Pēc 50 gadu pārtraukuma tiek asfaltēta Biķernieku trase (+ video) 5

 
CSDD | 18.jūnijs 2015 7:09

Šodien Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Biķernieku trasē notika ievērojami asfaltēšanas darbi, kā rezultātā gandrīz 750 metrus garais trases posms no starta – finiša līnijas līdz līkumam „Elkonis” tika pārklāts ar jaunu, kvalitatīvu asfaltbetona virskārtu. Tik ievērojami darbi Biķerniekos nav notikuši gandrīz 50 gadus, kad, pateicoties sportistu un līdzjutēju entuziasmam, Biķernieku mežā tika izveidota Baltijā lielākā auto - moto šosejas trase.

„Rekonstruētais posms ir trases ātrākā vieta, kur sporta auto traucas ar ātrumu līdz pat 200 km/h, strauji veic bremzēšanu un pēc tam - pagriezienu. Tieši tādēļ šis asfalta klājums gadu laikā ir saņēmis vislielāko slodzi. Tas savu laiku ir godam nokalpojis, bet mūsu sportisti šobrīd ir pelnījuši labāku un drošāku trasi,” skaidro Biķernieku trases vadītāja vietnieks Normunds Lagzdiņš.

Trasē tiek ieklāts asfalts ar polimērmodificēto bitumenu un elastomērisku piedevu. (Piedeva modificē bitumenu, uzlabojot tā ekspluatācijas temperatūras intervālu, izturību un atjaunošanas iespējas.) Lai garantētu teicamu saķeri un ideālu līdzenumu, asfalts ir ar automobiļu sacīkšu trasei nepieciešamajām specifiskajām īpašībām un ieklāts bez garenšuvēm. Uzņēmumam „Binders”, kas veic trases rekonstrukciju un tajā skaitā asfalta ieklāšanu, ir pieredze šādā darbā un šādu prasību īstenošanā.

Foto: Publicitātes foto

Šodien asfaltu Biķerniekos ieklāj ar četriem asfalta ieklājējiem un astoņiem veltņiem vienlaicīgi, kas ir neordināra situācija ceļu būves un atjaunošanas ikdienā. Biķernieku trases asfaltēšanu apjoma, nozīmīguma un drošības ziņā var salīdzināt ar Lielvārdes militāro lidlauku, kur segums tika atjaunots 2011.gadā.

Bez asfalta atjaunošanas trasē tiek veikti vēl vairāki būtiski darbi, kas nodrošinās kā sportistu, tā arī skatītāju drošību. Bīstamākajās vietās ir izbūvētas Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) prasībām atbilstošas aizsargbarjeras un aizsargžogi, trases līkumos paplašinātas drošības zonas, visā trases garumā vecās betona apmales (kerbi) nomainītas pret jaunām, izbūvēta lietus ūdeņu novadīšanas sistēma, kā arī tiks atjaunots gājēju tunelis. Visi darbi trasē tiek veikti ar vienu mērķi - lai tuvākajā laikā šeit varētu notikt pasaules līmeņa auto sacensības.

Trases rekonstrukcijas darbi tiks pabeigti un tā sacensībām būs gatava jau jūlija sākumā, taču, dēļ izmaiņām būvniecības likumdošanā, trases, tāpat kā jebkuras citas būves, nodošana ekspluatācijā šobrīd ir laikietilpīgāka un komplicētāka. Tādēļ prognozējams, ka pirmās sacensības trasē varētu notikt vasaras beigās.

 
Visi komentāri
 
Palaidniex 18.jūnijs 2015 13:56
1 1 Atbildēt

Es saprotu ka var pēc 50 (5, 10, 15) gadu pārtraukuma trasē atkal sāktrīkot sacensības, bet pēc pārtraukuma atkal to asfaltēt...

Nu ļoti gudrs preses relīzes virsraksts... Tākā tā trase ir domāta, lai to nemitīgi asfaltētu, neviz izmantotu sportam...

LMT 18.jūnijs 2015 14:00
2 1 Atbildēt

Necērtot kokus, tas jaunais asfalts neko nedos... žēl.

kasinsh79 18.jūnijs 2015 19:26
1 0 Atbildēt

Trase ir reāli bīstama motosportam - noteikti. Esmu daudz tur braucis, bet tikai ar moto.

Taisnība par kokiem, tiem tur nav jābūt, vismaz tuvumā nē.

Betona apmalēm tāpat tur nav jābūt. utt.

Trases segums pirms "elkoņa" purināja ne pa jokam. Somu motosportisti pat izteicās, ka blaķenes močus lielā ātrumā tur var salauzt :D Bet pati trase viņiem ļooti patīk :)

Tagad būs labāk viennozīmīgi. Malači CSDD, ka kaut ko sāk darīt ar trasi.

P.S. Zinu noteikti, zemes saimnieki ir PRET koku izcirtumiem. Respektīvi, viss paliks, kā ir, tikai civilizētāk, iespēju robežās.

kasinsh79 18.jūnijs 2015 21:46
2 1 Atbildēt

Starp citu par ātrumiem starta / finiša taisnes galā pirms līkuma - man 650cm3 ielas mocim bija stabili 190, taču citi ar Superbike mierīgi dzēsās no 230 :) Tur asfalta kvalitātei - ļoti liela jēga.

Crankshaft 19.jūnijs 2015 9:22
0 1 Atbildēt

kasinsh79

Trase ir reāli bīstama motosportam - noteikti. Esmu daudz tur braucis, bet tikai ar moto.

Taisnība par kokiem, tiem tur nav jābūt, vismaz tuvumā nē.

Betona apmalēm tāpat tur nav jābūt. utt.

-----------------------------

Jā, varbūt ir bīstama, bet, ko lai saka par trasēm, kā Po

(Pau) Francijā, vai Makao (Macau) Ķīnā? Bīstamākas par

sievasmāti, bet ik gadus moto/auto braucēji cīnās par

iespēju tur braukt.Jā, ir plāns trasi pārveidot un pielāgot,

bet tiem, kuri taurē par F1 - tie bija 1960. gadi, kad F1

"gāza" pa apmēram Mežaparka tipa trasēm un tālaika PSRS/

LPSR vadībām no F1 bija tālāk, kā no Mēness. Ja kas,

Mēness bija tuvāk, jau tepat blakus... :-)))))))))))

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 1

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Viens no iemesliem - pieprasījuma kritums: "Tesla" Vācijas rūpnīcā likvidēs 400 darbavietas 1

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" tā vienīgajā Eiropas ražotnē Vācijā likvidēs 400 darbavietas, teikts otrdien publiskotajā kompānijas paziņojumā. Lasīt vairāk

 

Mediķu secinājums bargs: Elektroskrejriteņi ir neveiksmīgi (+ VIDEO) 24

Elektroskrejriteņu mazie ritenīši, augstais smaguma centrs un pietiekoši lielais ātrums veicina to, ka pat dūres lieluma, pāris centimetrus dziļa bedrīte var izraisīt smagu kritienu. Tā intervijā “Rīta Panorāmā” sacīja Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts Uģis Zariņš. Lasīt vairāk

 

Alfa Romeo Junior kļūst pieejams pasūtīšanai 2

Alfa Romeo jaunākais modelis, kas tika pieteikts kā Milano, taču tagad pārdēvēts par Junior, kļūst pieejams pasūtīšanai Eiropas tirgū. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti