VID sāk pievērst pastiprinātu uzmanību lietotu transportlīdzekļu tirdzniecības vietām 1

 
Nozare.lv | 17.maijs 2015 12:22

Ņemot vērā līdzšinējos kontroles pasākumos konstatētos pārkāpumus, lai samazinātu negodīgu komercpraksi lietoto transportlīdzekļu tirdzniecības vietās, Valsts ieņēmumu dienests (VID) sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD), biedrību "Auto asociācija" un Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC) ir uzsācis vairākas aktivitātes ar mērķi sakārtot lietoto transportlīdzekļu tirdzniecības vietu darbību, informē VID.

VID veic gan preventīvus, gan kontroles pasākumus lietotu transporta līdzekļu tirgotājiem, kā arī sadarbībā ar CSDD, biedrību "Auto asociācija" un PTAC ir sagatavoti priekšlikumi Ministru kabineta noteikumu "Transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības noteikumi" pilnveidošanai.

Foto: iAuto.lv

Jau 2014.gada nogalē un 2015.gada sākumā, veicot nodokļu kontroles pasākumus vairākās lietoto transportlīdzekļu tirdzniecības vietās, VID konstatēja būtiskus pārkāpumus, kā rezultātā lietoto transporta līdzekļu tirdzniecības nozarē strādājošajiem nodokļu maksātājiem ir uzsākti kontroles pasākumi.

Kopumā nozarē identificētie pārkāpumi liecina par negodprātīgu saimniecisko darbību, gūto ieņēmumu neuzrādīšanu pilnā apmērā, kā arī par nelegālo nodarbinātību un, iespējams, arī "aplokšņu algu" izmaksu.

Tādēļ VID jau maijā un arī turpmāk visā Latvijas teritorijā veiks nodokļu kontroles pasākumus lietotu transportlīdzekļu tirgotājiem. Kontroles pasākumu laikā uzmanību VID pievērsīs tieši tirdzniecības vietas iekārtošanai, tirdzniecībā pieņemtu transportlīdzekļu reģistrēšanai, grāmatvedības uzskaitei, darījumu apliecinošu dokumentu izsniegšanai un ieņēmumu uzskaitei, jo līdz šim konstatēts, ka tirdzniecības teritorijās, kas turklāt ne vienmēr ir skaidri norobežotas, atrodas gan tirdzniecībā pieņemti transportlīdzekļi, gan tirdzniecībā nepieņemti un nereģistrēti transportlīdzekļi; grāmatvedība netiek kārtota atbilstoši normatīvo aktu prasībām, netiek uzrādīti visi darījumi un no tiem gūtie ieņēmumi, netiek izsniegti darījumu apliecinoši dokumenti, nav noformētas darba tiesiskās attiecības u.c.

Lai sakārtotu lietoto transportlīdzekļu tirdzniecības vietu darbību, samazinātu negodīgu komercpraksi un nodrošinātu patērētāju drošību un aizsardzību, VID sadarbībā ar CSDD, biedrību "Auto asociācija" un PTAC ir sagatavojis priekšlikumus Ministru kabineta noteikumu "Transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības noteikumi" pilnveidošanai, kas stingrāk reglamentēs kārtību, kādā transportlīdzekļi tiks pieņemti tirdzniecībā, kā arī būs noteiktas obligātas prasības dokumentu noformēšanai tirdzniecības vietā u.c.

VID vērš uzmanību, ka izstrādātie grozījumi paredz tirdzniecības teritorijas platības kvadrātmetru deklarēšanu un vairākas izmaiņas akta par pieņemšanu tirdzniecībā noformēšanā. Lai stiprinātu patērētāju aizsardzību un drošību, grozījumi paredz arī to, ka tirdzniecībā pieņemtam transportlīdzeklim aiz priekšējā stikla būs jānovieto informācija par transportlīdzekļa pirmās reģistrācijas gadu, nobraukumu, pārdošanas cenu, informāciju par tehnisko stāvokli. Priekšlikumi paredz arī to, ka papildus aktam par pieņemšanu tirdzniecībā transportlīdzekļa īpašnieks ar transportlīdzekļa tirgotāju noslēdz rakstisku līgumu, kurā nosaka pārdošanas cenu u.c.

Jau ziņots, ka kopējais komersantu skaits lietoto auto tirdzniecības nozarē ir 430, tajā skaitā 6,4% ir Auto asociācijas biedri, bet 93,4% nav asociācijas biedri, liecina VID dati.

VID administrētie budžeta ieņēmumi no lietoto auto tirdzniecības nozares nodokļu maksātājiem 2014.gadā bija 91,28 miljoni eiro, kas ir 1,3% no VID administrētajiem budžeta ieņēmumiem valstī.

No šīs summas 76,1% jeb 69,5 miljonus eiro nodokļu ieņēmumu veido tie uzņēmumi, kas ir Auto asociācijas biedri.

"Protams, asociācijā ir apvienojušies lielie nozares spēlētāji, tomēr, ja paskatāmies uz nodarbināto skaitu un salīdzinām to ar nomaksāto nodokļu apjomu, tad šīs proporcijas īsti neatbilst," aprīlī sacīja Pētersone.

Pagājušajā gadā lietoto auto tirdzniecības nozarē bija nodarbināti 5492 darba ņēmēji, kas ir 0,7% no visiem darba ņēmējiem valstī.

63,4% no šiem darba ņēmējiem strādā uzņēmumos, kas nav Auto asociācijas biedri, bet 36,6% pie darba devējiem, kas ir auto asociācijas biedri.

Darba devēju deklarētie nodarbināto vidējie mēneša ieņēmumi uzņēmumos, kuri ir Auto asociācijas biedri, ir vidēji 1257 eiro mēnesī, bet uzņēmumos, kuri nav asociācijas biedri, - 527 eiro mēnesī. Vidējā alga valstī ir 738 eiro mēnesī.

 
Visi komentāri
 
Rumbulas lačiem tāpat rokas pa īsu 24.maijs 2015 19:50
0 0 Atbildēt

Nu un ko tas dos, Rumbulas nekauņas tak tāpat vai ne neparīs paņemt priekšā vai tie iemaksās un tāpat viss paliks!?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti