Valdība ierobežo ārvalstīs reģistrēto vieglo automobiļu izmantošanu 10

 
Satiksmes ministrija | 14.janvāris 2014 20:40

Otrdien, 14.janvārī, valdība apstiprināja grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos, kas paredz ierobežot ārvalstīs reģistrēto vieglo automobiļu izmantošanu.

Ceļu satiksmes likums Latvijas rezidentiem aizliedz Latvijas teritorijā ceļu satiksmē vadīt ārvalstīs pastāvīgi reģistrētu vieglo automobili. Taču likumā ietverta atruna, kas paredz vairākus izņēmumu no šīs kārtības (darbs, mācības utt.), uz kā pamata VAS „Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) piešķir vai anulē atļauju piedalīties ceļu satiksmē ar ārvalstīs reģistrētu vieglo automobili.

Esošā prakse liecina, ka ceļu satiksmē regulāri piedalās ievērojams skaits transportlīdzekļu, kas reģistrēti ārpus Latvijas. Šāda transportlīdzekļu izmantošana, ja vadītājs ir Latvijas rezidents, nerada vienlīdzīgu attieksmi pret tiem transportlīdzekļu īpašniekiem (vadītājiem), kas brauc ar Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem, jo tiem Latvijā nav jāveic valsts tehniskā apskate, par tiem nav jāveic Latvijas likumos paredzēto nodokļu maksājumi, kā arī ir ļoti sarežģīta procedūra atsevišķu piemēroto naudas sodu piedziņai.

Ar valdības apstiprinātajiem grozījumiem MK noteikumos Nr.1341 „Kārtība, kādā piešķir un anulē atļauju piedalīties ceļu satiksmē ar ārvalstīs pastāvīgi reģistrētu vieglo automobili”, kas nosaka Ceļu satiksmes likumā paredzēto atļauju izsniegšanas kārtību, paredzēts ierobežot ārvalstīs reģistrēto vieglo automobiļu izmantošanu līdz 92 dienām gada laikā, saglabājot esošos atļaujas saņemšanas termiņus.  Ceļu satiksmes likums jau šobrīd nosaka, ka transportlīdzeklis, kas Latvijā ceļu satiksmē tiek izmantots ilgāk par trim mēnešiem, ir jāreģistrē noteiktā kārtībā Latvijā. Līdz ar grozījumiem MK noteikumos minētais termiņš tiks attiecināts uz visiem gadījumiem, t.sk. ārvalstīs iznomātajiem vieglajiem automobiļiem.

Grozījumi ir nepieciešami, jo esošā atļauju izsniegšanas kārtība nepamatoti dod iespēju ilglaicīgi piedalīties ceļu satiksmē ar ārvalstīs reģistrētu vieglo automobili. Statistika liecina, ka atļauju saņēmēji transportlīdzekļus pamatā reģistrē Lietuvā, Lielbritānijā, Norvēģijā un Igaunijā.

MK noteikumos būs paredzēts trīs mēnešu pārejas periods (līdz š.g. 1.aprīlim) personām, kuras ārvalstīs reģistrētā transportlīdzekļa izmantošanai Latvijā ir saņēmušas atļauju uz trim gadiem. Šo personu pienākums pēc noteikumu spēkā stāšanās būs transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā atzīmēt dienas, kad transportlīdzeklis tiks izmantots Latvijā. Atzīmes varēs veikt elektroniski no jebkuras vietas.

 
10 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
aizejošais 15.janvāris 2014 9:46
4 0 Atbildēt

Lielos vilcienos - atbalstu. Katra valsts lemj, kādus nodokļus un kā iekasēt no saviem pisloņiem. Ja reiz nolemts, ka jāmaksā tik, un ne citādi, tad jāmaksā.

Tas, ka mūsu mazvalstij ir grūti cīnīties ar visādiem gribu-maksāšu, negribu-nemaksāšu dēļ vispārējā nihilisma un valstiņas mazā izmēra - tas ir cits jautājums.

Un arī tas ir cits jautājums par to, kur nonāk nomaksātie nodokļi. Lielos vilcienos tas nonāk kopkatlā. Un tā ir visā pasaulē. Un tur nu nekā nevarēs darīt.

zinātājs 15.janvāris 2014 0:35
2 0 Atbildēt

Nu iesūdzi. Ne tu sūdzēsi ne kā, tikai ar muti braukt internetā spēj.

aansis 15.janvāris 2014 9:33
2 0 Atbildēt

"Līdz ar grozījumiem MK noteikumos minētais termiņš tiks attiecināts uz visiem gadījumiem, t.sk. ārvalstīs iznomātajiem vieglajiem automobiļiem."

Interesanti gan... Kā viņi šo domā kontrolēt nomas mašīnām? Tiešām uzprasās uz "podstavu". Paņemt Tallinā Sixt autiņu, ierakstīt līgumā nodošanu Viļņā un sameklēt Latvijā kādu ekipāžu, kas sastāda protokolu... Pēc tam caur ECT paņemt naudu no valsts budžeta gan sev, gan advokātam...

Kārtējais mēģinājums kaut ko risināt ar aizliegumiem, nevis pēc būtības. Būtu labāk izdomājuši kā panākt lai kaimiņi mašīnas reģistrētu pie mums! Bet kur nu - pieļaut, ka problēma ir sistēmā, jau neviens nespēj :)

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO)

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 1

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 8

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti