Autovadītāju ievērībai: no šodienas automašīnām obligāti jābūt aprīkotām ar ziemas riepām 5

 

Foto: ekrānšāviņš

Latvijas Valsts ceļi | 1.decembris 2016 15:58

Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka no 1. decembra visām automašīnām un autobusiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, Latvijā ir obligāti jābūt aprīkotām ar ziemas riepām.

Kāpēc tik svarīgi ir nomainīt riepas? Vasaras riepas ir paredzētas lietošanai pie gaisa temperatūras kas nav zemāka par +5 grādiem. Aukstākā laikā vasaras riepu gumija kļūst cietāka, un tā vairs nevar pilnvērtīgi nodrošināt pietiekamu saķeri ar ceļu. Riepas saskarsmes laukums ar ceļa segumu ir plaukstas platumā, un tām ir jānodrošina saķere, tāpēc riepu izvēlei jāvelta liela uzmanība.

Lai pēc iespējas samazinātu automašīnas saslīdēšanas draudus, ir jāizvēlas ceļa segumam un situācijai atbilstošs ātrums!

Ziemā riepas saķere ar brauktuvi ir daudzreiz mazāka, nekā vasarā. Ja vasarā pietika ar 10 m, lai noteiktā ātrumā nobremzētu, tad ziemā tam būs nepieciešama līdz pat 10 reizēm garāka distance. Izvēlieties lielāku distanci, lai izvairītos no bīstamām situācijām uz ceļa!

Atgādinām, ka:

- No rītiem un vakaros uz ceļiem var būt apledojums. Gaisa tº ir svārstīga, tāpēc braukšanas apstākļi var mainīties strauji;

- Ziemā jābrauc atbilstoši apstākļiem, laiks jāplāno ar rezervi;

- Sniegs vai atkala ziemā nav nekas neparasts!

- Apledojums īpaši var veidoties uz tiltiem un ceļu pārvadiem, kā arī netālu no jūras, ezera vai upes;

- Visaktīvākā satiksme ir tumšajās rīta un vakara stundās, kad ceļš var nebūt pietiekami labi pārskatāms;

- Ceļi apledo strauji un nevienmērīgi. Īpaši tas attiecas uz praktiski neredzamo "melno ledu", kas veidojas, sasalstot ūdens kondensātam;

- Par apgrūtinātiem braukšanas apstākļiem aicinām zvanīt uz Satiksmes informācijas centra bezmaksas diennakts tālruni 8000 5555.

 
Visi komentāri
 
Eriks_Grigis 1.decembris 2016 20:50
0 0 Atbildēt

Vai to piekabes varēs (kas var būt bīstamāk!) vilkt bez ziemas riepām?

Pēc Grozījumiem no 19.01.2016. MK 2004. gada 29. aprīļa noteikumos Nr. 466 "Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļiem"

"...

502.3. Atbilstoši CSN prasībām laikposmā no l.decembra līdz l.martam automobiļu, autobusu, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5t, kā arī to piekabju riteņiem jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām, bet ..."

Eriks_Grigis 1.decembris 2016 20:59
1 0 Atbildēt

Pareizā atbilde atrodama, atbildot uz Tematiskie uzdevumi CSN, 2016, 112.lpp.2.jautājumu!

Sviesc 3.decembris 2016 10:37
1 0 Atbildēt

Bildee tik vasarene. :D

Vernons 6.decembris 2016 14:24
0 0 Atbildēt

502.2. Atbilstoši CSN prasībām laikposmā no l.decembra līdz l.martam automobiļu (autobusu), kuru pilna masa nepārsniedz 3,5t, riteņiem jābūt aprīkotiem ar riepām, kas paredzētas izmantošanai ziemas apstākļos, bet laikposmā no l.maija līdz l.oktobrim aizliegts braukt ar transportlīdzekļiem, kuriem ir riepas ar radzēm.”.

sam.gov.lv/?cat=8&art_id=6336

Kā redzam mazajām piekabēm ziemas riepas vairs nevajag!

Dzintars 7.decembris 2016 9:56
0 0 Atbildēt

Ziemas,bet pārsvarā brauc ar M+S rezultātā ir slikta statistika izdzīvojušo labā

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 4

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti