64% Latvijas iedzīvotāju neapzinās viedierīču ekrāna izstarotās zilās gaismas kaitīgumu 2

 

Foto: Publicitātes attēls

Huawei | 11.septembris 2021 7:35

Sociālo tīklu pārlūkošana viedtālrunī, darba pienākumu pildīšana planšetdatorā vai klēpjdatorā un televīzijas skatīšanās atpūtas brīžos - var droši apgalvot, ka lielāka daļa no mums ikdienā veic vismaz vienu no šīm darbībām salīdzinoši bieži, taču retais apzinās patērēto ierīču ekrāna izstarotās zilās gaismas kaitīgo ietekmi uz mūsu veselību.

Lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju izvēles kritērijus, iegādājoties jaunu viedierīci, tehnoloģiju uzņēmums Huawei veica aptauju[1], kuras iegūtie dati liecina, ka 64% aptaujāto respondentu nezina, kas ir viedierīču ekrāna izstarotā zilā gaisma, vai nepievērš tai uzmanību.

“Zilās gaismas ietekme uz mūsu veselību ir plaši apspriests temats tieši pēdējos pāris gadus, jo pandēmijas apstākļos neapzināti pavadām vairāk laika pie viedierīču ekrāniem - mācību vai darba nolūkos, kā arī atpūtas brīžos. Neizpratne par zilās gaismas ietekmi uz veselību ir skaidrojama ar to, ka bieži tās izraisītās sekas skaidrojam ar citiem iemesliem - nogurumu, garām darba stundām vai grūtībām koncentrēties - taču patiesībā visas šīs pazīmes var izraisīt pārlieku ilgs zilās gaismas starojums,” skaidro Mikus Tillers, Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā.

Pētījumi pierāda[2], ka viedierīču izstarotās zilās gaismas intensitāte var ietekmēt lietotāja bioloģisko pulksteni, kas nosaka darba un koncentrēšanās spējas dienas laikā un ietekmē darbu efektīvu izpildi. Bieža laika pavadīšana pie viedierīču ekrāniem apgrūtina spēju aizmigt un pasliktina miega kvalitāti visas nakts garumā.

Jautājot respondentiem, vai, pieņemot lēmumu par viedierīces iegādi, tiek ņemta vērā ekrāna izstarotās zilās gaismas intensitāte, tikai 14% atbildēja, ka cenšas izvēlēties ierīci ar pēc iespējas mazāku ekrāna izstarotās zilās gaismas intensitāti, taču 16% tas nav galvenais izvēles kritērijs.

Padziļinātāk vērtējot respondentu atbildes vecuma grupās, lielākā daļa jauniešu vecumā no 18 līdz 29 gadiem jeb 54% ir norādījuši, ka nepievērš uzmanību zilās gaismas ietekmei, taču visvairāk jeb piektā daļa respondentu vecuma grupā no 40 līdz 50 gadiem ir norādījuši, ka nezina, kas ir zilā gaisma un tās iespējamās sekas.

“Šo atšķirību vecuma grupās var skaidrot ar to, ka gados jaunāki cilvēki biežāk darbojas ar dažādām viedierīcēm un biežāk tās izmanto brīvajos brīžos, un, lai arī apzinās zilās gaismas ietekmi, izvēlas to ignorēt. Turpretī cilvēki vecuma grupā no 40 līdz 50 gadiem mēdz mazāk patērēt dažādas viedierīces, tāpēc arī neapzinās to starojuma ietekmi. Bieži vien, izvēloties jaunas viedierīces, pircēji neapsver, ka zilās gaismas intensitāte var būt ierobežota jau pašā ierīces ekrānā, tāpēc labprātāk investē resursus šobrīd populārajās zilo gaismu bloķējošajās brillēs,“ spriež M. Tillers, norādot, ka “tehnoloģiju ražotāji nepārtraukti meklē risinājumus, kā apvienot jaunu funkciju piedāvājumu ar to drošību lietotājiem. Arī zilās gaismas intensitātes samazināšana tiek ņemta vērā jaunu viedierīču izstrādē, piemēram, Huawei MatePad 11 ir piešķirts TÜV Rheinland divkāršais sertifikāts par samazinātu zilās gaismas intensitāti un ekrāna mirgošanas novēršanu, tādējādi nenogurdinot lietotāja acis ilgstošas ierīces lietošanas laikā.”

Digitālā pasaule sniedz gan jaunas iespējas, gan izaicinājumus, taču vienmēr prātā ir jāpatur, kā tas ietekmēs mūsu veselību. Lai radītu ierīces, kas ir ne tikai izcili produktivitātes asistenti, bet arī veselīgu ieradumu veicinātāji, tehnoloģiju izstrādātāji jau tagad ievieš risinājumus, lai mazinātu izstarotās zilās gaismas ietekmi.

[1] Aptauja par ierīču lietošanas paradumiem Latvijā, pēc tehnoloģiju uzņēmuma Huawei pasūtījuma, veikta sadarbībā ar pētījumu kompāniju “Norstat” 2021. gada jūlijā un tajā piedalījās 534 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 50 gadiem.

 [2] Will blue light from electronic devices increase my risk of macular degeneration and blindness?

 

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
gunbox 13.septembris 2021 10:57
1 0 Atbildēt

Kā tad! Vēl telefona starojumu neaizmirsīsim. Indukcijas plīts starojumu. Un kur nu vēl čainas istabas čības ar savu radiaktivo fonu. Tad vēl Mēness ietekme. Un pie tirsas Saule. Neviens mirstīgais jau nesaprot zvaigznes apmērus. Anatomiski pierādīts, ka spilvens uz cilvēka pauri rada 100x lielāku nelabvēlīgo spiedienu, kā zilā gaisma un ka gulēt vispār ir vēlams piesietam ar kājām pie grieztiem, lai "rievainais" caur mugurkaulu aizsūtas atpakaļ no pēcpuses uz galvaskausu.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 13

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 4

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti