Paredz tirgus pieaugumu nākamgad 4

 
Nozare.lv | 1.jūlijs 2013 15:19

Auto tirgotāju asociācija prognozē, ka Latvijā jaunu auto tirdzniecība 2014.gadā salīdzinājumā ar 2013.gadu pieaugs par 6,2% jeb līdz 13 100 pirmreizēji reģistrētajiem auto. Bet šogad tirdzniecības apjomi tiek prognozēti mazāki salīdzinājumā ar 2012.gadu (-4,4%).

Latvijā jaunu auto tirdzniecība 2014.gadā salīdzinājumā ar 2013.gadu pieaugs par 6,2% jeb līdz 13 100 pirmreizēji reģistrētajiem auto, savukārt līdz 2018.gadam, valstij sasniedzot vidēji augstu ekonomisko attīstības līmeni jeb ekonomisko izrāvienu, Latvijā arī auto tirdzniecība un finansējuma pieejamība pamazām palielināsies, prognozē Auto asociācijā.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja asociācijā, šogad tirdzniecības apjomi tiek prognozēti mazāki salīdzinājumā ar 2012.gadu (-4,4%). Auto tirgotāji prognozē, ka šogad līdz gada beigām kopumā tiks pirmreizēji reģistrētas 12 334 automašīnas.

Foto: iAuto

"Auto asociācijas prognoze ir balstīta, ņemot vērā šī brīža vidējo tirdzniecības apjomu un pieņemot, ka 2013.gada nogalē - pirms eiro ieviešanas -, pārdoto automobiļu skaitliskais apjoms varētu nedaudz pieaugt, jo cilvēkiem būs nedrošība par jauno monetāro vienību eiro, tādēļ aizspriedumainākie centīsies nopirkt auto, norēķinoties latos. Šāda pat tendence tika novērotā Igaunijā pirms eiro ieviešanas," skaidroja Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs.

Tomēr, neskatoties uz Latvijas iedzīvotāju samērā piesardzīgo eiro ieviešanas vērtējumu, Kulbergs prognozē, ka 2014.gadā jaunu auto tirdzniecība pieaugs, salīdzinājumā ar 2013.gadu, t.i., līdz 13 100 pirmreizēji reģistrētām vienībām. Viņš piebilda, ka Latvija eiro ieviešanas ziņā ir izdevīgākā pozīcijā nekā savulaik bija Igaunija, jo Latvijas lata kurss attiecībā pret eiro ir augstāks, nekā bija Igaunijas kronas kurss pret eiro. "Tīri psiholoģiski preču un pakalpojumu cenas mums šķitīs augstākas, tomēr arī ienākumi eiro izteiksmē būs skaitliski lielāki, tādēļ mums nenāksies piedzīvot vilšanos, kad viss ir šķietami lētāks," atzina Kulbergs.

2015.gada pirmā puse Latvijā paies zem Eiropas Savienības prezidentūras zīmes, kas nozīmē daudzas starptautiskās vizītes un delegācijas, tādēļ asociācijas vadītājs prognozē, ka Latvijā tiks pārdotas 13 700 vieglās automašīnas jeb par par 4,6% vairāk nekā 2014.gadā. "Turpmāko gadu prognozes ir balstītas uz vidējo ekonomiskās izaugsmes tempu un pārdošanas apjomu," sacīja Kulbergs.

Jau ziņots, ka šā gada maijā Latvijā ir reģistrētas 1144 jaunas automašīnas jeb par 151 transportlīdzekli vairāk nekā šā gada aprīlī, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Auto asociācijā.

Maijā ir reģistrētas 960 pasažieru automašīnas un 184 vieglie komerctransportlīdzekļi.

Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs atzina, ka maijs vienmēr ir iezīmējies ar lielāko auto noietu gada griezumā un ir sezonas kulminācijas mēnesis. Šogad maijs ir pirmais mēnesis, kad kopējais pasažieru auto un vieglā komercauto reģistrāciju kopskaits ir pārsniedzis 1000 vienības. Tomēr, neskatoties uz automobiļu pirmreizējo reģistrāciju skaita palielināšanos, vēl joprojām saglabājas lejupejoša tendence - šā gada maijā ir reģistrēti par 6% mazāk automobiļu nekā 2012.gada maijā.

 
4 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
San 1.jūlijs 2013 21:34
1 0 Atbildēt

kāda tendence? ja pasliktināsies ekonomiskā situācija pēc eiro ieviešanas, tad no kurienes bs nauda jauno autiņu pirkšanai?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID.3 saņem vēl vienu uzlabojumu paketi 9

Elektriskais Volkswagen modernizāciju piedzīvoja jau pērn, taču ražotājs pie tā nav apstājies un atradis veidu, kā elektrisko hečbeku uzlabot arī šogad. Lasīt vairāk

 

Jaunais CUPRA Leon - vēl viens trumpis spāņu ražotāja piedāvājumā (+ FOTO)

29. aprīlī Madridē notika jaunā CUPRA Leon pasaules pirmizrāde, iezīmējot nozīmīgu pagrieziena punktu zīmola attīstībā. Iespaidīgajā pasākumā tika prezentēts gan CUPRA Leon piecdurvju hečbeks, gan Sportstourer. Lasīt vairāk

 

Ar tehniskajiem līdzekļiem konstatētas braukšanas bez OCTA gadījumā sodīs ne biežāk kā reizi diennaktī 13

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā nosakot, ka par ar tehniskajām ierīcēm konstatētu braukšanu bez apdrošināšanas vai valsts tehniskās apskates sodu piemēros ne biežāk kā reizi 24 stundu laikā. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID. Code – vācu markas dizaina nākotne (+ FOTO) 6

Pekinas autoizstādē Volkswagen izlicis apskatei konceptu ID. Code, kas liek noprast kādā virzienā stūrē vācu autobūves uzņēmuma dizaina komanda. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti