Četras piektdaļas kravas auto pārsniedz atļauto ātrumu 18

 

Žurnāls “Latvijas Gada auto 2014” Foto: iAuto.lv

Latvijas Gada auto | 1.maijs 2014 10:00

Vairāk nekā četras piektdaļas (85%) kravas automobiļu ārpus pilsētas satiksmē pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, secinājuši žurnāla “Latvijas Gada auto 2014” autori, apkopojot Latvijas Valsts ceļu (LVC) statistiku divos uzskaites punktos uz Tallinas un Valmieras šosejas par vienu dienu.

Latvijas Gada auto 2015 zīmols

Dati apkopoti par aptuveni septiņiem tūkstošiem vieglo un trim tūkstošiem kravas automobiļu, kas vienā dienā šķērsojuši ceļa segumā iestrādātos braukšanas ātruma mērīšanas kontrolpunktus uz A1 šosejas pie Vitrupes un A3 šoseju pie Inciema.

Vairāk nekā puse vieglo automobiļu vadītāju vietā, kur atļautais ātrums ir 90 km/h, izvēlas braukt ar 90 līdz 110 km/h, tādējādi vairums atļauto slieksni pārkāpj par līdz 20 km/h. Interesanti, ka vairāk ir tādu autovadītāju, kuri šajā posmā brauc ar mazāk nekā 80 km/h ātrumu, nekā tādu, kuri izvēlas vairāk nekā 120 km/h.

Tādējādi novērojama būtiska braukšanas ātrumu atšķirība – ir gan tādi, kuri ievērojami pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, gan tādi, kuri brauc krietni lēnāk par atļauto, apdraudot ceļu satiksmes drošību.

Pēc “Latvijas Gada auto” žurnāla autoru domām, daudz pārsteidzošāks ir apstāklis, ka līdzīgs ieradums – atļauto braukšanas ātrumu pārkāpt ar līdz 20 km/h – ir arī kravas automobiļu vadītājiem, kas tādējādi rada vēl ievērojamāku apdraudējumu ceļu satiksmes drošībai. Kravas automobiļi ir vairākkārt smagāki par vieglajiem pasažieru – attiecīgi ar ievērojami garāku bremzēšanas ceļu un krietni ierobežotu manevrētspēju augstā smaguma centra dēļ, ja pēkšņi rodas apdraudējums uz ceļa.

Drošā satiksmē plūsmai jābūt vienmērīgai. Kā viens no risinājumiem būtu atļautā braukšanas ātruma izlīdzināšana vieglajiem un kravas automobiļiem – 90 km/h. Atgādinām, ka kravas automobiļiem atļautais maksimālais braukšanas ātrums uz šosejas Latvijas teritorijā pašlaik ir 80 km/h.

Plašāku analīzi par braukšanas ātruma izvēles paradumiem Latvijā un pieredzējušā satiksmes drošības eksperta Oskara Irbīša komentāru par droša braukšanas ātruma nosacījumiem var izlasīt “Latvijas Gada auto” žurnālā.

„Konkursa “Latvijas Gada auto” organizatori žurnālu izdevuši pirmo reizi. Turpmāk tādu plānots izdot reizi gadā,” norāda konkursa organizators Māris Ozoliņš.

Žurnāls “Latvijas Gada auto 2014” Foto: iAuto.lv

Žurnālā "Latvijas Gada auto 2014" vesela atvēruma apjomā ir raksti par konkursa uzvarētāju “Škoda Octavia” un pārējiem 30 pretendentiem un apakšnomināciju uzvarētājiem – "Audi A3 Limousine", "Fiat Panda 4x4", "Ford Kuga", "Honda CR-V", "Hyundai Santa Fe", "Jeep Grand Cherokee", "Lexus IS", "Mazda 6", "Nissan Juke Nismo", "Nissan Note", "Opel Mokka" / "Chevrolet Trax", "Opel Adam", "Opel Ampera", "Peugeot 308", "Peugeot 2008", "Renault Captur", "Renault Clio", "Subaru Forester", "Suzuki SX4 S-Cross", "Toyota Auris" / "Toyota Auris Touring Sport", "Toyota Corolla", "Toyota RAV4", "Volkswagen Golf Variant" un "Volkswagen Jetta Hybrid".

Žurnālā “Latvijas Gada auto” ir 96 lapaspuses, un tā cena ir 1,98 EUR (ieskaitot PVN). Žurnāls nopērkams lielākajās preses izplatīšanas vietās.

 
Visi komentāri
 
Vernons 1.maijs 2014 11:12
11 25 Atbildēt

Un autobusi? Kādā kategorijā tiek ieskaitīti autobusi? Autobusi, izpildot regulāru pasažieru pārvadājumu, mēdz braukt arī zem 80 km/h!

Viss nejēdzīgākais ir tas ka par kustības drošību spriež personas,kuras nekad nav vadījušas un nevadīs autobusus un smagos. Dažādu ātruma uzstādījumu dēļ notiek uz ceļa nevajadzīgi ekscesi. Jautājums, kā vārdā. Izskatās pēc policejiska biznesa!

rt 1.maijs 2014 13:31
9 1 Atbildēt

Vai nevaram ņemt piemēru no Vācijas, kur 90% ceļu smagajiem ir limits 80 km/h?

d'Artanjans 1.maijs 2014 18:04
2 6 Atbildēt

Vācijā 90% ceļu ir ar 2 joslām vienā virzienā.Kā tu brauc ar savu smirdošo Lexus,tā aizbrauc.Pie mums 3fūres rindā uz 80 irs korķis,ko visām varītēm jāapdzen.

Vova 1.maijs 2014 13:51
7 4 Atbildēt

Tas 'Gada Auto 2014' nav nekāds žurnāls! Žurnāls ir periodisks izdevums, bet šis pieminētais ir almanahs - vecu, iepriekš (pārsvarā internetā) publicētu materiālu apkopojums.

Un patiesībā stāsts nav par ātruma pārsniegšanu, bet gan vistīrākā šī te izdevuma, kas maksā 2 eiro, reklāma :)

LMT 1.maijs 2014 15:26
0 4 Atbildēt

Nabagžurnāls!

iAuto 1.maijs 2014 15:46
3 1 Atbildēt

Tāpēc arī oficiāli izdevums tiek pozicionēts, kā žurnāls-katalogs. Dažreiz tas ir par garu un lieto saīsināto variantu - žurnāls.

pilots 1.maijs 2014 16:33
13 18 Atbildēt

Tu nekad neesi strādājis par šoferi - komentētāj :-(!

Pamēģini izpildīt darbu un nopelnīt - iztiku sev un ģimenei,

Saproti to, ka ģimene mājās gaida...

P.S Vajag braukt ātri un droši...

Nevajag braukt ātrāk par spēju robežu, riepu, auto un ceļa u.t.t....

Ne jau ātrums izraisa avārijas!!!!

Beidziet, tikai ātrumu apvainot!!!!

Aigarcix 2.maijs 2014 17:41
10 0 Atbildēt

Vispār jau ātrums ir ceļš utt,kas veikts k-kādā laika vienībā,parasti km/h.Nav svarīgi cik ātri vai lēni,bet ir ātrums.:)Un kad ir spēju robeža?Ja kāds izlec negaidīti utt,nevar zināt vai Tev būs tās spējas.Nez, k-kāik pa laikam redzu smagos pa krūmiem vaļājamies,dažviet liekas ,ka pat nav ar lielu ātrumu braukts.Ja kas,lohi ir jebkurās braucēju kategorijās,ari smago,tāpat kā profesionālu un meistarīgu braucēju.

Krolls 1.maijs 2014 20:23
4 1 Atbildēt

Varbūt ātruma ierobežojums ir neadekvāts?

xtra 1.maijs 2014 23:03
0 0 Atbildēt

Vai tad "smagajiem" nav ierobežotājs pie 90km/h?

a4q 2.maijs 2014 7:05
4 0 Atbildēt

Smagajiem pa LV =80km/h!!!

TT 2.maijs 2014 10:49
3 8 Atbildēt

Fūrēm ir irobežotājs 84-82 km /h

Pa LV braucošie to" izlauž" , tad pirms apskates atliek

furņiks 2.maijs 2014 11:39
6 1 Atbildēt

Es ar "izlaužu" un velku pat uz 100 km/h !

Aigarcix 2.maijs 2014 17:44
6 0 Atbildēt

Pilnīgi jaunajiem modeļiem iespējams ir grūtāk,bet Latvijas vidēji aritmētiskajai fūrei nav problēmu,ja labi pameklē ,var visādas fīčas saveidot.

draco 5.maijs 2014 14:24
0 1 Atbildēt

tur jau taa lieta, ka paarkaapj. un pie tam smadzenju - 0. mani te ceturtdien ar viens kokvedeejs apdzina - braucu uz kruiiza uz 81- 82 kmh. tas mudaks ar aatrumu starpiibu ap 5 kmh peec tam kam minuutes 5 astee bij paseedeejis, dzina garaam. atpakalj joslaa ieliida agri, piekabe diezgan tuvu mana auto purnam ieliida. peec apm 3 km vinjam bij jaagriezhas no trases pa kreisi - rezultaataa man veel bija jaabremzee, kameer shis dabuuja "logu" un nogriezaas. itogo - nevinneeja jams ne kapeikas laika, nokurinaaja tik degvielu, un radiija biistamiibu ar saviek kretiiniskajiem apdziishanas manevriem - t i degeneraats. Un taadu nav mazums LV - arii pie fuuru stuureem, nerunaajot jau pa vieglajiem....

Kokvedēja šoferis 7.maijs 2014 13:41
1 0 Atbildēt

ahā, tad tu biji tas čakarētājs? sataisi savu kruīzu no sakuma. Tev brīvdiena, man jāstrādā. Tu velcies uz 75 (paskaties GPS), bet man tās 5 minūtes ir svarīgas, jo čipā laiks beidzas, ir jāstāv, a stavvietas pie ceļa nav, nestavēsi, būs sods par "pārstrādāšanos", stāvēsi pie ceļa- kavēsi laiku.pa kuruvar uzkrauties, izbrauksi nevis 2, bet 1 reisu, attiecīgi arī saņemsi.

Nabadziņš tu, kuramm redz, bija jābremzē. Kapēc ta ātrāk garam nepalaidi?

draco 5.maijs 2014 14:20
12 1 Atbildēt

>brauc krietni lēnāk par atļauto, apdraudot ceļu satiksmes >drošību

kas tas pa murgu? kaa braukshana leenaak par atljauto var apdraudeet satiksmes droshiibu? BTW, ja kaads ieskatiisies CSN, tad atklaas, ka autovadiitaajiem jaaizveelas braukshanas aatrums atkariibaa no, nevis jaaskataas uz autljhauto, un ar taadu arii jaamocii. Atljautais = maksimaalais aatrums. gadiijums kur shaadas runas buutu vietaa - buutu, ja buutu ziime par minimaali atljauto braukshanas aatrumu, bet shii ziime LV ir liels retums.

REXX 7.maijs 2014 13:46
1 0 Atbildēt

Elementāri. Satiksmes drošību apdraud tas, kura atrums būtiski atšķiras no plūsmas kopējā atruma.T.n.- ja tu velcies uz 70, kur citi brauc 90, tad tu esi šķērslis, kas čakarē plūsmu.. Ja tu mauc uz 110, kur citi brauc 90, tad tu čakarē plūsmu un radi lieku spriedzi tiem, kuriem ir jāveic manevri tavu aktivitāsu dēļ.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti