CSDD aicina pedagogus mācīt ceļu satiksmes noteikumus un organizēt velosipēdistu eksamināciju skolā 2

 

Foto: Publicitātes attēls

CSDD | 10.janvāris 2018 8:50

Ik gadus nepilni 13 tūkstoši topošo velosipēdistu vēlas pārbaudīt savas ceļu satiksmes noteikumu zināšanas un iegūt savu pirmo vadītāja apliecību. Pēc sekmīgi nokārtota eksāmena, katru gadu apmēram 9 tūkstoši jaunu velobraucēju ir gatavi būt atbildīgi velosipēdisti.

Pieredze rāda, ka dažu atsevišķu velobraucēju attieksme un pārgalvība ik gadu rada papildus spriedzi uz ceļa un konfliktsituācijas ar pārējiem satiksmes dalībniekiem. Tas rezultējas arī ceļu satiksmes negadījumu statistikā. 2017. gada 11 mēnešos ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši 11 (2016. gadā – 7), bet ievainoti 535 (2016. gadā – 576) velobraucēji.

Diemžēl, būtiska problēma, kas traucē kopīgajā ceļu satiksmē – bieži satiksmes dalībnieki savā starpā nesaprotas. Gājēji dusmojas uz autovadītājiem, autovadītāji uz velobraucējiem, savukārt velobraucējiem šķiet, ka ar viņiem satiksmē neviens nerēķinās. Jāatzīst, ka patiesība ir pa vidu. Pašlaik saskaramies ar to, ka katras satiksmes dalībnieku grupas tēlu var pamatīgi sabojāt pat viens karstgalvis, izraisot nevajadzīgus konfliktus vai negadījumus.

Tāpēc konkrēto satiksmes dalībnieku grupas pašcieņas jautājums ir nepieļaut, ka atsevišķi pārgalvji grauj iespaidu par visiem kopumā.

Lai skolēni jau no mazotnes izprastu satiksmes drošības jautājumus un augtu par atbildīgiem satiksmes dalībniekiem, CSDD aicina skolas un ikvienu pedagogu – mācīsim skolēniem ceļu satiksmes noteikumus un palīdzēsim bērniem augt par disciplinētiem gājējiem un velosipēdu vadītājiem. Kvalitatīvi apgūtu satiksmes noteikumu zināšanu apliecinājums ir skolā nokārtots pirmais valsts eksāmens - velosipēdu vadītāju eksāmens un iegūta pirmā vadītāja apliecība jau 10 gadu vecumā.

Arī 2018. gadā CSDD mudina skolas mācību procesu organizēt tā, lai skolēni velosipēdu vadītāju eksāmenu varētu kārtot skolā un eksamināciju veiktu skolas pedagogi. Tā, skola pati varētu plānot gan gatavošanos eksāmenam, gan pašu eksamināciju. CSDD ir izveidojusi sistēmu, kas ļauj arī skolas pedagogiem novadīt eksāmenu. CSDD, savukārt, nodrošinās, lai skolēni, kas sekmīgi noslēgs eksāmenu, skolā saņemtu velosipēdu vadītāju apliecības.

Atbildīga attieksme pret savu un līdzcilvēku veselību un dzīvību jāizkopj jau no mazotnes.

 

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Vernons 10.janvāris 2018 10:10
4 1 Atbildēt

CSN 200.3. " Braucot pa ietvi vietās, kur velosipēdu vadītāju braukšanas trajektorijas krustojas ar pārējo transportlīdzekļu braukšanas trajektorijām, velosipēdu vadītājiem jānovērtē attālums līdz transportlīdzekļiem, kas tuvojas, kā arī jānovērtē to braukšanas ātrums un jāpārliecinās par drošību."

Vislielāko kļūdu pieļāva velosipēdistam atļaujot braukt pāri ielai pa gājēju pāreju! Tas neiet kopā ar CSL 19. panta 3. punktu!

anonimikis 10.janvāris 2018 9:27
2 1 Atbildēt

Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kur velosipēdistiem prasa eksāmenu. Jācer, ka ES regulas šo marasmu likvidēs.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti