Aptuveni trešdaļa autovadītāju mēdz sēsties pie stūres pēc alkohola lietošanas 5

 

Foto: Publicitātes attēls

17.jūnijs 2022 11:08

Tuvojas Līgo svētki un, kā ik gadu, tas ir arī laiks, kad aktīvi tiek atgādināts par atbildīgu alkohola lietošanu un tā nesavienojamību ar braukšanu pie stūres.

Neraugoties uz to, 32% autovadītāju atklāj, ka mēdz vadīt spēkratu arī tad, ja ir lietots alkohols – 25% norāda, ka lieto alkoholu līdz pieļaujamai 0,5 promiļu robežai, 6% atzīst, ka vienu vai dažas reizes gadā mēdz braukt arī pārsniedzot 0,5 promiļu robežu, bet 1% norāda, ka tā dara vairākas reizes gadā, liecina “Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indeksa” dati. Pētījums apliecina, ka ar braukšanu pie stūres pēc alkohola lietošanas visbiežāk grēko vīrieši.

Salīdzinot pētījuma rezultātus ar 2021. gada datiem, varam secināt, ka ir nedaudz samazinājies to autovadītāju skaits, kuri mēs pārsniegt pieļaujamo 0,5 promiļu robežu. Ja pērn vienu vai vairākas reizes gadā šo robežu pārsniedza kopumā 9% autovadītāju, tad šogad tie ir 7%. Arī šogad saglabājas tendence, ka sievietes daudz retāk sēžas pie stūres reibumā, piemēram, pērn 31% vīriešu norādīja, ka ir braukuši reibumā līdz pieļaujamai 0,5 promiļu robežai, kamēr šādu atbildi sniedza vien 18% sieviešu, bet šogad šādu atbildi sniedza 32% vīriešu un 16% sieviešu.

Alkohola lietošana nav savienojama ar braukšanu pie stūres, to apliecina arī aizvadītā gada dati par ceļu satiksmes negadījumiem. 2021. gadā reģistrēti 3 406 ceļu satiksmes negadījumi ar cietušajiem, no tiem 185 gadījumos vismaz viens vadītājs bijis alkohola reibumā. Tie ir aptuveni 5,5% no visiem negadījumiem ar cietušajiem. Ja paraugāmies uz negadījumiem, kuros ir bojā gājušie, statistika ir vēl bēdīgāka – 7,5% no ceļu satiksmes negadījumiem ar bojā gājušajiem, vismaz viens no autovadītājiem ir bijis alkohola reibumā.

“Neraugoties uz to, ka šobrīd likums pieļauj nelielu alkohola daudzumu asinīs, es aicinātu autovadītājus atturēties no alkohola lietošanas, ja jāsēžas pie stūres. Plānosim svētkus tā, lai nebūtu vajadzības kaut kur braukt, neraugoties uz to, kāds alkohola daudzums lietots. Arī līdzcilvēkus aicinu nepalikt vienaldzīgiem un apzināties, ka negatīvā statistika un negadījumi uz ceļiem ir mūsu visu atbildība,” norāda Drošas braukšanas skolas direktors Jānis Vanks.

Eksperts piebilst: “Ja redzat kādu, kurš reibumā grasās sēsties pie stūres, noteikti iesaistieties ne tikai aizrādot, bet arī informējot atbildīgās iestādes, ja neizdodas pārgalvīgo braucēju apturēt. Kādam varētu šķist, ka šādi rīkojoties viņš jutīsies slikti, bet padomājiet, kādas būs sajūtas, kad notiks negadījums, ko varējāt novērst?!”.

Bēdīgo statistiku rada ne tikai alkohola lietošana, bet arī nogurums un negulētās naktis, kas svētku reizēs var būt īpaši aktuāla problēma. Ja visu nakti esam svinējuši un, sagaidot saullēktu, sēžamies pie stūres, risks ir tikpat liels, cik lietojot alkoholu. Diemžēl, nav rīku, kas ļautu izmērīt noguruma un neizgulēšanās pakāpi.

“Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indekss” ir bezalkoholiskā alus “Carlsberg 0.0” pētījums, kas tapis sadarbībā ar Drošas braukšanas skolu un pētījumu centru Norstat. Pētījumā, kas veikts aprīlī, piedalījās 1000 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Aptaujas ietvaros respondenti varēja izvēlēties vairākus atbilžu variantus. Pētījums veikts ar mērķi sekmēt atbildību braukšanu un izpratni par to, kas rada papildus riskus uz ceļiem, un kā tos novērst.

 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
WALA 17.jūnijs 2022 22:28
2 0 Atbildēt

Ārprāc, ārprāc, Šveice, Vācija, Francija, Itālija sevišķi par šo jautājumu nav iespringušas, glāze vīna un neviens par to nespringst.

Kanibaals 17.jūnijs 2022 23:21
1 1 Atbildēt

Kurš idiots tādos pētījumos atbild godīgi.

Patisons 18.jūnijs 2022 20:16
1 1 Atbildēt

Iedzer un brauc droši!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti