Geimera padomi: kā iekārtot spēļu vietu maksimāli reālistiskai pieredzei 2

 

Foto: Publicitātes attēls

Paula Katrīna Kirštuka | 10.novembris 2022 12:11

Ir pašsaprotami izvēlēties piemērotu aprīkojumu fiziskajām aktivitātēm – skriešanas apavus, ķiveri, slēpes un citu ekipējumu, bet tikpat svarīgi ir arī e-sporta piekritējiem parūpēties par pienācīgi iekārtotu vidi un mūsdienīgām ierīcēm video spēļu spēlēšanai.

Ja pirmajā brīdī var šķist, lai spēlētu datorspēles, pietiks ar datoru, klaviatūru un datorpeli, tad var droši teikt – šie laiki ir pagājuši. Patiešām interaktīvai spēļu pieredzei ir ārkārtīgi svarīga visu ierīču kvalitāte, kā arī dažādi papildu aksesuāri, kas ļaus piedzīvot īstu sacensību garu. Turklāt, kā uzsver Andris Grīnbergs, vislabākais variants ir izsvērt, kādas spēles tiek spēlētas visbiežāk un tad izvēlēties tieši konkrētajam spēļu tipam – piemēram, šaušanas vai sporta spēlēm – atbilstošas tehnoloģijas. Protams, ne mazāk nozīmīga ir apkārtējā vide, ergonomiskas mēbeles un apgaismojums, it īpaši, ja spēļu dators paralēli kalpo arī citiem mērķiem un pie tā tiek pavadītas vairākas stundas dienā. 

Monitors reālistiskai spēļu pieredzei

“Tiem, kas izvēlas spēlēt sporta spēles, būtiski pievērst uzmanību monitora izmēram un kvalitātei. Savukārt spēlēs, kur svarīgs reakcijas ātrums, monitors jāizvēlas ar vairāk herciem un lielāku atsvaidzes ātrumu. Tas ļaus iegūt vienmērīgāku attēlu un maigāku kursora kustību – jo vieglāk ir nomērķēt, jo vieglāk arī precīzi trāpīt. Savukārt sajusties kā īstā formulas trasē, vadot automašīnu, varēs izvēloties monitoru ar īpaši augstu atsvaidzes ātrumu. Piemēram, Samsung Odyssey Neo G7 monitors ar 240 hercu atjaunošanas frekvenci un 1 milisekundes reakcijas laiku ļauj izvairīties no attēla nobīdes un nodrošinās dzīvīgu spēli ar vienmērīgu darbību,” monitora kvalitātes nozīmi uzsver Andris Grīnbergs. Šī monitora izliektais ekrāns, kā arī QLED tehnoloģija, kas rada spilgtākas ēnas un nokrāsas, padarīs jebkuru spēļu pieredzi neticami reālistisku. To papildina arī augstā atjaunošanās frekvence, kas ļauj Odyssey Neo G7 katrā sekundē attēlot četras reizes vairāk kadru nekā tradicionālos ekrānos.

Uzvaras noslēpums – atbilstoši aksesuāri

Tikpat rūpīgi jāizvēlas arī pārējie aksesuāri, kas nepieciešami labai spēļu pieredzei. Arī te svarīgi vispirms saprast, kas visbiežāk tiks spēlēts. Piemēram, spēlējot spēles, kur notiek šaušana, svarīgi, lai īpaši precīza būtu datorpele. Savukārt braukšanas spēlēs lielāka nozīme būs klaviatūrai – lai katra taustiņa kustība tiktu reģistrēta nekavējoties un spēle notiktu reāllaikā.

“Lai dzirdētu, kur spēles laukumā atrodas pretinieks vai, lai labāk baudītu spēles vidi ar dažādiem skaņas efektiem un mūziku, vajadzīgas labas austiņas. Geimeri visbiežāk dod priekšroku lielajām austiņām, kas parasti aprīkotas arī ar mikrofonu, lai paralēli sarunātos ar komandas biedriem,” par izvēli stāsta Andris. Viņš arī uzsver, ja austiņas nepatīk vai nav pieejamas, laba spēļu pieredze var būt arī ar monitorā iestrādāto skaņu sistēmu. Piemēram, Odyssey Neo G7 monitora ieskaujošā, telpiskā skaņa ļauj e-spēļu pasauli izjust pietuvinātu realitātei.

Vide, kas ļauj nenogurt atbildīgākajos brīžos

Nav noslēpums, ka, iegrimstot spēļu pasaulē, laiks mēdz paskriet ļoti ātri. Tādēļ ir īpaši svarīgi iekārtot ergonomisku, ērtu vidi, kurā pavadot vairākas stundas nejutīsiet nogurumu vai negatīvu ietekmi uz savu pašsajūtu. Katrai spēļu vietai būtu jābūt komfortablam krēslam un galda. Piemērots spēļu galds būs svarīgs atbalsts, lai varētu spēlēt ilgākas stundas, nezaudējot savas koncentrēšanās spējas. Un tas attiecas uz jebkuru spēli – vai cenšaties gūt vārtus FIFA čempionātā vai izdzīvot kādā no Fortnite pasaulēm.

Iekārtojot spēļu vietu, datora ekrānu ieteicams novietot 50-70 centimetru attālumā no acīm. Ekrāna augšējai malai būtu jābūt acu līmenī, kas mazinās uz acīm radīto spriedzi. Turklāt redzei draudzīgāki būs ieliektie, nevis plakanie ekrāni. “Odyssey Neo G7 ieliektais monitors ļauj ne tikai reālistiskāk piedzīvot spēļu pasauli, jo tā izliekums atbilst mūsu acs izliekumam, ļaujot paplašināt vienlaikus redzamo attēlu, bet arī samazina acu nogurumu,” par savu pieredzi saka Andris.
Gaming glasses. Yes, this is actually a thing! Protect your eyes from your monitor’s blue light so that you can game longer!

·         Laiks, kuru cilvēki ik dienu patērē, skatoties ierīču ekrānos, nu jau sasniedzis vairāk kā 13 stundas dienā[1]. Novecojušu un nepiemērotu tehnoloģiju izmantošana var ietekmēt miega kvalitāti, radīt galvassāpes, sausu sajūtu acīs, kā arī pasliktināt produktivitāti. Acu miglošanās un sausums

·         Lai uzlabotu mājas ofisa ergonomiku, kā arī parūpētos par savu veselību, svarīgi izvēlēties piemērotu monitoru.

·         Datora ekrānu ieteicams novietot 50-70 cm attālumā no acīm. Turklāt redzei draudzīgāki būs ieliektie, nevis plakanie ekrāni. Ekrāna augšējai malai jābūt acu līmenī. Tas mazinās uz acīm radīto spriedzi.

·         Kā bērni, tā pieaugušie nereti kā savu brīvā laika aktivitāti izvēlēs dažādu datorspēļu spēlēšanu jeb geimošanu. Turklāt daži pat iemanījušies ar šo hobiju pelnīt naudu, translējot spēli tiešsaistē un komentējot notikumu gaidu skatītājiem.


[1] United Healthcare 2020. gada pētījums. Avots: https://www.uhc.com/content/dam/uhcdotcom/en/BrokersAndConsultants/UnitedHealthcare-Screen-Time-Report-2020.pdf

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Zxc 13.novembris 2022 15:11
1 0 Atbildēt

Ļoti subjektīvs un tukšs raksts. Nav tādu nosacījumu, kam ir jābūt konkrētām spēlēm globāli.

Ja velk paralēles ar jaunākām tehnoloģijām un izmaksām, kuras var pacelt jebkurš strādājošs, tad galvenie kritēriji varētu būt monitoram IPS matrica ar 1mm atsauci, attiecīgi videokarte, kura nodrošinās ne mazāk par 60fps, un ja ir iespēja, tad jāizvēlas ar virs 100Hz, klaviatūra ar mehāniskiem slēdžiem, vēlams silent vai apdeitot ar silent ring, pele un austiņas vispār ir tik pat subjektīvs jautājums kā zobu birstīte. Kamēr cilvēks nebūs atradis to īsto peli saderīgo ar viņa satvierienu un plaukstas lielumu, tikmēr nesaapratīs tēmu, par to, kādai jābūt datorpelei tikai viņam, nevis jebkuram. Austiņas ir viens no galvenajiem faktoriem online šūteros. 95% nekad nav lietojuši īstas 5.1 kanālu, tāpēc visas emulācijas uztver kā 3D, kurām nav ne smakas no skaņas pozicionēšanas precizitātes. Laikam aktuālākās tirgū ir Asus Rog Theta, bet vēl var arī dabūt lētākas Roccat Kave 5.1 analog. Protams daudzskaļruņu austiņas nebūs orentētas uz skaņas kvalitāti, bet kas šūterī ir galvenāks - virziens, vai kvalitāte? Un ērtībai ir nosacījums - austiņas nedrīkst pieskārties ausij. Tas ir pāris vilvienos, ko es gribētu redzēt šādos rakstos, nevis tukšu muldēšanu no cilvēka, kuram liekas, ka viņš ir tēmā.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti