"Auto asociācija" uzstās uz autoservisu licencēšanu 7

 
Nozare.lv | 18.maijs 2015 6:38

"Auto asociācija" stingri uzstās uz autoservisu licencēšanu, lai gan saprot, ka tas varētu paaugstināt pakalpojuma cenas un kopumā samazināt šajā nozarē strādājošo skaitu teju uz pusi, aģentūrai LETA norāda asociācijas viceprezidents Ingus Rūtiņš.

Tomēr tad nozarē strādātu tikai kvalificēti speciālisti, nevis nemācīti neprofesionāļi, par kuru pieļautajām kļūdām tagad spiesti maksāt paši klienti.

Viņš skaidro, ka sertifikācija nav pašmērķis, bet gan instruments, lai tirgū būtu kārtība, lai tirgus dalībnieki uzņemtos adekvātu atbildību pret klientiem par darbu, kuru viņi veic. "Runa ir par to, vai serviss sniedz atbilstošu pakalpojumu, vai tas savā uzņēmējdarbībā ir godīgs vai negodīgs," uzsver viceprezidents.

Pagājuši 20 gadi, un tirgus pats sevi noregulēt nav spējis. "Bardaks" kļūstot aizvien lielāks, un tas īpaši turpinājis pieaugt pēckrīzes periodā. "Tirgū spiežas arvien jauni un jauni dalībnieki, taču ir skaidrs, ka vietas visiem nepietiks, tāpēc rodas manipulācijas un krāpniecības. Jaunais nes līdzi savus spēles noteikumus - ne tos labākos, lai varētu darboties jau tā piesātinātajā tirgū," situāciju raksturo eksperts.

Uzņēmējs kļūšot nekonkurētspējīgs, ja viņš viens pats izkāps ārā no pelēkās zonas. Uzņēmums varot kļūt mazliet baltāks, bet, ja serviss, kurš nodokļus maksājis no 300 eiro un pēkšņi sāks tos maksāt 800 eiro apmērā, tad tas jau būšot letāli. "Tad mēs nonākam pie stāsta par visu servisu sertificēšanu un licencēšanu - kaut kāda veida atbilstības novērtēšanu, jo Valsts ieņēmumu dienests (VID) nav burvju nūjiņa, kas var to sakārtot. VID arī nav pienākums izstāvēt līdzi katram uzņēmumam. Ir jābūt sistēmai, kas šos uzņēmējus organizē. Kamēr šāda sistēma nebūs radīta, tikmēr ne ar kādām represijām, piemēram, policiju, tirgū kārtību neieviesīsim," secina Rūtiņš.

Ar Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvjiem saruna asociācijas pārstāvjiem bijusi tikai vienu reizi - bijis liels apaļais galds, kurā asociācijai bija iespēja izteikties un informēt, kāda ir faktiskā situācija un kas būtu jādara. "Tad tika sadalīti mājasdarbi - kaut kas mums, kaut kas VID, kaut kas EM, arī apdrošinātājiem. Visi savus mājasdarbus izdarīja, vienīgi varbūt ministrija - nē. Tās pārstāvji solīja papētīt citu valstu pieredzi. Secinu, ka tas nav izdarīts, jo nākamais solītais pasākums tā arī nav noticis, lai arī kopš pirmās tikšanās reizes pagājis vairāk nekā pusgads. Esam EM aizsūtījuši vēl vienu vēstuli," skaidro eksperts.

Viņš gan atzīst, ka pa šo laiku ir nomainījies ekonomikas ministrs, turklāt Latvijas ministriem ir jāpilda ES prezidentūras pienākumi, taču autoservisa tirgū jau situācija tāpēc labāka nepaliekot.

"Tiek izmestas replikas, ka diskusijas par nākamā gada budžetu būs smagas. Tāpat tiek runāts par to, ka šī gada budžets nepildās, un gan jau kaut kādas korekcijas būs jāveic. Tad ir skaidrs, ka kāds "backgroundā" budžetu rēķina un saprot, ka situācija nav forša. Tad gribētu teikt, ka autoservisa tirgus arī būtu viena joma, kur vajadzētu parēķināt ieguvumus, un negrābstīties gar degvielas akcīzes celšanu vai gar vēl kaut ko," strikts ir Rūtiņš.

 
7 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
auto moto 18.maijs 2015 14:29
5 1 Atbildēt

tas nozimes ka bus vel vairak pagrides servisi, un puikas garazzas skruves vel letak jo sertificetos kantoros cenas celsies. ta jau lielie servisi dzivo tikai uz garantijas remontiem kuros pless tadas nenormalas naudas un strada diezgan nekvalitativi, tapec jau kaut kas ir jadoma lai neizputetu.

Chankaishi 20.maijs 2015 8:15
3 0 Atbildēt

Pilniigi pietiek ar tehnisko izgliitiibu videejaa liimenii, saistiitu ar autotransportu servisa vadiitaajam. Ja kas - gjagjgas vanjas nav sliktaaki servisa meistari kaa autorizeeto servisu darbinieki. Vanjam vismaz jaadomaa kaa klientus piesaistiit, autorizeetie piesaista automaatiski. Lielie servisi nekad nevarees tikt pie lielaakaa piiraaga kumosa - vecaaku mashiinu par 5-10 gadiem remonta - tajos to dariit nav izdeviigi. Mana pieredze. Veho servisaa gribeeju C5 saremonteet spidometru - prasiija 650 eu pluss darbs, Shuman auto detalju (paneli ar spidometru un tahometru) piedaavaaja par 350 eu. Neautorizeetaa servisaa ar visu cheku saremonteeja par 35 eu. Spidometrs straadaaja pareizi un ilgi. Ir starpiiba?:) Dazhi biznesmenji izveidojushi asociaaciju un grib izkonkureet citus biznesmenjus - nekaa jauna shai pasaulee!

ak 20.maijs 2015 9:35
1 0 Atbildēt

Piekrītu Chankaishi. Ja vēl būtu tā, ka braucot uz autorizēto servisu, saņemsi tiešām labākā speciālista pakalpojumu, ar izpratni, risinājumu, bet kur nu.... cik esmu bijis pie dīleriem, sanāk sakarties ar augstprātību, un pat nekompetenci + par to vēl maksāt 2x vairāk kā parastā servisā. Pie pēdējā, visiem zināmā Toyotas dīlera, vārdā šeit nesaukšu, iebraucu pavisam parastas lietas pārbaudīt. Ha, ha... pilnīgi augstprātīgi kungi,+ tehniski nesaprašas. Grib tikai pārdot jaunus auto, un taisīt tiem apkopes. Un apkalpot sievietes, autovadītājas, kuras dod remontēt, un nezina, ko viņu auto tur dara. Esmu pilnīgi pret to, lai šiem būtu vēl vairāk pilnvaru, un lielāka tirgus daļa :(

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti