Par braukšanu bez OCTA soda punkti šogad piešķirti jau 1800 autovadītājiem 6

 
Nozare.lv | 9.aprīlis 2014 13:09

Kopš brīža, kad stājās spēkā grozījumi pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumos, soda punkti par braukšanu bez obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA) piešķirti jau 1800 autovadītājiem, atsaucoties uz Valsts policijas datiem informē Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas birojs (LTAB).

Lai samazinātu neapdrošināto skaitu un uzlabotu kopējo ceļu satiksmes drošību, šī gada janvārī tika pieņemti grozījumi pārkāpumu uzskaites punktu sistēmā, kuri paredzēja, ka turpmāk par braukšanu bez OCTA būs ne tikai jāsedz administratīvais sods, bet tiks piešķirti arī divi soda punkti par katru pārkāpumu.

OCTA likums paredz, ka ikvienam autovadītājam, lai piedalītos ceļu satiksmē, ir nepieciešams iegādāties OCTA polisi. Ja tomēr autovadītājs piedalīsies ceļu kustībā ar neapdrošinātu transportlīdzekli, viņam tiks piemērots administratīvais sods 85 līdz 114 eiro apmērā, kā arī tiks piešķirti divi soda punkti.

Kā stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics, izmaiņas pārkāpumu uzskaites punktu sistēmā, iekļaujot tajā arī soda punktus par braukšanu bez OCTA, tika ieviestas ar mērķi cīnīties ar agresīviem braucējiem, kuri neiegādājas OCTA, apzināti ignorējot likumu, un vieglprātīgi attiecas pret drošības jautājumiem. Prakse rāda, ka tie, kuri regulāri neiegādājas OCTA, ir labi informēti par polises nepieciešamību, līdz ar ko piedalīšanos ceļu satiksmē bez derīgas apdrošināšanas polises nekādi nevar nosaukt par neinformētību. Tomēr vēl joprojām daudziem ir pārsteigums, kad par braukšanu bez OCTA tiek uzlikts ne tikai naudas sods, bet arī piešķirti soda punkti.

"Autovadītāji uzskata, ka šķiršanās no zināmas naudas summas ir sliktākais, kas ar viņiem var notikt. Tagad ir nākusi klāt tāda, viņuprāt, "neērtība" kā soda punkti, kuru lielā kvantitāte var novest ne tikai pie tiesību zaudēšanas, bet arī grupu nodarbību apmeklējuma pie sertificēta psihologa. Tomēr būtiskākais, kas katru dienu jāskaidro un ko mēs vēlētos, lai autovadītāji beidzot saprot, ir tas, ka OCTA polise jāiegādājas ne tikai tāpēc, ka likums to nosaka, bet tāpēc, ka tā pasargās autovadītāju un citus satiksmes dalībniekus no negatīvām sekām, kas var tikt mērāmi nodarītajos zaudējumos ne tikai cilvēka mantai, bet arī veselībai. Jo mēs vēlreiz vēlamies uzsvērt, ka gadījumā, ja neapdrošināts transportlīdzeklis izraisīs ceļu satiksmes negadījumu, visi avārijas rezultātā radītie zaudējumi gala rezultātā būs jāsedz vainīgajam autoīpašniekam," skaidro Stengrevics.

Saskaņā ar Valsts policijas datiem šī gada pirmajos trīs mēnešos par braukšanu bez OCTA kopumā ir izrakstīti 2528 administratīvā pārkāpuma protokoli. Savukārt kopējais uzliktais naudas soda apmērs par braukšanu bez OCTA veido 278 631 eiro.

2013.gadā kopsummā tika izrakstīti 12 298 administratīvā pārkāpuma protokoli par kopējo summu 1,2 miljoni eiro.

"Visas atbildīgās institūcijas par ceļu satiksmes drošību saprot, ka visiem spēkiem ir jācenšas samazināt ceļu satiksmes negadījumos cietušo un bojāgājušo skaits. Vēl jo vairāk, ja smagas avārijas tiek izraisītas ar tādiem transportlīdzekļiem, kuri saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem nemaz nedrīkstētu piedalīties ceļu satiksmē, tostarp - ja nav spēkā esošas OCTA. Tāpēc mums ir liels prieks, ka arī policija veic aktīvu darbu, lai nepieļautu šādu transportlīdzekļu piedalīšanos ceļu satiksmē, izprotot, ka braukšana bez OCTA ir pieskaitāma pie smagiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem," komentē Stengrevics.

 
Visi komentāri
 
LMT 9.aprīlis 2014 14:25
0 1 Atbildēt

Grūti bija % izteikt! Ja pāri 2% bez OCTA tad šī pirmamīdele sāk šķobīties...

erna 9.aprīlis 2014 16:56
2 1 Atbildēt

Iekasētā soda nauda netiek novirzīta ceļu satiksmes uzlabošanai, bet gan caura maisa piepildišanai. Vienīgā motivācija bailes no sodīšanas.

GB12 9.aprīlis 2014 21:51
0 1 Atbildēt

Nu ja vienīgā motivācija ievērot likumu ir bailes no sodīšanas, jāsaka, ka tādam indivīdam, maigi izsakoties, kaut kas ar galviņu nav kārtībā un mazākais, ko ar tādu darīt, būtu viņu izolēt no normālas sabiedrības...

Crankshaft 10.aprīlis 2014 7:56
2 0 Atbildēt

GB12 var tikai piekrist - kāda vella pēc citiem, vinalga, valstij, fondiem, vienalga kam, citiem, būtu jāmaksā par kaut kādu galvā tērētu nekauņu nodarīto? Ne velti vienā otrā ES valstī par atkārtotu šādu izdarību iestājas jau kriminālatbildība. Pie mums ir visvisādi gudrīši, piemēram, LMTelis - tie saprot, ka tā laikam nav labi, tikai tad, kad ar savu neapdrošināto ķerru ielido pakaļā (ne obligāti pakaļā) kādam smalkākam auto :-)

LMT 10.aprīlis 2014 9:34
0 0 Atbildēt

Draugs, Tu raksti kā kazahs!

IkdienasViesis 10.aprīlis 2014 13:09
1 0 Atbildēt

Viss ir pareizi. Par šo pārkāpumu punkti tiek godam nopelnīti. Šodien cilvēkam ir ļoti daudz iespēju savlaicīgi to polisi iegādāties. Arī atgādinājumu sistēmas strādā. BET, ja nu kādam tik ļoti tas viss nepatīk, lai tik maksā sodus un krāj punktus.Būtībā, par atkārtotību pienāktos arī kriminālatbildība.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti