Vai jaunie luksofori veicina satiksmes drošību Dubultu satiksmes mezglā? (+ VIDEO) 15

 
Māris Ozoliņš, iAuto redaktors | 4.decembris 2021 10:08

Jūrmalā, Baznīcas un Dubultu prospekta krustojumā uzlikti "viedie luksofori", taču tikai daļa gājēju luksofora aktivizēšanas pogas strādā, tādēļ gājējiem un arī vadītājiem jābūt īpaši uzmanīgiem - jaunās Jūrmalas tehnoloģijas klibo!

Šeit pat nav stāsts par to, ka jāiet cauri kupenām, tas ka gājēji Jūrmalā organizējot satiksmi ir pēdējā vietā, ak nē, vēl zemāk un pēdējā prioritāte ir velotransports.

Kam pievērst uzmanību video:

  1. Pats krustojuma organizācijas princips - plānojums ir ačgārns. Te jāveido nopietnāka analīze, ņemot vērā reālo gājēju un auto kustību plūsmu analīze. Iespējams gājēju pāreja būtu jāliek tikai vienā pusē Baznīcas ielai, kā tas jau bija pirms būvdarbiem - tas paātrinātu kopējo auto caurlaidību uz Rīgas pusi.
  2. Skaidrs, ka arī vēlāk gājēju pogas, lai šķērsotu mazāk svarīgās ielas (virzoties pa galveno ielu) nebūs aktuālas. Interesanti vai tās demontēs vai arī atstās kā viltus pogas (pareizi ir tas, ka tās jau nestrādā un automātiski deg zaļā gaisma gājējiem), interesanti vai tiks kompensēti lieki iztērētie līdzekļi.
  3. Pats bīstamākais ir tas, ka gājēju zaļais gaismas signāls, lai šķērsotu galveno ielu iedegas tikai pēc attiecīgās pogas piespiešanas, turklāt no 4 pogām šobrīd strādā tikai 2. Savukārt piebraucot autotransportam pa Baznīcas ielu, luksoforos pat nesamērīgi ātri iedegas zaļā gaisma, un gājējiem deg sarkanā gaisma. Pēc būtības nav pamatojams, kāpēc gājējiem šajā situācijā neiedegas zaļais gaismas signāls.
  4. Negadījumi notiek parasti dēļ vairākām apstākļu sakritībām, šobrīd šī tehnoloģijas pērle - luksofori strādā tā, ja gājējs ir piespiedis pogu, bet tajā pat laikā piebrauc auto, tad ātrāk zaļais gaismas signāls iedegsies un TIKAI automobiļu plūsmai, gājējiem, lai arī poga ir piespiesta, deg SARKANĀ gaisma, līdz pienāks viņa kārta.
  5. Video 2:30 minūtē var redzēt "gļuku" uz īsu brīdi galvenajai plūsmai iedegas sarkanā gaisma. Gājēji šādās situācijās mēdz uzsākt kustību arī pie sarkanās gaismas, un tad pēkšņi iedegas zaļā gaisma galvenajai auto plūsmai.
  6. Visu laiku pīkst un skaļi, to sauc par trokšņu piesārņojumu. Ja jau liek jaunus luksoforus, tad tiešām modernus, kur cilvēkiem ar redzes traucējumiem ir atsevišķa poga, kuru piespiežot ieslēdzas speciālais brīdinājuma signāls.

Māris Ozoliņš, iAuto redaktors: "Šeit visu redzamo nav viegli izskaidrot, bet skaidrs, ka tas nav profesionāls darbs, un pirmie pārmetumi ir visa projekta autoriem JLD (tas tomēr nav puķītes stādīt). Otrais pārmetums ir būvuzraugam SIA Semita (kā drīkstēja demontēt veco regulēto gājēju pāreju, kamēr nav noregulēta abu jauno krustojumu darbība). Viss šis notika, notiek un notiks dēļ sistemātiskām nekārtībām Gata Trukšņa ZZS vadītajā Jūrmalas domē, kur pat saistošajos pilsētas noteikumos nav paredzēta konkrēta visu pušu atbildība infrastruktūras būvdarbu laikā. Vēl trakāk, ka pat noslēgtajā līgumā par Dubultu satiksmes mezglu noteiktā atbildība ir tik vispārīga, ka tiesiski ir ļoti grūti piemērojama.

Taču diemžēl Jūrmalā ir vēl kas trakāks. Tā ir Jūrmalas domes vadības, tai skaitā izpildirektora Edgara Stobova un Jūrmalas pilsētas domes Attīstības pārvaldes, tai skaitā 
Infrastruktūras investīciju projektu nodaļas Būvniecības daļas būvinženiera Edgara Sarkans nevēlēšanās šo situāciju mainīt. Pēc maniem iesniegumiem Latvijas valsts ceļi, būvinžiniere vismaz sastādīja pārkāpumu aktu par vairākiem pārkāpumiem šajā objektā, tajā skaitā MK noteikumiem Nr. 421, un iesniedza Jūrmalas pašvaldības policijā. Atbildē no Edgara Stobova tikai atruna, ka pārkāpumi tika novērsti. Nevienas soda sankcijas netika piemērotas. Kāpēc piemērot sodu izpildītājiem, ja tie jau ik gadu visu ZZS un Saskaņa valdīšanas laiku uzvar miljoniem vērtus Jūrmalas konkursus. "Savējie" taču, jūrmalnieki!

Neviens pat neiedomājas, ka viens uzņēmums nespēj būvniecības sezonā izpildīt tik lielus pasūtījumus, tāpēc mētā darbiniekus no objekta uz objektu un ielas stāv pusizraktas, nepienācīgi norobežotas, un gadiem.

Kāpēc es par to rakstu? Tāpēc, ka es šeit dzīvoju un redzu, ka nesodāmības sajūta pēc vēlēšanām ir sakāpusi galvā un jau apdraud katru no mums, kas pārvietojas pa Jūrmalas ielām. Es vienkārši nevaru paiet garām tādai nolaidībai publiskajā pilsētas telpā. Jums taču strādā cilvēki un saņem par to visu atalgojumu, vai tik tiešām ir tik grūti kaut vai pakonsultēties ar satiksmes organizācijas ekspertiem, mums tādi ir Latvijā.

Diemžēl tur būs ceļu satiksmes negadījumi, kurš un kā par tiem atbildēs?"

Dubultu satiksmes mezgls:

  • pasūtītājs Jūrmalas dome
  • būvprojektu izstrādāja un autoruzraudzību nodrošina SIA “JLD”
  • būvuzraudzību nodrošina SIA “Semita”
  • būvdarbus veic personu apvienība “Igate-Liktenis

Aicinām Tevi dalīties ar šo rakstu sociālajos tīklos!

Ja redzi nepilnības Jūrmalā, tu taču vari ar e-pastu oficiāli tās iesniegt uz pasts@jurmala.lv

 

 
15 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Mērlente 4.decembris 2021 12:01
4 0 Atbildēt

Tur drīzāk ir jautājums kapēc pagriezienā sašaurinās brauktuve ka knapi var izbraukt 2 auto.

GTD2 4.decembris 2021 14:53
4 0 Atbildēt

Kaut kā Iauto Jūrmalas miestiņam ar dažām mašīnām tiek pievērsta pastiprināta uzmanība. man šķiet ,ka tur vispār vajadzēja tikai gājēju luksoforu . Neredzu iemeslu lai uzstādītu luksoforu uz tās iebrauktuves, kas lepni nosaukta par Baznīcas ielu. Sižetā skaidri redzams, ka nav taču nemaz to gājēju, kā arī nebija situācija kur gan auto gagājējiem būtu zaļais, tā ,ka nav gājēju tas normāli ka viņiem tik bieži nemaz nevajag zalos pārejām, vairāk izskatās ,ka kā sakāt pēc iedzīvotāju sūdzībām steigā vajadzēja palaist un palaida ,gan jau pieregulēs un viss būs ok. Drīzāk varējāt vērsties pie būvnieka, un painformēt to varbūt kāds gļuks. Un tā nav nekāda unikāla situācija,ka sākumā kamēr visu pieregulē lukofori mazliet gļuko, galvenais lai nebīutu avārijas situācijas. Vēl ,ka krita acīs, kā jau miestiņā daudzi luksoforu nemaz neņem vērā,

reku 4.decembris 2021 11:43
2 0 Atbildēt

Kurš stulbenis likvidēja dzeltenà signāla mirgošanu ,brīdinājumu par pàrslègšanos.Krievijā luksoforà zaļais signāls atskaita sekundes cik atlicis.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 8

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 3

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti