Trēziņš: Jaunā autoceļu nodeva masveida problēmas autopārvadātājiem neradīs 5

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 27.jūnijs 2014 10:30

Jaunā autoceļu lietošanas nodeva jeb vinjete, kura tiek ieviesta no 1.jūlija, masveida problēmas autopārvadājumu nozarei neradīs, vienīgi varētu ciest daži mazie autopārvadātāji, kuriem jau tagad klājas slikti, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja biedrības "Latvijas Auto" vadītājs Valdis Trēziņš.

"Milzīgam satraukumam nav pamata, bet jāatzīst, ka jaunā nodeva tiek ieviesta galīgi nepiemērotā laikā, kad jau tā samazinās autopārvadājumu cenas un sarūk aktivitāte," norādīja Trēziņš, piebilstot, ka šādā laikā katra jauna nodeva ir papildu slogs autopārvadātājiem.

Trēziņš uzskata, ka autoceļu nodeva bija jāievieš tad, kad to gatavojas izdarīt Krievija, proti, 2015.gada novembrī.

"Neizslēdzu, ka atsevišķiem mazajiem pārvadātājiem šī nodeva var būt pēdējais piliens. Izdevumus par vinjeti taču būs jāuzņemas pārvadātājiem, tos nesegs klients," skaidroja Trēziņš.

Viņš piebilda, ka autoceļu nodeva gadā būs no 711 līdz 925 eiro atkarībā no automašīnas ekoloģiskās klases. Gadījumā, ja vinjeti pirks pa dienām, tā maksās 11 eiro dienā.

Saeimas deputāti 19.jūnijā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem noteikti nodevas iekasēšanas veidi. Likuma grozījumi paredz nodevas maksāšanu ar tādas privāto tiesību juridiskas personas starpniecību, kura ar valsts AS "Latvijas Valsts ceļi" un valsts AS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" būs noslēgusi līgumu par nodevas iekasēšanas pakalpojumu sniegšanas kārtību.

Valdība 26.maijā noteica normatīvo regulējumu autoceļu lietošanas nodevas maksāšanai, iekasēšanai un administrēšanai, tādējādi ieviešot vairākus nodevas samaksas veidus, kādos transportlīdzekļu īpašnieki vai vadītāji varētu veikt nodevas samaksu, lai varētu izmantot Autoceļu lietošanas nodevas likumā noteikto galveno valsts autoceļu posmus.

Gan Latvijā, gan atrodoties ārvalstīs, pirms šķērsot Latvijas valsts robežu, nodevu varēs samaksāt portālā "www.lvvignette.eu" ar maksājumu karti.

Nodevas maksājums portālā nodrošinās maksājuma tiešu ieskaitīšanu no nodevas maksātāja konta valsts pamatbudžeta ieņēmumu kontā Valsts kasē.

Latvijā nodevu varēs samaksāt ar skaidru naudu vai maksājumu karti, izmantojot nodevas iekasēšanas pakalpojuma sniedzēju pakalpojumu, piemēram, lielākajās degvielas uzpildes stacijās, kā arī Ceļu satiksmes drošības direkcijas pakalpojumu sniegšanas vietās.

Nodevas samaksu apliecinās tiešsaistes režīmā veikts ieraksts transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā, līdz ar to kontroles veikšanai nebūs jāuzrāda papildu dokumenti.

Nodevas maksājumu izdevumu par maksājumiem skaidrā naudā un maksājumu kartēm pakalpojumu sniegšanas vietās un Ceļu satiksmes drošības direkcijā segs nodevas maksātājs. Nodevas maksājums portālā būs bez papildu izdevumiem nodevas maksātājiem.

Pakalpojuma maksas apmēru nodevas maksājumiem pie nodevas iekasēšanas pakalpojuma sniedzēja ir paredzēts ierobežot tā, lai tas nebūtu atkarīgs no maksājamās nodevas apmēra - būtu vienāds (fiksēts) visiem maksājumiem.

Kā iepriekš informēja "Latvijas Valsts ceļi" (LVC), lai izveidotu pārvadātājiem pieejamu pakalpojumu sniedzēju tīklu, LVC rosinājis slēgt vienošanās par nodevas iekasēšanas pakalpojumu sniegšanu ar degvielas uzpildes stacijām, muitas brokeriem un citiem uzņēmumiem, kas atbilst izvirzītajiem kritērijiem un atrodas valsts robežu šķērsošanas punktu un galveno valsts ceļu tuvumā. LVC jau esot sācis sarunas ar vairākiem potenciālajiem pakalpojuma sniedzējiem un tuvākajā laikā plāno noslēgt pirmos līgumus par šo pakalpojumu.

 
Visi komentāri
 
LMT 27.jūnijs 2014 10:34
1 2 Atbildēt

Skarbi...

autovadītājs 28.jūnijs 2014 15:49
0 0 Atbildēt

kad latvijas valdībai būs jāmaksā par to ka elpojam,lai sataisa vispirms ceļus un tad liek naudu kbatā

ahr 28.jūnijs 2014 16:17
0 0 Atbildēt

vajag ieskaitit kontā kuru nevar aiztikt 3 gadus, redzētu cik uzkrātos...

Treziņš 29.jūnijs 2014 10:43
1 2 Atbildēt

Toties man ir VW Toureg:)un man pie viena vietas pārvadātāju problēmas:)

ekspatriots 29.jūnijs 2014 12:52
2 0 Atbildēt

Neizslēdzu, ka atsevišķiem mazajiem pārvadātājiem šī nodeva var būt pēdējais piliens. Izdevumus par vinjeti taču būs jāuzņemas pārvadātājiem, tos nesegs klients," skaidroja Trēziņš.

Kāpēc gan klientam nebūtu jāsedz? To nodokli pieskaitīs pie pašizmaksas. Rezultāts ir tāds ,ka pieaugs pārvadājumu cenas,bet LVC būs vairāk piķā ko izsaimniekot.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti