Kā droši pārvietoties vētras laikā 1

 
iAuto | 28.oktobris 2013 19:38

Pirmdienas vakarā līdz Latvijai atnākusi vētra, kas paralizējusi satiksmi un nodarījusi lielus postījumus Lielbritānijā un citur Eiropā. Arī vētras laikā iedzīvotājiem nākas pārvietoties, tādēļ piedāvājam iepazīties ar ekspertu padomiem, kas jāievēro dodoties ceļā stipra vēja laikā.

Foto: osram.com

„Lai arī Lielbritānijā vētra ir krietni spēcīgāka, arī Latvijā vējš šonakt brāzmās var sasniegt 20 līdz 23 metrus sekundē, kas var nodarīt ievērojamus postījumus. Aicinām iedzīvotājus nenovietot automašīnas zem kokiem vai pie nestabilām sētām. Pēc mūsu pieredzes, īpaši pilsētās un mikrorajonu pagalmos, automašīnas cieš no stiprā vēja, kad to virsbūves sabojā krītoši zari un priekšmeti. Šādi negadījumi var nest ievērojamus zaudējumus, un atkarībā no auto modeļa un markas tie var būt no vairākiem simtiem līdz pat tūkstošiem latu,” skaidro apdrošināšanas kompānijas „Balta” atlīdzību direktors Ingus Savickis.

Lai droši pārvietotos droši vētras laikā, ieteicams apsvērt, vai brauciens tiešām ir nepieciešams. Lai uzzinātu aktuālāko informāciju, vēlams klausīties jaunākās laika ziņas - ja kādi ceļi ir slēgti vai policija iesaka palikt telpās, pārvietošanās nepieciešamību vētras laikā vajadzētu rūpīgi apsvērt.

Ja vējš ir izteikti spēcīgs, samaziniet braukšanas ātrumu. Tas dos laiku labāk izvairīties no neparedzētiem šķēršļiem, kā arī veiksmīgāk nobremzēt, ja Jūs pārsteigs spēcīgas vēja brāzmas.

Ja pārvietojaties pa atklātu apvidu, kas ir mazāk apbūvēts, vēja brāzmas automašīnu var ietekmēt spēcīgāk, tāpēc izvēlieties braukt pa galvenajiem ceļiem vai apbūvētiem rajoniem.

Esiet uzmanīgi ceļa posmos, kad no meža izbraucat klajumā, šādās vietās sānu vējš var īpaši ietekmēt automašīnas vadāmību. Tāpat arī kravas un autobusu (transportlīdzekļiem ar lielu augstumu) šoferiem būtu jāpievērš papildu uzmanība, uzbraucot uz tiltiem – arī šajās situācijās sānu vējš var būt jūtams, tādēļ ieteicams laicīgi izvēlēties piemērotu intervālu starp transporta līdzekļiem.

Saņemot spēcīgu vēja brāzmu, transporta līdzeklis tiek spiests mainīt savu uzņemto kursu, tāpēc īpašu uzmanību pievērsiet citiem satiksmes dalībniekiem, lai neapdraudētu, piemēram, velosipēdistus un gājējus. Ja pārvietojaties ar vieglāku transporta līdzekli, piemēram, mopēdu, rūpīgi apsveriet pārvietošanās nepieciešamību, jo vēja brāzmas šādus braucamos ietekmē daudz spēcīgāk.

Vētras laikā ūdens uz ceļa var palielināt akvaplanēšanas risku. Vienkāršoti tas nozīmē, ka bremzēšana nedarbojas, zūd vadāmība un transporta līdzeklis turpina kustību, kas ievērojami palielina avārijas risku. Tāpēc samaziniet ātrumu un uzmaniet vietas, kur uz braucamās daļas ir palielināts ūdens daudzums.

Vētras laikā bieži ir intensīvi nokrišņi, tādēļ ieteicams pārliecināties, ka logu tīrītāju slotiņas ir darba kārtībā un tās labi notīra priekšējo vējstiklu.

Ieteicams parūpēties arī par atstarojošo vesti, jo katrs šoferis var nonākt situācijā, kad viņš kļūst par kājāmgājēju, piemēram, ja transportlīdzeklim uz ceļa radušās tehniskas problēmas. Ja tumšajā diennakts laikā jākāpj ārā no transporta līdzekļa, vienmēr esiet pamanāmi.

Nogriežoties krustojumos uz vienu vai otru pusi, esiet vērīgi un atcerieties, ka brauktuvi var šķērsot gājēji, kurus intensīvu nokrišņu gadījumā pamanīt ir daudz grūtāk. 

 
Visi komentāri
 
J 28.oktobris 2013 23:07
0 0 Atbildēt

"Spēcīgs" raksts

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti