā Karalistē. Viņam priekšā brauca automašīna Toyota, kurai savukārt priekšā brauca automašīna Vauxhall. Automašīnas Vauxhall vadītājs nepamatoti lietoja labo un kreiso gaismas signālu, norādot, ka mainīs joslas, tomēr manevru neveica, bet vienā brīdī strauji bremzēja. Strauji bremzēja arī Toyota autovadītājs, visticamāk apzinoties, ka aiz viņa braucošais autovadītājs nespēs nobremzēt. BTA klients – Hyundai Terracan autovadītājs, braucot tikai ar 70 km/h, nespēja nobremzēt, izraisot sadursmi ar priekšā braucošo automašīnu Toyota. Šobrīd iespējamais apdrošināšanas atlīdzības apmērs šajā lietā varētu būt aptuveni 23,5 tūkstoši mārciņu jeb 19,6 tūkstoši latu. Turklāt pagaidām apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu iesniegusi tikai viena no četrām personām, kura negadījuma brīdī atradās priekšā braucošajā automašīnā Toyota. Apdrošināšanas atlīdzībā ietilpst ne tikai transportlīdzekļiem nodarītie bojājumi, bet arī izdevumi par medicīniskajiem pakalpojumiem, kurus saņēmusi cietusī persona, izdevumi par citas automašīnas nomu un juristu izdevumi.

Nereti apdrošināšanas kompānijas Lielbritānijā nevēršas tiesībsargājošās iestādēs un tiesās, jo pierādīt šādu apzinātu ceļu satiksmes negadījumu izraisīšanu ar mērķi iegūt apdrošināšanas atlīdzības ir ļoti sarežģīti un dārgi, ņemot vērā, ka tiesāšanās izdevumi Lielbritānijā ir ļoti lieli. Turklāt vairumā gadījumu krāpšanā iesaistītās personas, kuras vienlaikus ir cietušās personas ceļu satiksmes negadījumā, nekur nestrādā un viņām nav nekādu ienākumu, tāpēc apdrošināšanas kompānijas nevēršas tiesā, apzinoties, ka radīto zaudējumu piedziņa no šādām personām ir praktiski neiespējama. 

 
Visi komentāri
 
IkdienasViesis 9.oktobris 2013 14:12
0 0 Atbildēt

Pie mums jau arī arvien biežāk uz ceļiem sāk parādīties autovadtāji-idiotiņi, kuri apvainojas, ka nav attiecīgi LAIPNI palaisti vai ielaisti, kā viņiem ,lūk, būtu labāk gribējies....Un tad, seko atriebības akts - kāds nepieklajīgs žests vai arī bīstams manevrs: negaidīta joslas maiņa, strauja bremzēšana vai ceļa nogriešana...LAI no tā varētu izvairīties, optimālākais variants ir iegādāties auto videoreģistratoru. To zināmā mērā respektē gan CP, gan Adminsistratīvā tiesa. Pazīstama tiesnese man stāstīja, ka video reģistratoru materiali vienmēr tiek izvērtēti, un pēdējā laikā ir gadījumi, kad pateicoties tiem, tiesu procesos pret CP biežāk vinnē autovadītāji.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti