Autovadītājam jābūt formā!

 
11.jūlijs 2012 11:47

Autovadītāja veselības stāvoklis un noskaņojums ietekmē viņa uzvedību uz ceļa, vienlaikus ietekmējot arī citu ceļa satiksmes dalībnieku drošību.

Viens no veidiem, kā saglabāt labu pašsajūtu, ir pareiza pozīcija pie stūres, kas ļauj vadītājam ilgāku laiku saglabāt komforta sajūtu.

Lai pārliecinātos par drošību uz ceļa, autovadītājiem īpaša uzmanība jāvelta arī sava veselības stāvokļa uzraudzībai. Saskaņā ar acu ārstu teikto, pat tiem vadītājiem, kuriem nav konstatētas nekādas redzes problēmas autovadītāju apliecības iegūšanas brīdī, jāveic regulāras redzes pārbaudes vismaz reizi četros gados. Biezākas pārbaudes tiek rekomendētas vadītājiem pēc 40 gadu vecuma, kad ievērojami palielinās redzes pasliktināšanās risks.

Autovadītājiem ir jāatceras, ka par sevi jārūpējas katru dienu. Drošs autovadītājs ir atpūties un relaksējies autovadītājs. „Nekad neignorējiet nogurumu un spēcīgas emocijas, kas var kļūt uzmanību novērsošas. Automašīnas vadīšana, lai gan kļuvusi par ikdienišķu lietu, pieprasa atbilstošu stāvokli,” norāda Renault Braukšanas Skolas direktors.

Labs fiziskais stāvoklis un pareizas pozas ievērošana, vadot automašīnu, ir galvenie elementi, runājot par drošību. Īpaši nozīmīgi šie faktori ir tad, ja ieplānots brauciens vairāku stundu garumā. Vadītāji labā fiziskajā stāvokli spēj labāk koncentrēties, ir dzīvespriecīgāki un izturīgāki pret nogurumu. Tie vadītāji, kas spēj saglabāt pareizu braukšanas pozīciju, retāk sūdzas par diskomfortu, kas saistīts ar garākiem ceļojumiem. "Spēja noturēt pareizu pozīciju pie stūres samazina muguras sāpju rašanās risku. Savukārt muguras sāpes var būt traucējošas, jo pieprasa nemitīgu pozas maiņu,” brīdina Renault Braukšanas Skolas instruktori. Tomēr vienlaikus tiek rekomendēts ik pa laikam nedaudz mainīt pozīciju.

Pirms došanās uz ceļa, ieteicams rūpīgi pielāgot sēdvietu, nodrošinot komfortu un maksimālu drošības līmeni sadursmes gadījumā. Sēdvieta nedrīkst atrasties pārāk tuvu stūrei: minimālajai distancei starp stūri un jūsu krūtīm ir jābūt vismaz 25 centimetriem, lai gaisa spilvenu darbība būtu droša. Sēdvieta nedrīkst atrasties arī pārāk tālu no pedāļiem, jo tas var izraisīt muguras augšdaļas vai kakla ievainojumus. Lai pasargātu muguru, vienmēr jāpielāgo galvas balsta augstums: jūsu galvas vidum vajadzētu atrasties galvas balsta vidusdaļā.

Ja jums regulāri garāku braucienu laikā rodas muguras sāpes, ir jāierēķina ilgākas atpūtas pauzes ceļojuma laikā. “Atcerieties, ka braukšanas laikā ir nepieciešama 15 minūšu atpūta ik pēc divām stundām, kuras laikā ir jāizkāpj no automašīnas, jāieelpo svaigs gaiss un jāveic daži vingrinājumi. Vingrinājumiem ir īpaša nozīme, ja pie stūres jūtat diskomfortu,” skaidro Renault Braukšanas Skolas instruktori. Jāpatur prātā, ka ilgstoši braucieni vājina muguru, padarot to vieglāk ievainojamu.

Pareiza pozīcija, esot pie stūres:
• Jūsu augšstilbiem jāatrodas sēdvietā, cik tālu vien iespējams;
• Pārbaudiet attālumu starp sevi un stūri, atspiežot muguru pret sēdvietas atzveltni un uzliekot roku locītavas uz stūres augšējās daļas;
• Turiet stūri 9 (kreisā roka) – 3 (labā roka) pozīcijā;
• Sēdvieta nedrīkst atrasties pārāk tālu no pedāļiem, jo tas var izraisīt muguras augšdaļas vai kakla sasprindzinājumu;
• Turiet taisnu muguru, lai izvairītos no muguras un kāju sāpju riska.
 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 2

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 

Gaidāmā sniegputeņa dēļ Rīgā ievieš "sniega biļetes" un bezmaksas sabiedrisko transportu autovadītājiem 9

Gaidot sniegputeni, Rīgā pirmdien tiek ieviestas "sniega biļetes" un autovadītāji varēs izmantot sabiedrisko transportu bez maksas, aģentūru LETA informēja Rīgas dome. Lasīt vairāk

 

Latvijas elektrisko automašīnu tirgū ienāk Ķīna; vai rietumu ražotājiem ir ko likt pretī? (+ VIDEO) 6

Pasaulē lielākā elektrisko automašīnu ražotāja Ķīna pagaidām gan mazā apmērā, bet sāk startēt arī Latvijā. Pasaulē otras lielākās ekonomikas pārstāvniecība ar šāda tipa transporta līdzekļiem pagaidām nav sevišķi liela, taču tuvāko gadu laikā tas varētu mainīties. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti