Pašstūrējoša Volvo kravas automašīna potenciāli var palielināt Brazīlijas cukurniedru ražu (+ video; foto) 1

 

Foto: Publicitātes attēls

Volvo Trucks | 16.jūnijs 2017 14:51

Volvo Trucks ir izstrādājis jaunu pašstūrējošu kravas automašīnu, kas var ievērojami palielināt Brazīlijas cukurniedru audzētāju ražīgumu.

Kravas automašīnu, ko izmanto tikko novāktu cukurniedru pārvadāšanai, var ļoti precīzi izstūrēt cauri laukiem, neradot kaitējumu jaunajiem augiem, no kuriem izaugs nākamā gada raža. Pašlaik aptuveni četri procenti no ražas aiziet bojā, jo transportlīdzekļi sabrauc jaunos augus un sablīvē augsni. Tātad viena kravas automašīna sezonā var radīt ieņēmumu zaudējumus desmitiem tūkstošu ASV dolāru apmērā.
Maringā, kas atrodas stundas lidojuma attālumā uz rietumiem no Sanpaulu, uzņēmums Usina Santa Terezinha Group ražo cukuru un etanolu no pašu izaudzētām cukurniedrēm. Pērnajā cukurniedru audzēšanas sezonā šā uzņēmuma milzīgie lauki tika izmantoti kā Volvo Trucks kravas automašīnas prototipa testēšanas laukums. Kravas automašīnu izstrādāja, lai izpētītu, kā automatizēta autovadīšana varētu palīdzēt novērst kaitējumu augsnei un ražai, tādējādi palielinot ieņēmumus. Ražas pieauguma potenciāls ir ļoti liels – gadā līdz pat desmit tonnām no hektāra.

“Izmantojot Volvo Trucks risinājumu, varam palielināt ražīgumu – ne tikai vienai ražas novākšanas reizei, bet gan visā cukurniedres auga dzīves ciklā, kas ilgst no pieciem līdz sešiem gadiem,” stāsta Santa Terezinha finanšu un iepirkumu direktors Paulo Menegeti.

Mūsdienās cukurniedres laukā tiek novāktas, izmantojot kombainus un manuāli vadāmas kravas automašīnas, kas lēni brauc blakus viena otrai. Kad kravas automašīna ir pilnībā piekrauta un aizbrauc prom, lai izkrautu kravu, pie kombaina piebrauc nākamā kravas automašīna, un šis process atkārtojas. Kravas automašīnu vadītājiem ir liels izaicinājums braukt tādā pašā ātrumā kā kombains un vienlaikus maksimāli koncentrēties uz braukšanu precīzi kombaina pēdās, lai neuzbrauktu blakus esošajiem augiem, kas kļūs par nākamā gada ražu.

Volvo Trucks ir atrisinājis šo problēmu ar autovadītāja atbalsta sistēmu, kas automatizē stūrēšanu. Šī sistēma gādā par to, lai kravas automašīna brauktu precīzi pa tādu pašu trajektoriju gan, piebraucot pie kombaina, gan prom no tā, gan tam līdzās, tādējādi nodrošinot, ka augi netiks sabojāti, tiem uzbraucot. Izmantojot GPS uztvērējus, kravas automašīna brauc pa cukurniedru lauku, vadoties pēc koordinātu kartes. Divi žiroskopi nodrošina ļoti precīzu ne tikai priekšējo riteņu, bet arī visa transportlīdzekļa stūrēšanu, tādējādi nepieļaujot kravas automašīnas novirzīšanos uz sāniem no iestatītā kursa par vairāk kā 25 mm. Iekraušanas laikā autovadītājs var pēc izvēles vai nu regulēt ātrumu ar automašīnā iebūvētās kruīza kontroles palīdzību, vai arī palielināt un samazināt ātrumu manuāli. Tā kā autovadītājam vairs nav jākoncentrējas uz ārkārtīgi precīzo stūrēšanu, kas ir ļoti nogurdinoši, ir vieglāk saglabāt modrību un visu maiņu nostrādāt mierīgāk un drošāk.

“Pateicoties šim risinājumam, mēs drīzumā varēsim būtiski palielināt mūsu klientu ražīgumu cukurniedru nozarē. Vienlaikus mēs arī uzlabosim autovadītāju darba apstākļus un drošību. Tādējādi šis darbs kļūs pievilcīgāks, un būs vieglāk piesaistīt autovadītājus un motivēt viņus uz ilgstošu sadarbību,” saka Vilsons Lirmans, Volvo Group prezidents Latīņamerikā.

Šovasar mūsu pētniecības projekts pāries produktu izstrādes posmā, kad uz lauka testēsim vēl vairāk transportlīdzekļu. Ceram, ka pēc tam tuvākajā nākotnē izstrādātais risinājums būs pieejams tirdzniecībā. Jau šogad Volvo Trucks piedāvās klientiem uzlabotu uz GPS bāzes veidotu karšu nolasīšanas sistēmu, kas nodrošina autovadītājam daudz labāku iespēju saglabāt iepriekš iestatītu kursu, lai gan šajā posmā stūrēšana joprojām būs jāveic manuāli.

Pašstūrējoša kravas automašīna, ko izmanto cukurniedru pārvadāšanai, ir viens no Volvo Trucks pētniecības un attīstības projektiem automatizēto transportlīdzekļu jomā. Pašlaik raktuvēs Kristīneberjā, Zviedrijas ziemeļos notiek autonomas kravas automašīnas testēšana kalnrūpniecības darbiem, savukārt Gēteborgā, Zviedrijā tiek testēta autonoma atkritumu savākšanas kravas automašīna. Testēšanas mērķis ir novērtēt, kā sistēmas ar atšķirīgām automatizācijas pakāpēm var veicināt augstāku produktivitāti, labākus darba apstākļus un lielāku drošību.

Fakti
• Transportlīdzeklis: pašstūrējoša Volvo VM automašīna, konfigurēta cukurniedru pārvadāšanai.
• Automatizācija: sistēma, kas aprīkota ar GPS uztvērējiem, duālajiem žiroskopiem (IMU), soļdzinēju stūrēšanai un autovadītāja displeju.

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
DALJNOBOJS 16.jūnijs 2017 21:21
7 0 Atbildēt

Krievija kamazi kolhozos jau no 70 gadiem brauc autopilotā. Vaņka oirs maiņas izrauj puslitra un autopilots ir iedlēgts

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti