Paredz tirgus pieaugumu nākamgad 4

 
Nozare.lv | 1.jūlijs 2013 15:19

Auto tirgotāju asociācija prognozē, ka Latvijā jaunu auto tirdzniecība 2014.gadā salīdzinājumā ar 2013.gadu pieaugs par 6,2% jeb līdz 13 100 pirmreizēji reģistrētajiem auto. Bet šogad tirdzniecības apjomi tiek prognozēti mazāki salīdzinājumā ar 2012.gadu (-4,4%).

Latvijā jaunu auto tirdzniecība 2014.gadā salīdzinājumā ar 2013.gadu pieaugs par 6,2% jeb līdz 13 100 pirmreizēji reģistrētajiem auto, savukārt līdz 2018.gadam, valstij sasniedzot vidēji augstu ekonomisko attīstības līmeni jeb ekonomisko izrāvienu, Latvijā arī auto tirdzniecība un finansējuma pieejamība pamazām palielināsies, prognozē Auto asociācijā.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja asociācijā, šogad tirdzniecības apjomi tiek prognozēti mazāki salīdzinājumā ar 2012.gadu (-4,4%). Auto tirgotāji prognozē, ka šogad līdz gada beigām kopumā tiks pirmreizēji reģistrētas 12 334 automašīnas.

Foto: iAuto

"Auto asociācijas prognoze ir balstīta, ņemot vērā šī brīža vidējo tirdzniecības apjomu un pieņemot, ka 2013.gada nogalē - pirms eiro ieviešanas -, pārdoto automobiļu skaitliskais apjoms varētu nedaudz pieaugt, jo cilvēkiem būs nedrošība par jauno monetāro vienību eiro, tādēļ aizspriedumainākie centīsies nopirkt auto, norēķinoties latos. Šāda pat tendence tika novērotā Igaunijā pirms eiro ieviešanas," skaidroja Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs.

Tomēr, neskatoties uz Latvijas iedzīvotāju samērā piesardzīgo eiro ieviešanas vērtējumu, Kulbergs prognozē, ka 2014.gadā jaunu auto tirdzniecība pieaugs, salīdzinājumā ar 2013.gadu, t.i., līdz 13 100 pirmreizēji reģistrētām vienībām. Viņš piebilda, ka Latvija eiro ieviešanas ziņā ir izdevīgākā pozīcijā nekā savulaik bija Igaunija, jo Latvijas lata kurss attiecībā pret eiro ir augstāks, nekā bija Igaunijas kronas kurss pret eiro. "Tīri psiholoģiski preču un pakalpojumu cenas mums šķitīs augstākas, tomēr arī ienākumi eiro izteiksmē būs skaitliski lielāki, tādēļ mums nenāksies piedzīvot vilšanos, kad viss ir šķietami lētāks," atzina Kulbergs.

2015.gada pirmā puse Latvijā paies zem Eiropas Savienības prezidentūras zīmes, kas nozīmē daudzas starptautiskās vizītes un delegācijas, tādēļ asociācijas vadītājs prognozē, ka Latvijā tiks pārdotas 13 700 vieglās automašīnas jeb par par 4,6% vairāk nekā 2014.gadā. "Turpmāko gadu prognozes ir balstītas uz vidējo ekonomiskās izaugsmes tempu un pārdošanas apjomu," sacīja Kulbergs.

Jau ziņots, ka šā gada maijā Latvijā ir reģistrētas 1144 jaunas automašīnas jeb par 151 transportlīdzekli vairāk nekā šā gada aprīlī, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Auto asociācijā.

Maijā ir reģistrētas 960 pasažieru automašīnas un 184 vieglie komerctransportlīdzekļi.

Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs atzina, ka maijs vienmēr ir iezīmējies ar lielāko auto noietu gada griezumā un ir sezonas kulminācijas mēnesis. Šogad maijs ir pirmais mēnesis, kad kopējais pasažieru auto un vieglā komercauto reģistrāciju kopskaits ir pārsniedzis 1000 vienības. Tomēr, neskatoties uz automobiļu pirmreizējo reģistrāciju skaita palielināšanos, vēl joprojām saglabājas lejupejoša tendence - šā gada maijā ir reģistrēti par 6% mazāk automobiļu nekā 2012.gada maijā.

 
Visi komentāri
 
San 1.jūlijs 2013 21:34
1 0 Atbildēt

kāda tendence? ja pasliktināsies ekonomiskā situācija pēc eiro ieviešanas, tad no kurienes bs nauda jauno autiņu pirkšanai?

IkdienasViesis 2.jūlijs 2013 14:37
0 0 Atbildēt

Ja kaut par 1% pazeminās PVN un ienākumu nodokli, kaut ko dažiem pieliks pie algas - tad jaunu auto gribētāju skaits autosalonos varētu par 10% palielināties. BET, tas ir visai nosacīti. Ja pieliks tos procentus elektribai, tad tas būs visiem smags trieciens. Uzskatu, ka jau pašlaik elektrība ir daudz par dārgu. Atceros, ka vēl Brežņeva laikos (1978.g.) atklātā tekstā tika solīts, ka elektrība tuvā nākotnē BŪS bezmaksas pakalpojums...

solaris 2.jūlijs 2013 15:10
0 0 Atbildēt

Tolaik solīja, ka 1980.gadā būs uzcelts komunisms. Tas nozīmē - vispār nepastāv nauda, viss saražotais tiek sadalīts katram pēc vajadzības, ko nodrošina, ka katrs strādā pēc iespējas (ja nerunā par ideoloģiju, tad praksē tas nozīmē kazarmu režīmu valsts mērogā).

Tolaik aizrāvās ar vidi postošiem HES un bīstamajiem AES (piemēram, Latvijā jau bija appludināts Staburags, bet Černobiļa uzsprāga 1986.gadā). Tā ka tavs, komentārs, saistot komunistu solījumus ar mūsdienu elektroenerģijas cenām, ir, maigi izsakoties, dīvains.

Nortel 2.jūlijs 2013 18:47
0 0 Atbildēt

Kāda tur tendence? Valsts atkal iepirks saviem dienestiem un uzņēmumiem auto, tādejādi paceļot reitingus.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

No 84 100 eiro: Porsche pastāsta par jauno Macan

Vācijas sportisko luksusa automobiļu ražotājs atklājis informāciju par jauno Macan, kas tagad būs pieejams kā pilnībā elektrisks transportlīdzeklis, divās divmotoru pilnpiedziņas versijās. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 24

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti