Grozījumi LAPK palielinās sodus par autoceļu lietošanas nodevas pārkāpumiem 2

 

Foto: iAuto.lv

Satiksmes ministrija | 13.septembris 2016 12:29

Ministru kabinets, 13.septembra sēdē apstiprināja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.40 pantā, palielinot sodus par autoceļu lietošanas nodevas pārkāpumiem.

Atbilstoši valdības uzdevumam, Satiksmes ministrijai (SM), lai rastu finansēšanas avotu programmai "Valsts autoceļu pārvaldīšana, uzturēšana un atjaunošana" izdevumiem valsts galveno autoceļu uzturēšanai un attīstībai, tika uzdots nodrošināt plānoto ieņēmumu no autoceļu lietošanas nodevas izpildi 2016., 2017. un 2018.gadā 25 000 000 euro apmērā ik gadu.

Tā kā ieņēmumi no autoceļu lietošanas nodevas 100 % apmērā tiek novirzīti valsts autoceļiem, projekta mērķis ir autoceļu lietošanas nodevas ieņēmumu palielināšana, kas panākama, palielinot sodus, lai būtu izdevīgāk maksāt autoceļu lietošanas nodevu, nevis sodu.

Palielinot sodu, kravas transportlīdzekļu vadītāji un pārvadātāji (kravas transportlīdzekļu un to sastāvu, kuru pilna masa ir lielāka par 3500 kilogramiem) būs motivētāki samaksāt autoceļu lietošanas nodevu, kas pozitīvi ietekmēs tautsaimniecību, jo palielināties autoceļu lietošanas nodevas ieņēmumi.

Šobrīd par autoceļu lietošanas nodevas nesamaksāšanu sods transportlīdzekļa vadītājam ir 120 euro un par autoceļu lietošanas nodevas nesamaksāšanu pilnā apmērā - 40 euro, savukārt pārvadātājam sods nav paredzēts.

Vienlaikus ar sodu ir jāsamaksā arī autoceļu lietošanas nodevas dienas likme, kas ir 8 – 11 euro. Autoceļu lietošanas nodevas gada likmes pašlaik ir no 400 līdz 925 euro atkarībā no transportlīdzekļa pilnas masas, motora izmešu līmeņa un asu skaita. Līdz ar to pašreizējais sods ir nesamērīgi zems – ja salīdzina ar lielāko autoceļu lietošanas nodevas gada likmi – vairāk nekā 7 reizes mazāks nekā autoceļu lietošanas nodevas gada likme.

Citās Eiropas Savienības dalībvalstīs sods par autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas pārkāpumiem ir lielāks, piemēram, Lietuvā sods par autoceļu lietošanas nodevas nemaksāšanu var būt līdz 753 euro, Slovēnijā - līdz 800 euro, Bulgārijā - līdz 1 500 euro, bet Vācijā - līdz pat 20 000 euro.

Saskaņā sagatavotajiem grozījumiem LAPK sods par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas ir no 140 līdz 2100 euro. Tātad sods par autoceļu lietošanas nodevas nemaksāšanu ir 17,5 reizes mazāks nekā maksimālais sods par izvairīšanos no nodokļu un citu tiem pielīdzināmo maksājumu nomaksas.

Par citiem pārkāpumiem, kas saistīti ar autopārvadājumiem, LAPK paredz ievērojami lielākus sodus nekā pašlaik par autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas pārkāpumiem, piemēram, par reģistrācijas kartes (tahogrammas) izmantošanu ilgāk par paredzēto laiku, ja tajā ierakstītie dati nav salasāmi, par autopārvadājumu veikšanu ar transportlīdzekli, kas nav aprīkots ar reģistrācijas kontrolierīci, ja tās nepieciešamību paredz normatīvie akti, vai ātruma ierobežošanas ierīci.

Valsts policija (VP), veicot kontroles, ir konstatējusi, ka aptuveni 16% gadījumu autoceļu lietošanas nodeva nav samaksāta normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, kas ir būtisks pārkāpumu skaits. Turklāt ir konstatējams recidīvs un daļa autovadītāju ir sodīti pat 3 un 4 reizes.

Pamatojoties uz VP veiktajām kontrolēm un SM pārbaudēm, ar grozījumu projektu LAPK tiek palielināta soda likme transportlīdzekļa vadītājam, turklāt papildus transportlīdzekļa vadītājam paredzēts piemērot sodu arī pārvadātājam.

Satiksmes ministrijas priekšlikumiem grozījumiem LAPK pausts konceptuāls atbalsts Saeimas Juridiskajā komisijā.

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Slaviks. 15.septembris 2016 2:09
9 3 Atbildēt

Jūs par nodoklīšiem uzrakstat arī kaut ko, kā ir citās valstīs attiecībà ar algu un pārējām lietām. To pašu ceļa nodokli salīdzinat ar pārējām Baltijas valstīm.

edgars 14.septembris 2016 23:29
5 3 Atbildēt

Kāpēc sodiem jābūt tādiem kā tur eiropā?

Kāpēc Latvijā sodi nevarētu būt tik mazi kā algas.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti