Eksperti norāda - beidzot pienācis laiks vasaras riepām 4

 

Foto: Publicitātes foto

Artūrs Virbulis | 16.maijs 2017 9:24

Laika apstākļi Baltijā šogad ir bijuši ļoti mainīgi. Aprīļa rīti bija ļoti auksti un nereti varēja ieraudzīt arī mīnusa grādus termometrā, bet pa dienu gan temperatūras stabiņš pārsniedza desmit grādus.

Arī apkures sezona mājās šajā pavasarī ieilgusi, un tas ir vēl viens pierādījums neprognozējamajam laikam, ko nevar ignorēt arī auto vadītāji.

Aukstā sezona (gandrīz) beigusies līdz ar maija pirmajām nedēļām. Neraugoties uz faktu, ka Latvijā vasaras riepu izmantošana atļauta no 1. marta, eksperti līdz šim brīdinājuši nesteigties ar ziemas riepu nomaiņu pret vasaras. Iemesls tam bijuši laika apstākļi.

„Mēs redzējām salu aprīļa beigās. Laiks pavasarī pēdējos gados ir bijis ļoti mainīgs, tādēļ iesaku nesteigties un riepas mainīt atbilstoši laika prognozēm, nevis kalendāram. Riepu maiņa kļūst droša brīdī, kad tiek prognozēti stabili 2-3 grādi naktī un vismaz 10 grādi pa dienu,” stāsta Goodyear Baltijas menedžeris Elmantas Latkauskas.
Pēc viņa domām, šobrīd ir īstais laiks, lai sāktu lietot vasaras riepas, jo āra temperatūra tuvākajās nedēļās kļūs aizvien siltāka.

Septiņu grādu robeža
Riepu speciālisti ir vienoti vienā ciparā – 7. Kad temperatūra pārkāpj šo robežu, tad labāk ir izmantot vasaras riepas, bet, ja zemāka, tad – ziemas komplektu.

„Ja temperatūra pārkāpj septiņiem grādiem, ziemas riepas visos parametros kļūst sliktākas: apstāšanās distance ir garāka, vadāmība – sliktāka, degvielas patēriņš pieaug un palielinās nodilums. Jo augstāka temperatūra, jo lielāka atšķirība starp ziemas un vasaras riepām,” skaidro Elmantas.

Ja laiks ir silts, tad apstāšanās distance starp vasaras un ziemas riepām pilsētā (braucot ar 50 km/h) ir 2-3 metri. Šie cipari neizskatās lieli, tomēr tieši tik platas parasti ir gājēju pārejas. Ja auto ar vasaras riepām apstāsies pirms tās, tad auto ar ziemas riteņiem pilnībā apstātos vien aiz pārejas un, iespējams, notriektu gājēju.

Ārpus pilsētas (ar 90 km/h) šī atšķirība ir vēl zīmīgāka – 15 metri. Tas atbilst trīs liela izmēra automobiļu garumam.

Milimetru nozīmīgums
Bieži vien auto īpašnieki savas lietotās riepas novērtē kā apmierinošas un „vēl vienu vasaras sezonu” braucamas. Goodyear menedžeris gan tam nevēlas piekrist, jo stipri lietotas riepas nav droši izmantot nedz ziemā, nedz vasarā.

„Atļautais minimums parasti ir mazāks, nekā iesaka riepu speciālisti. Mēs rekomendējam riepas mainīt, kad protektora dziļums sasniedz 4 milimetrus – pēc šīs atzīmes to īpašības ļoti strauji pasliktinās,” komentē Elmantas Latkauskas.

Pirms vasaras riepu uzstādīšanas auto vadītājiem būtu jāizmēra protektora dziļums. Ja tā līmenis nepārsniedz 4 milimetrus, tad būtu ieteicams doties uz riepu servisu.

„Uzstādot 4 milimetru riepas vasaras sākumā, to protektors sezonas beigās būs 3 vai pat mazāk milimetri. Tās būs pilnībā nolietotas un vairs nespēs nodrošināt apmierinošas braukšanas īpašības, ievērojami palielinot akvaplanēšanas iespēju,” stāsta Goodyear speciālists.

Akvaplanēšana ir process, kura laikā automašīna zaudē saķeri lietus laikā un sāk slīdēt virs ūdens. Tas parasti notiek, kad auto aprīkots ar sliktām riepām, kas nav paredzētas attiecīgajai sezonai vai ir pamatīgi nodilušas.

Goodyear speciālisti ir izvērtējuši saķeri slapjā laikā (4 mm ūdens uz ceļa) automašīnām, kas apveltītas ar dažādi nodilušām riepām. Viņi testa rezultātos noskaidrojuši, ka visām riepām (sākot no 1,6 līdz 8 milimetru protektora dziļumam) pie 5 km/h liela ātruma ir 100% saķere ar ceļu. Braucot ar 75 km/h, jaunai riepai (8 milimetri) ir 74% saķere, lietotai riepai (4 mm) ir 58%, bet stipri lietotai (1,6 mm) – tikai 16%. Jo lielāks ātrums, jo lielāka kļūst atšķirība: pie 125 km/h jaunai riepai saķere ir 47%, lietotai ar 4 mm protektoru vien 11%, bet stipri lietotajai vairs nieka 6%.

 
Visi komentāri
 
viencexperc 16.maijs 2017 9:53
3 1 Atbildēt

Es arī norādu.

ess 16.maijs 2017 14:44
0 0 Atbildēt

shis raxts pierada,ka experti ir lohi:D

650 16.maijs 2017 12:50
0 1 Atbildēt

Vot H U Y tur pieaug uz pieres kādam, nevis degvielas patēriņsš, klauni ibio, uztaisiet testu pirms gudri drist ;D

bembists 16.maijs 2017 15:41
2 0 Atbildēt

Beidzot ir pienācis īstais ziemas riepu laiks. Uzliku kaltētās piecgadīgās ziemenes, jebaķ kā driftē!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti