Tehnoloģiju eksperts iesaka: četri svarīgākie kritēriji, izvēloties monitoru 3

 

Foto: Publicitātes foto

Samsung | 26.marts 2023 9:31

Pamatīgs un funkcionāls monitors ir būtisks instruments kā darbā, tā atpūtā – sākot ar dažādu darba uzdevumu izpildi, beidzot ar geimingu un filmu skatīšos.

Kā norāda Samsung displeju un TV ekrānu eksperts Eduards Krumovics, monitoram vienlīdz veiksmīgi ir jāapvieno dažādas funkcijas un jāņem vērā vairāki kritēriji, lai ierīce kalpotu plašajam vajadzību klāstam. Šī gada sākumā Samsung laidis klajā savu pirmo mini-LED plakano spēļu monitoru – Odyssey Neo G7 43’’, kas attaisnos gan ikdienas lietotāju, gan tehnoloģiju lietpratēju cerības par daudzfunkcionālu ekrānu.

Displeja kontrasts – jo lielāks kontrasts, jo skaidrāks attēls

Tuvojoties saulainajai sezonai, uzmanība jāpievērš monitora displejam. Izvēloties matētu ekrānu, nevajadzēs uztraukties par ierīces novietojumu telpā. Saturs būs skaidri redzams pat tad, ja uz monitora spīdēs saules stari no loga, vai tad, ja tas būs novietots ēnainākā stūrī. Mini-LED tehnoloģija, pateicoties nelielam un ļoti precīzam gaismas avotam – Quantum Mini-LED gaismas diodēm, nodrošinās ārkārtīgi skaidru attēlu. Katra mini-LED diode ir mazāka par 0,2 mm diametrā un vienmērīgi viena pie otras iestrādāta monitora displejā. Kā norāda Eduards Krumovics, šāda tehnoloģija ļauj precīzāk kontrolēt displeja gaismu, uzlabot kontrastu un spilgtumu, melnās krāsas padarot dziļākas un iegūstot plašu krāsu spektru.

Izšķirtspēja – nosaka attēla skaidrības līmeni

Šobrīd monitorus lielā mērā ir iespējams pielāgot savām vajadzībām arī ļoti konkrētos attēla kvalitātes jautājumos, neatkarīgi vai tas tiek izmantots geimošanai, fotogrāfiju un video rediģēšanai, montēšanai vai vienkārši lasot saturu. Lai iegūtu maksimāli labāko attēla kvalitāti, papildu 4K izšķirtspējai, monitorā ir pieejams augsts dinamiskais diapazons (HDR). Tas nodrošinās līdz šim labāko iespējamo grafisko attēlu un atdzīvinās pat mazākās detaļas, kas īpaši nozīmīgi videospēlēs un vizuālā satura apstrādē.

Spēļu mīļotājiem Samsung monitorā pieejama Samsung Game Bar rīkjosla, kas ļauj ātri skatīt un mainīt svarīgus iestatījumus, pat spēles laikā. Neizejot no spēles loga, rīkjoslā var mainīt dažādus faktorus – kadrus sekundē (FPS), malu attiecību, ieslēgt HDR un noteikt mainīgo atsvaidzes intensitāti (VRR), vai pielāgot iestatījumus, piemēram, reakcijas laiku un spēles attēla režīmu.

Atsvaidzes intensitāte, kas neļaus acīm nogurt

Kā skaidro eksperts, atsvaidzes intensitāte nosaka, cik reizes sekundē monitora attēls tiek atjaunots. Jo augstāks ir monitora atsvaidzes ātrums, jo precīzāk varēs saskatīt ātras kustības, kā arī mazāks būs acīm radītais nogurums. Ja monitors ir paredzēts pamatā darbam vai, piemēram, lai skatītos filmas un seriālus, visticamāk jebkuru pēdējos gados radīto monitoru tehniskie rādītāji būs atbilstoši vajadzībām. Taču geiminga profesionāļi noteikti ir pieredzējuši, ka tieši ierīces reakcijas laiks un atsvaidzes intensitāte ir ārkārtīgi būtiski faktori labiem rezultātiem.

E. Krumovics iesaka izvēlēties monitoru ar vismaz 60Hz atsvaidzes ātrumu, savukārt tiem, kam darbs ar monitoru ir ilgstošs un nepārtraukts, atbilstošāks būs modelis ar lielāku intensitāti. Odyssey Neo G7 43” nodrošina ātru, vienmērīgu reakcijas laiku un precīzas peles kustības ar 144Hz atsvaidzes intensitāti un 1 ms reakcijas laiku, samazinot spēles raustīšanos un latentumu (t.i. nodrošinot ātrāku reakcijas laiku).

Plaša funkcionalitāte un izmantošana

Esam pieraduši, ka viena ierīce var būt mūsu ikdienas centrs, viedtālruni izmantojot gan darbam, gan brīvajam laikam, gan hobijiem. Arī no monitora var sagaidīt to pašu, ļaujot tā lietotājam pārslēgties no vienas aktivitātes uz otru – pēc darba dienas atpūsties pie iemīļotā seriāla, sportot tiešsaistes treniņā vai aizmirsties spēļu pasaulē.

Kā norāda eksperts, Odyssey Neo G7 lietotāji monitoru var izmantot arī kā viedtelevizoru. Monitorā, līdzīgi kā Samsung televizoros ir iebūvēts Smart Hub, kurā ir pieejama virkne TV lietotņu – Go3, Tet, Prime Video, Netflix, u. c., kas nozīmē, ka saturam varēs viegli piekļūt internetā bez papildu pieslēgtām ierīcēm.

 

 

 
Visi komentāri
 
Zxc 27.marts 2023 13:54
0 0 Atbildēt

Neredzu jēgu tur pat dubultā pārmaksāt par TV izmēra ekrānu monitora vietā.

34" jāņem ar 21:9 attiecību un būs viss, kas nepieciešams. Piemēram HP X34. Un pie tam iegūsti IPS matricu, Samsunga VA vietā.

Krotow 28.marts 2023 9:44
0 0 Atbildēt

No praktiskā viedokļa labi ja ekrānā blakus var "nolikt" divas A4 lapas. Ekrāna izmēram jāsaskan ar izšķirtspēju. Zem 100 PPI nav jēgas līst, jo ikdienas darbā ar aci saskatāmie pikseļi drīz sāks krist uz nerviem. Attiecīgi 1080p ekrāniem lielākais izmērs, kur pikseļi neēd acis, ir 24", 1440p - 27" utt. Darbiem, kur grafikai jāizskatās labi, nekas labāks par IPS matricām laikam vēl nav izdomāts. VA der tikai spēlēm. TN jau ir antīka vēsture ar aizturi, kur aiz kustināta peles kursora paliek pēdas Par 60 Hz kadru frekvenci kā mazāko vērā ņemamo, piekrītu. Un ne-spēļu monitoriem mazāka frekvence jau sen netiek piedāvāta.

Maksims Ter-Oganesovs 3.aprīlis 2023 22:20
0 0 Atbildēt

Es vienreiz iegādājos lielu spēļu monitoru un nožēloju... Neiesaku izvēlēties lielāku par 24-27 inch 😅

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti