Veloeksperts: ceļš ir nepieciešams cilvēku, nevis automašīnu transportēšanai 6

 
Latvijas Valsts ceļi | 13.aprīlis 2016 6:41

“Ceļa mērķis ir transportēt cilvēkus nevis pārvietot mašīnas”, šodien notiekošajā ikgadējā ceļu nozares konferencē uzsvēra Latvijas Riteņbraucēju apvienības valdes priekšsēdētājs Viesturs Silenieks.

Viņš norādīja, ka pārdomāta infrastruktūra, kas paredz joslas gājējiem un visiem transporta veidiem, ļauj pārvietoties trīsreiz lielākam cilvēku skaitam, nekā pa tādu, kur ir tikai iela un ietve.

“Sabiedrībai visdārgāk izmaksā privātais autotransports, jo vienā stundā pa 3,5 m platu joslu ar privātajām automašīnām var transportēt 2000 cilvēkus, kamēr ar autobusu – 9000, bet velosipēdiem – 14 000. Un, ja pilsētu būvē mašīnām, tad pilsētā dzīvos mašīnas,” norādīja Silenieks.

Piemēram, uzbūvējot vērienīgu transporta mezglu vairākos līmeņos:
• Palielinās satiksmes ātrums šajā satiksmes mezglā;
• Šī teritorija nepelna, bet tikai prasa;
• Samazinās teritorija ekonomiskajai aktivitātei;
• Samazinās dabas pamatne;
• Samazinās īpašumu vērtība;
• Palielinās kaitējums iedzīvotāju veselībai;
• Samazinās sociālā vide;
• Samazinās kultūrvide;
• Samazinās rekreācijas iespējas.

Silenieks arī norādīja uz tendenci, kas vērojama Rīgā - 2000. gadā ielu kopējais garums bija 1054 km, bet 2012. gadā – 1173 km. Savukārt iedzīvotāju skaits no 764,3 tūkstošiem 2000. gadā ir sarucis līdz 698 tūkst. 2012. gadā. Secinājums - ceļu garums pieaug, cilvēku skaits – samazinās.

Tāpat eksperts uzskata, ka nepieciešams izvērtēt, cik plati ceļi Latvijā būtu lietderīgi. Piemēram, uz reģionālā ceļa Zente-Zemīte (P109) 2013. gadā bija 22 mašīnas stundā, taču tā platums ir 9,5 m.

 
Visi komentāri
 
kaspis 13.aprīlis 2016 11:31
10 3 Atbildēt

totāls bullšits, neko vairāk nevaru pateikt. Ja attīsta auto infrastruktūru ( nu piemērā ir "transporta mezgls vairākos līmeņos") tad auto pavadot sastrēgumos MAZĀK laika kā reiz kopumā veido dabai un cilvēkam draudzīgāku vidi. Un teritorijas ekonomiskā attīstība notiks tur kur var raiti piebraukt fūre, nevis padsmit hipsteru ar fiksīšiem, jopt.

Bio 13.aprīlis 2016 11:55
3 1 Atbildēt

atgādina bēdīgi slaveno dietologu Lācīti, kurš uzskatīja (šobrīd jau atkāpies no savas teorijas) ka cilvēkam jāpārtiek tikai un vienīgi no jūras kāpostiem vai tikpat "slaveno" politiķi Līdaku, kurš uzskata (joprojām), ka Saeimas smēķētavu likvidēšana ir vistiešākais apdraudējums viņa un citu politiķu-pīpētāju veselībai

Piekasīgas 14.aprīlis 2016 11:37
2 0 Atbildēt

Transporta mezgls vairākos līmeņos aizņem teritoriju, kas ir smērojama ar dzīvojamo kvartālu vai stadionu... un tas ir pofig kamēr tas ir ārpus blīvi apdzīvotām teritorijām, bet ne jau pilsētas centrā.

Fūrēm iespējai piebraukt vispār būtu jābūt tikai industralizētām teritorijām. Tā ir anomālija, ka pa pilsētas centru tranzītā brauc lielgabrīta komerctranzīts.

kaspis 14.aprīlis 2016 16:02
0 0 Atbildēt

protams, ja pilsētai nav jēdzīgu apvedceļu, vien līkumota briežu taka, tad arī jābola acis ka komerctransportam nav kur palikt...

kaspis 13.aprīlis 2016 17:17
0 0 Atbildēt
??? 14.aprīlis 2016 15:22
6 1 Atbildēt

Kas ir labāk un zaļāk - uzbūvēt transporta mezglu, lai fūres var ātrāk nokļūt līdz ostai vai citiem objektiem, jeb nogriezt vienu joslu brauktuvei, kur ierīkot veloceliņu, ko neviens neizmanto, toties visi autiņi stāv korķī un dūmo?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti