7 padomi, kas jāņem vērā iegādājoties viedtālruni skolēnam 2

 

Foto: iAuto.lv

Deep White | 15.augusts 2017 11:00

Lielākā daļa vecāku viedtālruņus saviem bērniem – skolēniem – izvēlas iegādāties augustā, kad norit aktīva gatavošanās jaunajam mācību gadam.

novērojis mobilo sakaru operators Latvijas Mobilais Telefons (LMT). Izvērtējot ierīces cenas un funkcionalitātes attiecību, visbiežāk bērnu vecāki priekšroku dod budžeta un vidējas klases viedtālruņiem ar ilgu akumulatora darbības laiku, lielu ekrānu un kvalitatīvu fotokameru. Kas jāņem vērā, iegādājoties atvasei visatbilstošāko viedtālruni, stāsta Rinalds Kalniņš, LMT Tirdzniecības dienesta direktors.

Izzini skolēna vēlmes

Vēl pirms plānotā pirkuma veikšanas, eksperts iesaka noskaidrot, kādu tālruni vēlas pats skolēns un kādām funkcijām, viņaprāt, būtu svarīgi pievērst uzmanību. “Ir jaunieši, kuriem būtisks šķiet nevis tālruņa zīmols, bet gan tā veiktspēja un nodrošinātais saturs – dažādas lietotnes un spēles. Savukārt citi lielāku uzmanību pievērš sociālajiem tīkliem, tādēļ svarīgāks kritērijs ir viedtālruņa fotokameru kvalitāte. Ņemot vērā, ka bērnu vēlmes un vecāku iespējas dažkārt nesakrīt, jau pirms ierašanās veikalā vērts vienoties par kompromisu, kas apmierinātu gan bērna vēlmes, gan būtu vecākiem pa kabatai. Šāda savlaicīga viedokļu apmaiņa aiztaupīs virkni mulsuma brīžu veikalā,” skaidro Rinalds Kalniņš.

Pievērs uzmanību tālruņa atmiņai un baterijas darbības laikam

Izvēloties tālruni jebkura vecuma skolēnam, viens no vissvarīgākajiem kritērijiem ir ierīces atmiņas lielums. Bērni un jaunieši mīl daudz fotografēt un filmēt, bet gados jaunāki nereti aizraujas ar dažādām spēlītēm viedtālrunī, tādēļ vērts pārliecināties, ka noskatītajam tālruņa modelim ir pietiekami liela atmiņa – vismaz 16 GB, kur šo visu informāciju uzglabāt. Tāpat aktīvi lietojot telefonu būtiska ir arī ierīces baterijas laiks darbībā, ko tā var nodrošināt ar vienu uzlādi.

Domājot par viedtālruni, kas atbilstu abiem iepriekšminētajiem kritērijiem, eksperts iesaka Nokia jauno viedtālruni Nokia 5. “Desmitgadēm ilgi Nokia telefoni daudzināti par skaistu dizainu un kvalitatīvu materiālu izvēli un arī šis tālrunis nav izņēmums. Tas vienlaikus izskatās skaisti, patīkami iegulst plaukstā un nodrošina ilgu baterijas darbības laiku, kas ir īpaši būtiski, izvēloties tālruni bērnam. Turklāt šis viedtālrunis pieejams ar 16GB lielu atmiņu, kuru var papildināt ar microSD atmiņas karti. Tāpat atšķirībā no citiem šīs cenu grupas viedtālruņiem ierīcē neatradīsiet nevienu lieku ražotāja iestrādātu lietotni – tajā ir tikai pašas nepieciešamākās Google lietotnes, bet visu pārējo sev nepieciešamo saturu ierīces īpašnieks var izvēlēties un lejuplādēt pats,” stāsta Rinalds Kalniņš, LMT Tirdzniecības dienesta direktors.

Viedtālrunis sākumskolas skolēnam – ērts, viegli lietojams un ne sevišķi dārgs

Iegādājoties viedtālruni sākumskolas skolēnam, ieteicams izvēlēties ne sevišķi dārgus ierīču modeļus, kuru pazaudēšana nesagādās pārāk lielas raizes. Kā norāda eksperts, sākumskolā bērni vēl tikai mācās atbildīgi lietot telefonu, tādēļ var gadīties, ka tas tiek kaut kur aizmirsts, pazaudēts vai nejauši izkritis. Līdztekus uzmanību būtu jāpievērš arī ierīces dizainam, lai tas būtu vienkāršs un pārdomāts, jo svarīgi, lai ierīce ērti iegultu bērna rokā un būtu viegli lietojama.

Lūkojoties uz veikalu sortimentā esošajiem viedtālruņiem, sākumskolas skolēniem vispiemērotākais būs Huawei P8 Lite viedtālrunis – tam ir gan demokrātiska cena, kas priecēs vecākus, gan modīgs dizains un skolēna vajadzībām atbilstoša veiktspēja. Tāpat šim tālrunim ir kvalitatīva fotokamera un plāns, viegls korpuss, kas padara tā lietošanu ērtu pat bērnam.

Viedālrunis pamatskolēnam – “tāds pats kā draugam”

Pamatskolas vecuma bērniem īpaši svarīgas ir viņu vienaudžu domas un vērtējums, tādēļ arī telefona izvēlē pamatskolēni lielākoties vadās pēc viedtālruņa zīmola un modeļa atpazīstamības, kā arī ierīces dizaina.

“Pamatskolā bērniem nereti jau pašiem ir visai skaidrs priekšstats par to, kādu viedtelefonu viņi vēlas iegūt savā īpašumā – visbiežāk kārotais modelis jau pieder kādam no draugiem vai klasesbiedriem. Tomēr, ja vēl nav izlemts par labu kādam konkrētam modelim vai bērna piedāvātajam tiek meklēta alternatīva, vērts tuvāk iepazīties ar viedtālruni Huawei P1O Lite. Šim viedtālrunim ir ne tikai gaumīgs dizains un pieejamas dažādas korpusa krāsas, bet arī kvalitatīva fotokamera un vairākas noderīgas programmatūras sniegtas iespējas, piemēram, fotogalerijā attēlus var sagrupēt pēc to uzņemšanas vietām un tajos redzamajiem cilvēkiem. Arī viedtālruņa baterijas darbības ilgums ir uzslavas vērts. Turklāt šis ir viens no nedaudzajiem viedtālruņiem, kam pieejama ātrā uzlāde. Jaunieši, kuru dzīves ritms ir īpaši dinamisks, noteikti to pratīs novērtēt, jo pārdesmit minūtēs telefonu varēs uzlādēt pietiekami, lai to atkal pilnvērtīgi lietotu,” skaidro LMT eksperts.

Viedtālrunis vidusskolēnam – vērtīgāks, ja paša nopelnīts

Vidusskolas vecumā jaunieši pamazām iepazīst pieaugušo dzīvi, tādēļ mainās arī vērtību orientācija. Vidusskolēniem daudz lielāka vērtība, piemēram, viedtālrunim būs tad, ja tas tiks iegādāts par paša vasarā nopelnīto naudu. Dārgākus viedtālruņu modeļus vecāki var izvēlēties kā motivāciju vai atalgojumu atvasei par labām sekmēm skolā vai citiem nozīmīgiem sasniegumiem.

Ja vecākiem ir vēlme pārsteigt savu atvasi, uzdāvinot viedtālruni, Rinalds Kalniņš iesaka izvēlēties kādu no pasaulē atzītāko ražotāju Samsung vai iPhone viedtālruņu modeļiem, piemēram, Samsung Galaxy A5 vai iPhone SE. “Ikviens no šiem tālruņiem ir aprīkots ar augstas veiktspējas tehnoloģijām, kas nodrošina ierīču jebkuras funkcijas kvalitatīvu izpildījumu un nepievils pat visatbildīgākos mirkļos. Arī viedtālruņu korpusi, kuru dizains ir ieturēts minimālisma tradīcijās, neliks kaunēties. Turklāt no metāla un stikla izgatavotie tālruņi pieejami vairākās krāsu variācijās, bet, vēloties pārmaiņas, tos var papildināt ar atraktīviem vāciņiem un maciņiem,” atzīmē eksperts.

Aksesuāri ne tikai skaistumam, bet arī drošībai

Iegādājoties viedtālruni labāk netaupīt uz tā aksesuāriem, jo kvalitatīvs tālruņa maciņš, vāciņš un ekrāna aizsargstikls var būtiski paildzināt tālruņa kalpošanas laiku. Tie samazina gan kritienu spēku un triecienu radītās sekas, gan aizsargās viedtālruni no skrāpējumiem. Bet ekrāna aizsargstikls kritiena gadījumā palīdzēs novērst plaisu rašanos uz ekrāna. Tāpat jauns dizaina maciņš var būt labs risinājums situācijā, ja jaunu viedtālruni skolēnam šogad nav plānots iegādāties – tas atsvaidzinās esošajās ierīces vizuālo izskatu un radīs pārmaiņu sajūtu viedtālruņa īpašniekam.

Datu drošībai – pieejas kodi un citi risinājumi
Vēl viena lieta, kam noteikti jāpievērš uzmanība, ir datu drošība, lai tālruņa pazušanas vai zādzības gadījumā tajā esošie dati nenokļūtu citu personu rokās. “ Jau no agras bērnības svarīgi bērnam iemācīt ne tikai mazgāt rokas, bet arī ievērot datu aizsardzības higiēnu un pasargāt sev būtisko informāciju (fotogrāfijas, video, sarakstes sociālajos tīklos un ziņapmaiņas vietnēs. Jau iegādājoties tālruni, ir jāuzstāda PIN kods, kā arī tālruņa pieejas kods vai drošības zīmējums ekrāna bloķēšanai,” atgādina eksperts.

 

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
wons 15.augusts 2017 18:39
3 1 Atbildēt

Pēc iespējas atlikt šāda telefona iegādi skolēnam. Drīz jau bez telefona pakakāt nevarēs.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 32

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti