Elektroauto popularitāte Latvijā tikai pieaugs 8

 

Nissan Leaf Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 7.maijs 2014 12:00

Ar elektrību darbināmi auto Latvijā pagaidām ir retums – Latvijā to nav vairāk kā divdesmit, taču gada otrajā pusē, iespējams, to skaits pieckāršosies, jo valsts plānojusi atbalstīt gan jaunu elektroauto iegādi, gan uzlādes staciju izveidošanu.

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) informē, ka aprīļa sākumā Latvijā bija reģistrēti 16 ar elektrību darbināmi spēkrati un trīs automašīnas ar benzīna un elektrības dzinēju. A/s Latvenergo īpašumā šobrīd ir divi elektroautomobiļi Fiat Fiorino Elettrico, kuri uzņēmumam būs nokalpojuši teju trīs gadus.

«Šobrīd var secināt – problēmu nav bijis, mašīnas brauc. Trīs gadu laikā automašīnām nav bijis neviens būtisks vai apjomīgs remonts. Veiktas regulārās apkopes, kādas tās noteicis auto ražotājs,» Neatkarīgajai atzina Latvenergo preses sekretāre Sandra Vējiņa.

Viens no būtiskākajiem jautājumiem, kas parasti interesē autobraucējus, ir automašīnas dinamika un degvielas patēriņš.

Fiat Fiorino Elettrico automobīļi Foto: latvenergo

«Fiat Fiorino Elettrico ir vienkāršs bateriju elektroautomobilis, kura piedziņu nodrošina tikai elektromotors. Auto akumulatorus uzlādējam no šim mērķim paredzētas parastās tehniskā kārtībā esošas vienfāzes rozetes. Izmērītā uzlādes strāva ir aptuveni 13 A un jauda 2,9 kW. Ar pilnībā uzlādētu akumulatoru šī automašīna pilsētas režīmā spēj nobraukt 100 km, bet ārpus pilsētas režīmā nedaudz mazāk – 95 km. Pārvietojoties ātrāk, visiem auto nepieciešams vairāk enerģijas pieaugošās gaisa pretestības ietekmes dēļ. Šajā ceļā patērētās elektrības izmaksas ir aptuveni 3 eiro."

"Salīdzinot elektroautomobiļa Fiat Fiorino Elettrico (30 kW) dinamiku ar trīsreiz jaudīgāka iekšdedzes motora auto, piemēram, Renault Trafic ar 2,0 litru DCI (90 kW), var secināt, ka ātrumu 80 km/h abi auto sasniedz vienlaikus, apmēram 15 sekundēs. Šis fakts parāda, ka elektroautomobilis nav tikai lēngaitas transportlīdzeklis vai modes rotaļlieta, tas nepārprotami pierāda arī uzstādītās jaudas efektivitāti,» skaidroja Latvenergo Transporta funkcijas direktors Edgars Utāns. Uzņēmuma speciālists ir pārliecināts, ka nākotnē elektroauto Latvijā būs arvien vairāk, īpaši ņemot vērā to, ka tiks atbalstīta eletroautomobiļu iegāde.

Komersanti, pārvaldes iestādes un pašvaldības vai citas ar likumu vai uz likuma pamata izveidotas publiskas personas līdz 8. aprīlim varēja pieteikties konkursam Siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšana transporta sektorā – atbalsts elektromobiļu un to uzlādes infrastruktūras ieviešanai. Kopumā šim mērķim ir atvēlēti 5 miljoni eiro. Vides investīciju fonds šī konkursa kārtībā ir saņēmis 163 pieteikumus. Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju elektroauto iegādāties plāno gan Liepājas dome, gan Mārupes dome. Diemžēl privātpersonas uz šo atbalstu pretendēt nevar.

Nissan Leaf Foto: iAuto.lv

 
8 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
GB12 7.maijs 2014 18:03
3 0 Atbildēt

A kurš teica, ka tev tādu vajag? Tu arī esi no tiem, kurš pa ziemu staigā ar sandalēm un bļauj, ka tās ir mēsls, jo tev kājas salst?

Ups4 7.maijs 2014 17:39
2 3 Atbildēt

Kāda vella pēc man tādu auto vajag, ja man jābrauc 200 km. dienā? Pilsētas domes jau var atļauties tās pirkt par mūsu (nodokļu maksātāju ) naudu. Liepājā taisās uzstādīt uzlādes stacijas pie domes un pašvaldības policijas. ja nemaldos, tad čungurs tur nebija mazais. Auto arī maksā lielu piķi. Ielieciet gāzes iekārtu un rullējiet uz nebēdu.

LMT 7.maijs 2014 16:04
1 0 Atbildēt

Kapēc, lai samazinātos? Diezi vai kāds tik ātri savu teslu uz Tolmetu vedīs...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti