Apstiprināšanai valdībā iesniegts jaunais Ceļu satiksmes noteikumu projekts 16

 

Foto: iAuto.lv

Satiksmes Ministrija | 20.aprīlis 2015 9:09

Satiksmes ministrija kopā ar iesaistītajām institūcijām un partneriem izstrādājusi jaunu Ceļu satiksmes noteikumu projektu, kas iesniegts izskatīšanai un apstiprināšanai valdībā.

Noteikumu mērķis ir uzlabot ceļu satiksmes drošību, jo īpaši mazaizsargāto satiksmes dalībnieku (gājēji, velosipēdisti) drošību, kā arī veicināt dažādu satiksmes dalībnieku savstarpēju līdzāspastāvēšanu.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss uzsver: „ Ceļu satiksmes noteikumi ir vienmēr attīstījušies līdz ar laiku.  Kopā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju, profesionālajām un nevalstiskajām organizācijām esam nopietni strādājuši, lai sagatavotu jauno noteikumu versiju. Mums ir jārūpējas par mazaizsargātāko satiksmes dalībnieku drošību, un tieši tas ir viens no galvenajiem aspektiem, kurā iestrādātas plašākās izmaiņas.”

Jaunais noteikumu projekts precizē vairākas jau esošās ceļu satiksmes drošības normas, kā arī paredz jaunas. Piemēram: iespējas uzstādīt maināmās ceļazīmes; ieviest jaunus horizontālos apzīmējumus uz ceļiem; nodalīt uz velosipēdistiem un mopēdistiem attiecināmās prasības; atļaut elektromobiļiem pārvietoties pa sabiedriskā transporta joslām.

Īpaša uzmanība pievērsta ar velojomu saistītajiem jautājumiem. Proti, jauninājumi paredz, ka ietves arvien vairāk tiek atvēlētas gājējiem, bet velobraucēji tiek rosināti izvēlēties velo infrastruktūru, divriteņu kustībai drošas ielas un tikai nepieciešamības gadījumā atrasties uz ietves. Tādejādi riteņbraucēji tiek aicināti būt aizvien atbildīgāki ceļu satiksmē – plānot savus maršrutus un pieņemt katrai situācijai atbilstošāko lēmumu.

Galvenās izmaiņas, kuras saistītas ar velojomu:

- veicināt velobraucēju braukšanu pa velo infrastruktūru un ielas braucamo daļu. Taču, ja braukšana pa brauktuvi nav iespējama, ja nav atbilstoša infrastruktūra vai ja šāda pārvietošanās ir bīstama, piemēram, ņemot vērā satiksmes intensitāti, ceļa un meteoroloģiskos apstākļus, tad izņēmuma gadījumos velosipēdistiem ir saglabāta iespēja pārvietoties pa ietvi. Šādā gadījumā velosipēdistam, tāpat kā līdz šim, jāatceras, ka braucot pa ietvi, jāizvēlas braukšanas ātrums, kas netraucē vai neapdraud gājējus. Noteikumu projektā ir stingrāk noteikts, ka ietve ir domāta gājējiem, kuriem uz tās vienmēr ir priekšroka;

- precizētas, skaidrāk noteiktas un dažādotas iespējas veikt kreiso pagriezienu, pirms tam pašam velosipēdistam izvērtējot satiksmes intensitāti un pieņemot lēmumu par drošāko un atbilstošāko manevra veikšanas veidu, lai neradītu satiksmei bīstamas situācijas;

- velosipēdistiem plānots atļaut braukt pa sabiedriskā transporta joslām, ja uzstādītas attiecīgas ceļa zīmes.

Saistībā ar velobraucēju drošību, svarīga ir arī esošās un veidojamās infrastruktūras iespēju sabalansēšana ar satiksmes dalībnieku vajadzībām un vēlmēm. Tādēļ, lai nodrošinātu pārdomātu velobraucēju dalību satiksmē, projekta izstrādes gaitā notika sadarbība un diskusijas partneriem, piemēram, ar Latvijas Riteņbraucēju apvienību, Latvijas Pašvaldību savienību, citām ministrijām.

Pēc apstiprināšanas valdībā sabiedrība tiks iepazīstināta un informēta par būtiskākajiem jauninājumiem un izmaiņām.

 
Visi komentāri
 
LMT 20.aprīlis 2015 17:41
1 0 Atbildēt

Ko tur Vernons teica par 10.puntu...

Vernons 20.aprīlis 2015 17:53
1 8 Atbildēt

Vernons sagatavos pārsteigumu! Par to varat nešaubīties!

24 gadus CSDD nedzīvoja "laikmetam līdzi" un Jūs domājam ka tagad notiks brīnums. Palūkosim, kur palikusi CSN 10. punkta redakcija.

Audit 24.aprīlis 2015 10:19
4 0 Atbildēt

Labi ka ir saprātigi cilvēki, kas Vernona "uzlabojumus" neņem vērē, jeb diplomātiski ignorē!

Vernons 24.aprīlis 2015 12:22
0 0 Atbildēt

Tie paši vēži tikai cita kulītē!

anonimikis 21.aprīlis 2015 16:05
8 0 Atbildēt

10.punkts garantē, ka vernoni tev neiebrauks pakaļā (nenodarīs zaudējumus).

Vernons 21.aprīlis 2015 16:13
3 16 Atbildēt

10. punktu pildot katrs varētu paļauties, ka priekšā esošie, "priekšā braucošie bremzējot" varētu ieslēgt arī savlaicīgus virziena rādītājus! Palūkoties dekoratīvajā elementā, ko par spoguli sauc un ieņemt attiecīgu stāvokli uz brauktuves manevra izpildei!

Laikam vairs nebūs ne jāzin, ne jāpilda CSN prasības un tiesības paļauties, ka arī citi pildīs izpaliks!

Nekas jau nav tik smalki vīts, ko neatklāj saules rīts!

Kanibaals 21.aprīlis 2015 16:48
17 3 Atbildēt

Un vēl varētu ierakstīt, ka saule aust austrumos, citādi Vernons to nezin.

Vernons 21.aprīlis 2015 18:33
2 15 Atbildēt

Tu paskaties krievijā nofilmētās avārijas un atbildi uz jautājumu pats sev, ko sastrādāja "priekšā esošais"!

Pie ātrumu atšķirības divas reizes, bremzēšanas ceļi atšķiras četras reizes un to ar "ievēro distanci" neaizlāpīsi.

Pirmo zīmogu ārsta komisijai visi saņem pie psihiatra, tātad pieskaitāmi, bet tikko esi atsities pret priekšā braucošā bremzējot pēcpusi, tā "nepieskaitāms"! Un cik ilgi tas tā turpināsies?

Pļurkt 21.aprīlis 2015 20:17
17 1 Atbildēt

Nu i ko ta tur tie priekšā braucošie ir sastrādājuši??

Kurā vietā ir rakstīts ka nedrīkst samazināt ātrumu vai apstāties, ja kāds brauc aimugurē???

Man var būt bite iedzēla acī - neko neredzu un ekstra bremzēju, kaut arī priekšā nekā nav!! Nu un tad??

Kāda man daļa gar tiem kas aizmugurē streipuļo, ļurina pa mobīlo turot to vienā rokā, ar otro roku spaida bābai pupus, kādēļ protams nespēj izsekot kas notiek deguna galā!

Eriks_Grigis 22.aprīlis 2015 0:28
0 0 Atbildēt

Tieši tāpēc CSN 6. punkts publicētajā projektā ir izņemts!

Anafilaktiskais šox 21.aprīlis 2015 18:59
2 0 Atbildēt

O, johaidī!!! Projektā 10. punkts līdzšinējā redakcijā nemaz i` nav. Ko iesāks Vernons???

Pļurkt 21.aprīlis 2015 20:12
1 0 Atbildēt

Atkal kā vienmēr sajās vēl to kas nebija sajāts??

Nu jau tik daudz ļoti vajadzīgu un tieši drošību garantējošu punktu ir nozudis no Latvijas CSN!!

Eriks_Grigis 22.aprīlis 2015 0:10
6 0 Atbildēt

Pirmo reizi jaunās Latvijas valsts vēsturē tiesību akts noteiks to, ka katrs ceļu satiksmes dalībniekam ir tiesības uzskatīt, ka citas personas ceļu satiksmes norisē neievēro, nepilda, nezina, ignorē tajās noteiktās prasības.

Citiem vārdiem sakot, - Neaizmirsti, citi ceļu satiksmē ir idioti un to nosaka likums!

Vernons 22.aprīlis 2015 9:05
0 67 Atbildēt

Tas jau ir vēl lielāks solis atpakaļ nekā bija! Un ar to nevajag lepoties. Policija būs pirmā, kas sāks celt trauksmi, jo nepilnīgu Likumu ir neiespējami uzraudzīt!

Es jau sen piedalos satiksmē ar domu, kad priekšā esošais ar savu rīcību radīs neciešamus braukšanas apstākļus! Mani tas nepārsteidz! Noziedzīgu politiku ceļu satiksmē nebūtu vēlams ne popularizēt, ne piekopt! Un to Jums būs iespēja paskaidrot Valsts Prezidentam!

Eriks_Grigis 22.aprīlis 2015 9:36
0 0 Atbildēt

Tas būs vēsturisks pagrieziens Latvijas Satiksmes drošībā!

Un Tev savas domas nāksies mainīt!

Ja vairums neievēro noteikumus ceļu satiksmē, tad vai nu ceļu satiksmē ir aplamības vai jāmaina noteikumi ... piemērojot tos vairākumam!

Tāpēc tiesību akta projekts paredz, ka satiksmes dalībnieki varēs neievērot un nepildīt ceļu satiksmes noteikumu prasības, neapdraudot citus satiksmes dalībniekus (25.3.p.).

Piebildīšu, ka tas būs valsts maksas pakalpojums.

d'Artanjans 28.aprīlis 2015 6:51
0 0 Atbildēt

Ļoti lielu daļu Latvijas tautu valdība ir izdzinusi peļņā vai dzīvot uz ārzemēm.Atlikušos sasēdinās uz vellapēdiem un pasviedīs zem auto riteņiem.Autovadītājs tiek pārvērsts par beztiesisku radījumu kuram ir tikai pienākumi(skaties divreiz,velosipēdu redzi un citi idiotismi).Vai nevajadzētu sakārtot infrastruktūru(veloceliņi dotajā gadījumā)un tad pieņemt šādus lēmumus?Vai tas nav sava veida genocīds pret savu tautu?Lai man piedod CSDD,bet es gan savu a/m pāreģistrēju uz citu valsti(legālas iespējas)gan izņēmu tās valsts vadītāja apliecību,gan visus pārējos dokumentus,kas saistīti ar auto vadīšanu.Tagad vismaz zinu,ka šis kantoris no manīm nesaņems ne centa!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti