Ministri atbalsta ieceri ieviest autoceļu lietošanas nodevu 1

 
Nozare.lv | 21.augusts 2013 10:23

Valdība šodien atbalstīja Satiksmes ministrijas priekšlikumu no nākamā gada jūlija ieviest autoceļu lietošanas nodevu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Finanšu ministrijā.

Plānots, ka no šīs nodevas nākamgad budžetā ieņēmumos papildus tiks iekasēti trīs miljoni latu, 2015.gadā - astoņi miljoni latu, 2016.gadā - 11 miljoni latu.

Satiksmes ministrijā skaidro, ka jautājums par autoceļu lietošanas nodevu šodien valdībā nav skatīts pēc būtības. Taču ir plānots, ka jau tuvākajā laikā valsts sekretāru sanāksmē tiks virzīti ministrijas sagatavotie grozījumi Autoceļu lietošanas nodevas likumā. Sagatavotie grozījumi Autoceļu lietošanas nodevas likumā paredz ieviest autoceļu lietošanas nodevu no 2014.gada 1.jūlija, un tā attiektos uz transportlīdzekļiem un to sastāviem, kuru pilna masa ir lielāka par 3500 kilogramiem un kuri paredzēti vai tiek izmantoti kravu autopārvadājumiem. Piemēram, automašīnai no 3500 līdz 12 000 kilogramu gada maksa tiek plānota no 400 līdz 484 eiro (342 lati) atkarībā no motoru izmešu līmeņa.

Nodevas likmes vietējiem un ārvalstu pārvadātājiem būtu vienādas, un tās tiks noteiktas atkarībā no transportlīdzekļa pilnas masas, asu skaita, dzinēja ekoloģijas klases un ceļu tīkla lietošanas ilguma.
Pamatojoties uz aktualizēto informāciju par ministrijas pārraudzībā esošo kapitālsabiedrību peļņu par 2013.gadu, Satiksmes ministrija ierosinājusi attiecīgi palielināt valsts budžeta ieņēmumus. No "Latvijas Dzelzceļa", "Latvijas autoceļu uzturētāja" un "Autotransporta direkcijas" ministrija prognozē papildu ieņēmumus valsts budžetā, kas kopā veido 3 172 512 latus.

Valdība šodien atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumu ieviest jaunus dabas resursu nodokļa objektus - ūdens izmantošana mazajās hidroelektrostacijās, reklāmas izdevumi, 2. un 3. klases uguņošanas ierīces. Ministri arī atbalstīja ierosinājumu palielināt dabas resursu nodokļa likmes dabas resursu ieguvei, gaisa un ūdens piesārņošanai, par videi kaitīgajām precēm, preču iepakojumiem un vienreiz lietojamiem galda piederumiem, nolietotiem transportlīdzekļiem, atkritumu apglabāšanai. Īstenojot šos abus ministrijas priekšlikumus, papildu ieņēmumi budžetā 2014.gadā būtu 4,9 miljoni latu, 2015.gadā - 4,7 miljoni latu, bet 2016.gadā - 4,5 miljoni latu.

VARAM uzskata, ka dabas resursu nodoklis ir efektīvs instruments vides aizsardzības mērķu sasniegšanā. Tā, piemēram, reklāmas izdevumu ražotājiem turpmāk būs jāmaksā 91 santīms par kilogramu papīra materiāla. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) uzskata, ka šādas nodevas piemērošana reklāmas materiāliem veicinās dabas resursu efektīvu izmantošanu un ražotāji, iespējams, divreiz padomās, pirms drukās materiālus, kuri bieži vien krājas kaudzēs pie iedzīvotāju pastkastītēm.

"Nevienam nav noslēpums, ka pastkastes regulāri tiek pieblīvētas ar nelasītiem un daudziem nevajadzīgiem reklāmas materiāliem, kuru ražošanai tiek tērēts ne mazums resursu. Katru gadu Latvijā tiek saražotas 2200 tonnas reklāmas mēstuļu, bet šī "cēlā" mērķa vārdā iznīcināti 30 000 koku. Ja mēs nevaram šādu darbību pilnībā apturēt, mēs noteikti varam likt par to aizdomāties un šādu kaitniecību videi samazināt," pauž ministrs.
Ja reklāmas materiālu ražotāji turpinās savas aktivitātes ierastajā režīmā, gada laikā iekasēto nodokļu summa valsts budžetā varētu būt ap diviem miljoniem latu, lēš VARAM.

Valdība atbalstīja arī Iekšlietu ministrijas priekšlikumu paaugstināt valsts nodevu par uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai vai reģistrēšanai iesniegto dokumentu izskatīšanu. Nodevas par vīzas vai uzturēšanās atļaujas, vai Eiropas Kopienas pastāvīgā iedzīvotāja statusa Latvijas Republikā pieprasīšanai nepieciešamo dokumentu izskatīšanu un ar to saistītajiem pakalpojumiem paaugstināšana katru gadu veido 764 000 latu.

 
Visi komentāri
 
Spiegs 21.augusts 2013 16:26
0 0 Atbildēt

...dīvaini būtu, ja ministri neatbalstītu kādu ieceri ieviest kādu maksu vai nodevu- būs atkal piķis, ko dalīt.

tātad- transporta līdzekļu ekspluatacijas nodeva (LT un EST nav), autoceļu nodeva, akcīzes nodoklis un pvn par degvielu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 6

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Īlons Masks veic optimizāciju: "Tesla" plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu 1

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" pasaulē plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu, pirmdien ziņoja interneta vietne "Electrek", kas publiskojusi kompānijas vadītāja Īlona Maska e-pasta vēstuli. Lasīt vairāk

 

Geely Panda tagad stilīgajā Go Kart Edition versijā 5

Ķīnas autobūves koncerns Geely nodemonstrējis elektriskā Panda Mini EV Go Kart Edition versiju, uzsverot, ka šāds modelis paredzēts gados jaunākiem pircējiem. Lasīt vairāk

 

Ford parādījis perfektāko hot hatch zīmola vēsturē (+ FOTO) 8

Ražotājs uzskata, ka jaunākais Focus ST Edition ir noslīpēts līdz pilnībai. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti