Par "luksusa auto" nodokli un valsts budžeta ieņēmumiem 1

 
Auto Asociācija | 16.oktobris 2013 23:52

Auto Asociācija ir aprēķinājusi, ka tās priekšlikums palīdzēs valstij katru gadu iekasēt 2,6 miljonus latu gadā.

Budžeta 2014.gadam pieņemšanas priekšvakarā, Auto Asociācija valdībai un Saeimai ir rosinājusi noteikt, ka Latvijā reprezentatīvais auto ir vērtībā sākot no 41 322 latiem (bez pievienotās vērtības nodokļa). Auto Asociācija ir aprēķinājusi, ka tās priekšlikums palīdzēs valstij katru gadu iekasēt 2,6 miljonus latu (3,7 miljonus eiro) gadā.        

Auto Asociācijas prezidents Andris Kulbergs: „Šobrīd valsts vairs nevar izlikties, ka Igaunijā reģistrēto auto lielais vairums uz Latvijas autoceļiem nav valstiska problēma. Jau varam apgalvot, ka katra otrā automašīna, kas ir 30 tūkstoši latu vērtībā, tiek reģistrēta Igaunijā. Esam arī aprēķinājuši, ka katrs šāds auto, kas tiek „aizshēmots” uz Igauniju, valstij nes vairāk kā 4 tūkstošus latu zaudējumu nesamaksātos nodokļos, un kopš 2007.gada, kad reprezentatīvā auto definīcijā tika noteikta automašīnas vērtība, uz Igauniju no Latvijas ir „aizplūdušas” aptuveni 1585 tā saucamās reprezentatīvās automašīnas... Pie tam, šim skaitlim ir tendence ar katru gadu palielināties.

Foto: iAuto.lv

Esam ierosinājuši noteikt, ka reprezentatīva vieglā automobiļa vērtība pārsniedz 41 322 latus (bez PVN) līdzšinējo 25 424 latu (bez PVN) vietā. Tādejādi tiks palielināts ne tikai valsts budžets par +2,6 miljoniem latu katru gadu, bet arī automobiļu, kuru vērtība pārsniedz 30 tūkstošus latu ar PVN, reģistrāciju skaits Latvijā pieaugs līdz pat 870 vienībām. Priekšlikums palielināt reprezentatīva auto vērtības slieksni līdz 41 322 latiem (bez PVN) atbilst reprezentatīva auto definīcijai, minēto grozījumu ieviešana nekropļos Latvijas auto tirgu, mazinās Latvijas nodokļu maksātāju motivāciju veikt shematiskas nodokļu optimizācijas un padarīs Latvijas uzņēmējus konkurētspējīgākus.

Papildus esam arī rosinājuši noteikt, ka uzņēmumi, kuriem iepriekšējā taksācijas perioda peļņa pēc nodokļu nomaksas pārsniedz attiecīgā reprezentatīvā vieglā automobiļa vērtību 41 322 latu (bez PVN) apmērā, varēs norakstīt šādu automobiļu nolietojumu un ekspluatācijas izmaksas. Mūsuprāt, šāda iespēja kalpos kā labs stimuls uzņēmumiem iekļauties Padziļinātās sadarbības programmā jeb tā dēvētajā Baltajā sarakstā.

Pirms nācām klajā ar minētajiem priekšlikumiem, aptaujām neskaitāmus uzņēmējus, kuri atzina, ka Latvijas nepārdomātā nodokļu politika ir piespiedusi tos pārskatīt autoparka pārvaldību un, minimizējot visas izmaksas, transportlīdzekļus pārreģistrēt kādā no tuvākajām kaimiņvalstīm. Mūsu aicinājums Ministru kabinetam un Saeimai ir vēlreiz rūpīgi pārdomāt Latvijas nodokļu politikas plānošanu un ļaut no ārvalstīm atgriezties automobiļiem, kuri patiesībā tiek ekspluatēti Latvijā. Valsts šādā veidā neko nezaudēs – tiks atgūta ne tikai nodokļu nauda, bet arī Latvijas uzņēmēju uzticība.”.

 
Visi komentāri
 
SV 21.oktobris 2013 14:19
0 0 Atbildēt

muļķīgi cerēt, ka visi pēc šādām izmaiņām mestos reģistrēt auto latvijā - kāds noteikti, bet ne jau nu visi.

Manuprāt arī 40000 diez vai būs reprezentatīvais auto, šeit manuprāt būtu jārunā par to, kas būtu luksus auto, kuri principā būtu uz pirkstiem skaitāmi (tēlaini izsakoties). nez kādēļ prezidentam reprezentatīvs auto bija ap 80000 Ls, ja nekļūdos.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen Golf zaudē visvairāk saražotā auto titulu Vācijā 2

Golf vairs nav visvairāk saražotais auto modelis Vācijā, tomēr šis tituls joprojām paliek pie Volkswagen. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 6

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 

Japāņu Bavārija. Pirmais ieskats Mazda CX-80 salonā (+VIDEO)

Vai atminaties, kad pēdējo reizi sastapāties ar pa īstam lielu Mazda markas automašīnu? Līdz šim lielākais japāņu ražotāja modelis Eiropā saucas CX-80, un TV Autoziņām radās unikāla iespēja iepazīties ar septiņvietīgo krosoveru Mazda R&D centrā Vācijā. Lasīt vairāk

 

Brāļi Lielbārži izcīna pirmo uzvaru Pasaules čempionātā Portugālē

20. un 21. aprīlī Portugālē, Alqueidão, “Torres Novas” trasē aizvadīts Pasaules čempionāta pirmais posms blakusvāģu motokrosā, kur savu pirmo uzvaru šajā seriālā izcīnīja Daniels Lielbārdis un Bruno Lielbārdis. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti