Igaunijā par nopietnu problēmu kļūst transportlīdzekļa vadīšana "telefona reibumā" 5

 

Foto: Ilustratīvs attēls

Nozare.lv | 20.jūlijs 2018 11:40

Igaunijā par aizvien nopietnāku problēmu kļūst transportlīdzekļa vadīšana tā dēvētajā telefona reibumā, par ko policija autovadītājus soda visai bieži, tomēr šie sodi ir pārāk maigi, raksta portāls "Delfi.ee"

Kā liecina aptauja, ko pērn veicis Igaunijas autoceļu departaments, 72% autovadītāju pie stūres atļāvušies runāt pa mobilo tālruni, un tā nebūt nav vienīgā blakuslieta, ar ko cilvēki nodarbojas braukšanas laikā - nereti viņi pie stūres arī ēd, dzer, smēķē, sarunājas ar pasažieriem.

Šogad satiksmes negadījumi, ko izraisījusi telefona lietošana pie automašīnas stūres, prasījuši jau divu cilvēku dzīvības - viens no viņiem tūdaļ pēc sarunas pabeigšanas iebraucis grāvī, otrs braucot lietojis telefonu bez brīvroku režīma. Grāvī nonākusi vēl viena automašīna, kuras vadītājs neapstājoties centies atbildēt uz tālruņa zvanu, bet šim cilvēkam paveicies un viņš palicis dzīvs, lai gan guvis traumas.

Runāšana pa telefonu pie stūres izraisījusi arī mazāk nopietnus satiksmes negadījumus. Kā atzīst apdrošināšanas firmas, tā kļuvusi par reālu problēmu, taču konkrētu statistiku apdrošinātāji nav apkopojuši.

Tie autovadītāji, kas iekļuvuši satiksmes negadījumos, paši nelabprāt atzīst, ka tobrīd runājuši pa telefonu, - daudz biežāk viņi skaidro, ka acis viņiem pēkšņi apžilbinājusi saule vai arī priekšā braucošais automobilis pārāk strauji nobremzējis. Par to, ka viņi sarunājušies pa tālruni, biežāk pastāsta citi šoferi, kas kļuvuši par avārijas aculieciniekiem.

Ja noskaidrojas, ka cilvēks avārijas brīdī uzkavējies sociālajā tīklā "Facebook", tas jau klasificējams kā rupja nevērība, par ko apdrošinātājs var samazināt kompensāciju vai vispār atteikties to izmaksāt.

Šā gada sākumā Igaunijā stājās spēkā likuma grozījumi, kas policistiem ļauj vieglāk sodīt autovadītāju par tālruņa lietošanu pie stūres, ja pārkāpums iemūžināts fotogrāfijā vai videoierakstā, bet sods gan nav īpaši bargs - tikai 80 eiro.

Šogad pusgada laikā par to sodīts jau 2031 šoferis, kamēr pērn visa gada laikā - 2556 cilvēki.

Igaunijas policija aicina autovadītājus apzināties, ka pusstunda bez viedtālruņa viņu dzīvē neko būtisku nemainīs, bet gadījumā, ja nepieciešamība sazināties tiešām ir nopietna, uz brīdi piestāt ceļmalā, lai nepakļautu briesmām savu vai kāda cita cilvēka dzīvību.

 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
es 21.jūlijs 2018 10:01
6 1 Atbildēt

pie mums jau visās ceļu malās nepārtrauktas strīpas. Atkal pārkāpums .

a 20.jūlijs 2018 18:04
4 0 Atbildēt

pie mums ir savādāk?

ezis71 21.jūlijs 2018 9:39
1 1 Atbildēt

Un kā ir ar deguna urbināšanu?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti