Asociācija pauž aizdomas par negodīgu Prokuratūras automašīnu iepirkumu 4

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 28.augusts 2013 14:12

Auto asociācijas redzeslokā nonācis Prokuratūras auto iepirkums, kurā piedāvājuma izvēles un tehniskoa kritērijus asociācija dēvē par "kolorītiem" un "oriģināliem", turklāt tie ierobežojot pretendentu loku.

Šā gada 22.augustā Prokuratūra izsludinājusi iepirkumu par sešu automašīnu iegādi. Iepirkuma pirmā daļa paredz iegādāties vienu daudzfunkciju klases automašīnu par paredzamo līgumcenu 25 500 latu, otrā daļa paredz trīs vidējās klases vieglo pasažieru automobiļu iegādi par paredzamo līgumcenu 49 500 latu, bet trešā daļa paredz divu vidējās klases vieglo pasažieru automobiļu iegādi par paredzamo līgumcenu 33 000 latu.

Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja uz vairākiem kolorītiem un oriģināliem iepirkuma kritērijiem.

"Izvēloties tehniskos kritērijus ietekmei uz vidi, tiem ir jāatbilst ne tikai Eiropas Savienības (ES) normām, bet arī tie nekādā gadījumā nedrīkst ierobežot konkurenci, kā arī pēc būtības tiem ir jāatbilst līguma priekšmetam. Normāla prakse ir, kad pasūtītājs tehniskajā specifikācijā norāda prasību attiecībā uz vidi ietekmējošiem rādītājiem. Savukārt šoreiz pasūtītājs ir izvēlējies nesaprotamu un grūti argumentējamu izvēli, kas rada aizdomas par slēptu interesi aiz sarežģītām formulām - minēto rādītāju prasības ietvertas ir ne tikai tehniskajā specifikācijā, bet arī tiek paredzēts, ka papildu punkti tiks piešķirti, vērtējot slāpekļa oksīda (NOx) un cieto daļiņu (PM) emisijas, pat ja augstākais no minētajiem rādītājiem tomēr atbildīs "EURO 5" normatīviem," atzina Kulbergs.

Tāpat pēc viņa teiktā, tehniskā specifikācija pieļauj, ka CO2 izmeši automobilim var būt pat līdz 220 gramiem uz kilometru. "Šādu praksi bieži nenākas redzēt, jo rīcība ir diezgan viltīga - vides rādītāji "it kā" netiek ierobežoti, bet tomēr tiek. Tā arī nav skaidrs, kāpēc Prokuratūrai, iegādājoties sešus auto, ir svarīgi atsevišķi vērtēt slāpekļa oksīda (NOx) un cieto daļiņu (PM) emisijas," piebilda eksperts.

Tikpat nejēdzīgs, pēc Kulberga domām, ir arī cits vērtēšanas kritērijs, kas arī it kā tiek noteikts tehniskajā specifikācijā, bet tajā pašā laikā tiek atkārtoti vērtēts, piešķirot papildu punktus. Tehniskajā specifikācijā ir noteikts, ka tiek iepirkts viens vieglais pasažieru daudzfunkciju automobilis ar virsbūves tipu - vienapjoma, "ne mazāk kā 8 (7+1) vietas". Savukārt, kā vērtēšanas kritērijs šai automašīnai ir noteikts divas pasažieru sēdvietas vadītāja nodalījumā (kopā 9 (8+1) sēdvietas), piešķirot divus papildu punktus. "Rodas loģisks jautājums - ko tad pasūtītājs īsti vēlas - astoņas vai deviņas sēdvietas? Arī šeit var teikt, ka tehniskie rādītāji "it kā" netiek ierobežoti, bet tomēr tiek," uzsver Kulbergs.

Kā interesantu Prokuratūras darba vajadzībām svarīgu funkciju Kulbergs izceļ tehniskajā specifikācijā norādīto prasību par "interjera apgaismojuma palēninātu izdzišanu", jo par šo prasību pasūtītājs arī piešķir papildu punktus. Tāpat automašīnām jābūt aprīkotām ar biksenona lukturiem un LED gaismām.

"Prokuratūra, vērtējot piedāvāto automašīnu saimniecisko izdevīgumu, nevērtēs apkopes izmaksas, piegādes termiņus, garantijas termiņus u.c. kritērijus, ko parasti iestādes mēdz norādīt ārpus tehniskajiem parametriem. Šoreiz vērtējot saimniecisko pirkumu, tiks ņemti vērā tikai un vienīgi dažādi tehniskie rādītāji, kuri vispār nekādi nav saistīti ne ar saimniekošanu, ne izdevīgumu," atzina Kulbergs.

Viņš norādīja, iepirkumā tiek norādītas automašīnas klases saskaņā ar Auto asociācijas izstrādāto klasifikatoru, tomēr iepirkumā papildus tiek norādīti dažādi tehniskie parametri, kas ierobežo pretendentu loku, piemēram, tiek prasīts gan automašīnas virsbūves platums, gan garums, gan pilna masa. "Šis, diemžēl, ir kārtējais gadījums, kas pierāda, ka pasūtītājam var būt citādāka izpratne par likumu un godīgu konkurenci, jo aiz lozunga "saimnieciskais izdevīgums" valsts arī šoreiz slēpj savtīgas intereses," piebilst Kulbergs.

 
4 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
GB12 28.augusts 2013 18:34
1 0 Atbildēt

Audit laikam ir no kādas valsts iestādes, kas šādi mīl izrīkoties... es, kad strādāju auto pārdošanā, pastāvīgi saskāros ar šādiem gadījumiem. Kā, piemēram - "2.0 dīzeļdzinējs, ne mazāk kā 170 ZS un divsajūgu automātiskā pārnesumkārba"... vai "vismaz 2.5 litru dzinējs, boksera tipa"

Ruu@uto 29.augusts 2013 7:38
1 0 Atbildēt

Mjā, es laikam nekad nesapratīšu, kāpēc Vācijā valsts (un arī lielākajā daļā privāto) kantoros var ierēdņi braukāt ar VW Golfiem un Opel Astrām , Škodām, kā likums, glauns un lielāks auto ministrijās ir tikai viens - gadījumiem, ja ministram / vietniekam / valsts sekretāram jābrauc oficiālās vizītēs jeb jāsagaida kāda augsta amatpersona, teiksim, lidostā... Un tie VW un citi normāli ir bāzes komplektācijās ar pāris REĀLI DERĪGĀM opcijām, nevis "uzkačāti pa maksimumu" ... Pēdējo reizi, kad biju Bavārijā, pie Bavārijas parlamenta stāvvietā stāvēja vienas

vienīgas Škodas un korejieši, un tā ir bagātākā Vācijas "zeme" :-(

Kaut gan ... pats savulaik esmu piedalījies konkursu noteikumu sastādīšanā, konkursus , protams, viegli vinnējām un vinnējam :-)

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti