Iedzīvotājus satrauc viņu auto drošība dzudzdzīvokļu namu pagalmos 4

 
ERGO | 13.aprīlis 2015 7:21

Gandrīz 40% Latvijas iedzīvotāju daudzdzīvokļu namu pagalmos visvairāk satrauc bedres un to dēļ gūtie bojājumi auto ritošajā daļā.

Trešdaļu iedzīvotāju satrauc ļaunprātīga rīcība un tīšu bojājumu izdarīšana, piemēram, skrāpējumi, durtas riepas vai izsisti auto stikli. Tā noskaidrots apdrošināšanas sabiedrības ERGO tikko veiktā aptaujā internetā, kurā piedalījās 650 cilvēki.

“Dati par pieteiktajiem negadījumiem ar auto apliecina, ka bedres ir nopietna problēma, kas satrauc un ar ko nākas saskarties autovadītājiem. Bojājumus var nodarīt arī uzbraukšana uz apmales, sasitot auto riepas, diskus vai pat sabojāt ritošās daļas detaļas. Tāpat blīvā iekšpagalmu satiksmē viegli gūt skrāpējumus un buktes, kā arī nolauzt spoguļus. Iedzīvotāji nereti cenšas par katru cenu novietot automobili pēc iespējas tuvāk namdurvīm, tādējādi riskējot gūt bojājumus savam un nodarīt tos citiem transportlīdzekļiem, tā tikai radot saspīlētas situācijas nama pagalmā,” stāsta Ivars Vismanis, ERGO Atlīdzību regulēšanas departamenta direktors.

Foto: iAuto.lv

Viņš arī atzīst, ka ļoti bieži šādos apstākļos ir diezgan neiespējami noskaidrot vainīgo un pierādīt viņa vainu, īpaši, ja nav liecinieku. Šādos negadījumos diemžēl arī OCTA polise nenodrošinās iespēju saņemt atlīdzību par automobilim nodarīto kaitējumu. “Daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem iesakām savus automobiļus labāk novietot brīvākās un ērtāk izbraucamās vietās vai – vēl labāk – apsargājamā autostāvvietā, kaut arī tā atrodas tālāk no namdurvīm. KASKO polises īpašniekiem, protams, nav jāsatraucas, jo tā būs būtisks atspaids, īpaši jaunāku auto īpašniekiem, kam, piemēram, pat neliels auto remonts vai krāsošana var izmaksāt līdz pat 250 eiro,” norāda Ivars Vismanis.

Apsargājama autostāvvieta vai auto novietošana labi apgaismotā, pārskatāmā vietā ir ieteicama arī tāpēc, lai pēc iespējas novērstu varbūtību, ka auto tiek apzagts. Aptauja liecina, ka šāda situācijas iespējamība, atstājot automašīnu daudzdzīvokļu nama pagalmā, visvairāk satrauc vīriešus.

Savukārt sievietes uz pusi vairāk nekā stiprais dzimums satraucas par iespējamiem negadījumiem, automašīnai uzkrītot, piemēram, kokam vētras laikā vai kādiem priekšmetiem no kaimiņu balkona vai nama jumta.

ERGO dati liecina, ka mantu zādzība no auto salona rada vidēji 300 eiro lielus zaudējumus. Tirgū pieprasītu auto detaļu zādzības var radīt zaudējumus vidēji pat 600 eiro apmērā.

Savukārt zaudējumu summa automašīnām par bojājumiem, kas radušies, iebraucot bedrē, vidēji ir ap 50 eiro par riepu, tomēr tā var sasniegt pat vairākus tūkstošus eiro. Piemēram, nesen kādam Lexus markas automobiļa īpašniekam izmaksāta atlīdzība par bojātiem riteņiem un diskiem – 5300 eiro. 

 
Visi komentāri
 
LMT 13.aprīlis 2015 12:24
2 5 Atbildēt

Ja jau ir jādzīvo tādās nabagmājās, tad nevajag pirkt auto un jābrauc ar RS.

d'Artanjans 13.aprīlis 2015 18:13
2 1 Atbildēt

pie lielas daļas bojājumu ir vainīgi paši auto īpašnieki novietojot savus auto kā pagadās!pie kājas,ka kāds no sētas nevar izbraukt,dziļi pie pēcpuses,ka pie privātmājas nomet,ka mājas īpašniekam savu auto velns zin kur jāparko.min pa bedrainu ielu,kā aptēsti dauzot riepas un piekari.tātad daļa bojājumu rodās dēļ pašu stulbuma,daļa dēļ pašu slinkuma.man arī viens dzenis regulāri lika pie mājas savu hlamu uz visu dienu,jo netālu strādā.tad pārstāja......

Es 13.aprīlis 2015 20:11
0 2 Atbildēt

Tikko parkojos mājas iekšpagalmā, pagalmā auto nenormāli daudz un vietu vispār nav. Nākas likties tālāk, kas man īsti nesagādā grūtības. Visvairāk uztrauc tas ka cilvēki neprot parkoties! Parkojās ar pusautomašīnas attālumu starp priekšā esošo auto, tadejādi vēl vairāk samazina iespēju citiem noparkoties. Vaitiešām pagalmos nevar sazīmēt līnijas?

IkdienasViesis 15.aprīlis 2015 15:16
0 0 Atbildēt

Vispār jau katrā Rīgas mikrorajonā drošiba ir ļoti atšķirīga. Zoļļukā pa ziemas sezonu dzīvoju jau 20 gadus - līdz šim nevienam no maniem (un arī kaimiņu) auto mājās priekšā nekas nav bijis noskrūvēts. Tikmēr vienam paziņam Imantā jau spoguļi vairākkārt nozuduši, arī radio paņemts. Krustdēlam Dzirnavu ielas sākumā savulaik bembim pat visus riteņus pamanījās kāds naktī noskrūvēt....Citur dzirdēts par riepu dūrējiem un skrāpētājiem. Situacijas ir atšķirīgas. Purvciemā viens mans students savam bembim īrēja vietu privātmājkas pagalmā...bet tāpat kāds pamanījās iemest ķieģeli viņa bembja logā. 100% drošiba jau nebūs nekur. Lielajās kopējās stāvvietās raksturīgi, ka tur auto tiek apskrāpēti.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 3

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti