Drošība uz ceļa – kādas priekšrocības ir jaunajām automašīnām? 5

 

Foto: Publicitātes attēls

Vija Pilāte | 22.augusts 2019 16:50

Drošība automašīnā ir grūti izmērāms lielums, un diemžēl bieži vien šī tēma netiek pietiekami nopietni novērtēta.

Sabiedrībā nereti sastopams uzskats, ka vecākas un lielākas automašīnas ir drošākas par jaunajām, bet izmēros mazākajām mašīnām. Taču pastāv vairāki praktiski un teorētiski piemēri, kas pierāda pretējo – jauna automašīna vienmēr ir izturīgāka nekā veca.

“Ikvienam autovadītājam laika gaitā izveidojas savi braukšanas ieradumi un pieņēmumi par to, ko nozīmē droša braukšana. Taču ceļa negadījumu analīze liecina, ka bieži vien, paļaujoties uz saviem priekšstatiem, vadītāji bīstamās situācijās nespēj laikus un pareizi reaģēt. Šeit tad arī nāk talkā šīs palīgsistēmas, kuras tiek patstāvīgi pilnveidotas un uzlabotas, lai mūsdienu dinamiskajā ritmā nodrošinātu maksimāli labāko drošību. Priecē, ka ja vēl kādu laiku atpakaļ autovadītāji par šiem asistentiem smīkņāja, tad tagad jau nāk ar konkrētām vēlmēm, kuras mēs tikai palīdzam piepildīt.” stāsta Zane Plostniece, SIA Autobrava - FIAT,FIAT Professional, Alfa Romeo un Jeep zīmolu vadītāja.

Jaunums auto drošības jomā

Šī gadsimta sākumā automašīnu struktūra ir krietni uzlabojusies, un pēdējos gados jaunajās mašīnās aizvien biežāk tiek iebūvētas sistēmas, ko pēc to būtības pielīdzina drošības jostām un spilveniem. Tādas, piemēram, ir autonomā avārijas bremzēšanas sistēma un priekšējās sadursmes brīdinājuma iespēja.

Automašīnas reti tiek aprīkotas ar šādām sistēmām jau standarta komplektācijā, tāpēc tās visbiežāk var atrast papildu aprīkojuma sarakstā. Piemēram, inovatīvie drošības asistenti ir pieejami kā papildu aprīkojums tādām Fiat automašīnām kā Tipo hečbeks un 500X krosovers. Taču jau no 2022. gada šādas sistēmas tiks iebūvētas pilnīgi visās jaunajās automašīnās, kas paredzētas pārdošanai Eiropas Savienībā.

Pretēji drošības jostām un spilveniem, autonomā avārijas bremzēšanas sistēma un priekšējās sadursmes brīdinājuma iespēja ir aktīvās drošības sistēmas, kas darbojas, lai novērstu negadījumus nevis samazinātu to sekas. ASV ceļu drošības apdrošināšanas institūta (US Insurance Institute for Highway Safety) dati liecina, ka dažādas autonomās avārijas bremzēšanas sistēmas palīdz novērst līdz pat 50 procentiem avāriju, kurās iesaistīta automašīnas aizmugurējās daļas saduršanās. Šīs sistēmas gan ne vienmēr nodrošina pilnīgu auto apstāšanos, taču pat ātruma samazināšana un vadītāja uzmanības pievēršana ievērojami samazina negadījuma sekas un gūtos ievainojumus.

Līdz ar viedtālruņu lietošanas popularitātes pieaugumu palielinās arī sadursmju skaits, kas notiek, mašīnām pārvietojoties mazā ātrumā, tāpēc autonomās drošības sistēmas palīdzēs ilgtermiņā ievērojami uzlabot drošību uz ceļiem. Tieši ar tādu sistēmu ir aprīkoti arī Fiat modeļi – tie pilda svarīgo drošības funkciju, mašīnai lēni pārvietojoties pa pilsētu. Balstoties uz ASV ceļu drošības apdrošināšanas institūta pētījumu, Fiat priekšējās sadursmes brīdinājuma asistents ir viena no efektīvākajām šāda veida sistēmām, kas brīdina vadītāju par iespējamiem negadījumiem, pārvietojoties ar ātrumu līdz 25 km/h.

Automašīnas struktūras nozīme

Interneta vidē atrodami daudzi video, kur mazas automašīnas ietriecas vecākās, bet daudz lielākās un smagākās mašīnās; šādus eksperimentus ir veikuši dažādi auto raidījumi, piemēram, Fifth Gear un Car TV. Visos video rezultāts ir vienāds – “pasažieri” jeb automašīnās ievietotie testa manekeni, kas atrodas jaunajos auto, iegūst mazākas traumas vai netiek traumēti nemaz. Kāpēc tā?

Automašīnas struktūra ir lieta, kas attīstās nepārtraukti. Mūsdienu mašīnām izveidotas īpašas deformācijas zonas priekšpusē, kas spēj uzņemt lielāko daļu trieciena sadursmes gadījumā. Tas acīmredzami izceļas, izpētot auto negadījumus – jaunu automašīnu durvis ir atveramas pat pēc smagām sadursmēm, taču vecajām mašīnām virsbūve tiek neglābjami sadragāta.

Protams, nav iespējams apiet fizikas likumus, tāpēc ir skaidrs, ka smagākais objekts vienmēr pagrūdīs to, kas sver mazāk. Taču automašīnu sadursmes nav tik vienkāršas. Virsbūvē iestrādātās deformāciju zonas ļauj pat mazām mašīnām, piemēram, Fiat Tipo, pasargāt auto interjeru no bojājumiem sadursmes laikā pat ar pusotru reizi smagāku transportlīdzekli.

Vēl viena nozīmīga jaunu automašīnu priekšrocība ir metāls. Arī auto platforma noveco – tā uzņem triecienus no bedrēm un nelīdzenumiem uz ceļiem, un ilgtermiņā metāls, kas izmantots automašīnā, kļūst mazāk noturīgs pret triecieniem nekā pilnīgi jaunā auto. Tāpat jaunas automašīnas vējstikls ir pilnīgi neskarts un nesaskrāpēts un tās lukturi spīd spožāk – arī šie faktori ne vienmēr tiek pietiekami augstu novērtēti, taču tiem ir liela ietekme uz braukšanas drošību un komfortu.

Tomēr, neskatoties uz pārējo, vislielākā ietekme uz drošību ir katras konkrētās automašīnas vēsturei. Lietotas automašīnas mēdz būt slikti salabotas pēc negadījumiem jeb, kā saka auto tirgotāji – salabotas pārdošanai. Automašīna tiek salabota tā, lai vizuāli tā labi izskatītos, bet tās pamatstruktūra var palikt sabojāta, tāpēc pat mazākais negadījums ar šādu auto var beigties traģiski. Tādos gadījumos mašīnas virsbūves drošībai nav nozīmes, un diemžēl medijos atrodamas neskaitāmas bildes ar šādos negadījumos cietušiem auto.

 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
s 23.augusts 2019 15:06
5 0 Atbildēt

Jā, Tev taisnība. Arī šeit daudziem "ekspertiem" šķiet, ka viņu sapuvušais voyādžeds un fords ir labi aprīkoti auto, jo redz pogas ir saliktas vairāk, kā nepieciešams un sēdeklu apsilde un tamlīdzīgi sūdi tiek uzskaitīti, kā nenormālākais aprīkojums, tajā pašā laikā pāris skrūves un izolāciju ieekonomēt uz paneliem ir forši.

Tas pats ar drošības aprīkojumu, kurš dažkārt visādus pigorus taisa. Un protams tas pats attiecās uz motoriem un pārnesumkārbām, principā uz visu auto kopumā. Vēlāk uzrodas pāris lohi, kuriem viss ir dārgi un auto netiek "pienācīgi" uzturēts, beigu beigās klīst baumas par to cik auto neuzticams.

Lohi protams paralēles nekad nesavilks.

650 23.augusts 2019 15:48
4 0 Atbildēt

Jā.Šis ir ts "sab.domas" veidošana.Kad te ļurina par pirms 4g nopirkta jaunauto "pārākumu" vai kaut par šodien nopērkamā tā tur "sākumcenas".Tam pirms 3-4 g pirktajam nav vispār nekā, bet tam šodienas sākumcenā esošajam ir tikai daži elementi no augstāk uzskaitītā klāsta.Jo viņu uzstādīšana šodien vairs nemaksā neko,lohiem tagd var kko atmest (aizkadra pašreklāmas nolūkā...).Tieši tikdaudz,lai demagoģiski varētu uzsvērt, ka ir "drosi aprīkots".

Kā arī tas gaismu aprikojums- loģiski, kā te saka, jaunam auto gaisma noteikti ir labāka.Bet ir "aizmirsts" piezīmēt, ka par sākum- vai pat vid- cenas jaunauto runājot, tam nebūs itin nekas no "ultramodernajiem" gaismu risinājumiem.

Pienācīgi netiek uzturēts- loģiski, tādam auto viena devēja iziešana no ierindas uzreiz izsauc ierakstu, ka kāda sistēma vairs nedarbojas sakarā ar vainu "citā" blokā. Novērst paša spēkiem tiešām to nevar, lietotu detaļu atrast nemāk, dīlerī vienmēr tieši tas suuds maksā kosmosu.Pie kam, ir lietas, ko tikai dīlerī var elektroniski pierakstīt un pareizi iestatīt.Tāpēc jau brauc citureiz ar tām degošajām kontrollampām.Tā jau ir, ka "extra" ir laba tikmēr, kamēr viņu mums dod kaut kam "komplektā" par velti un uzskatām to par pašsaprotamu.

Beeet,ta ka reku jāpērk jaunam auto tā lūka pa 1200 un āda pa 2400 un acc par 1800 kopā ar 12zoll ekrānu pa 1400- nu ta "pēkšņi" uzvirmo viedoklis ka "man" nafig vajag.Tapc jau te jāreklamē ir, ka labs esot dajebkas "jauns un pliks".Kur nu vel, ja kāds tas suuds tagd jāremontē pa aptuveni to pašu summu.Saremontējis neko īpašu gandarījumu neiegūsti- vienīgi ja vēlmi rakstiski izdrirsties..Galvenais te ir, lai no ārpuses "jauns" un lai visi lohi domā ka esmu "tipa bagāts".

650 23.augusts 2019 11:44
3 0 Atbildēt

Sadursmes brīdinājuma,ekstremālās bremzēšanas,aklās zonas,joslu maiņas, joslā noturēšanas,automātiskās ātruma uzturēšanas ar attāluma kontroli līdz priekšābraucējam,automātisko gaismu (t.sk. ar gps), lietus un tamlīdzīgi sensori un ierīces ir aptuveni 10g vecs "jaunievedums".Ar ko jau sen tika aprīkoti normālas komplektācijas auto.Atšķirība ir, ka šodien šīs tehnoloģijas maksā kapeikas- tapc tās sākuši izmantot gandrīz visi.Ieskaitot tos, kuri visus šos 10g apzināti klusēja un braši bīdīja tirgū savus "nedrošos" ne ar ko neparīkotos nelikvīdus.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 27

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 2

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti