Eksperts: Latvijā auto ar "Keyless Go" sistēmu jāaprīko ar papildu aizsardzību 3

 
Nozare.lv | 26.aprīlis 2016 9:19

"Keyless Go" sistēma atvieglo iekāpšanu auto un ir skaidrs, ka autoražotāji iet pareizā virzienā, taču Latvijā, ņemot vērā zādzību apjomus, jāiebūvē papildu drošības elementi, atzīst Latvijas Auto asociācijas viceprezidents Ingus Rūtiņš.

Viņš skaidro, ka sistēma "Keyless Go" sniedz iespēju auto iekāpt, neizmantojot tradicionālo atslēgu. "Taču, kā daudzas lietas, arī šo nosaka līdzsvars - šajā gadījumā, cik lielu darbu ieguldījis autoražotājs, lai auto nevarētu atvērt un aizbraukt zaglis. Otrs līdzsvara aspekts ir attiecīgās valsts policijas darbs un trešais - valsts apdrošināšanas kompāniju politika," skaidro Rūtiņš.

Ražotājs savus automobiļus projektējot un ražojot civilizētai pasaulei, kur šīs trīs lietas ir līdzsvarā. Autoražotājs, kādu risku ņemot uz sevi, palielina auto cenu, iebūvējot labākas sistēmas, bet kaut kādu riska daļu uzņemas policija un apdrošinātāji. "Civilizētā pasaulē ne mirkli nav satraukuma, ka automobilī būtu bez ražotāja paredzētām sistēmām jāiebūvē vēl kaut kas. Mēs īsti neesam šajā civilizētajā pasaulē, un tad tiek meklēti dažādi papildu aizsardzības veidi," uzsver eksperts.

Latvijā policijai varbūt pietrūkstot resursu, savukārt apdrošinātāji baidās paaugstināt polises cenu, jo uz leju spiež kopējā konkurence un maksātspēja. Vienlaikus automobilis Latvijā nonāk tāds pats, kāds tas tiek sūtīts uz Vāciju vai Franciju, tādēļ tiekot meklēts, ko varētu auto ielikt papildus, piemēram, izsekošanas sistēmu, jo ražotājs papildu drošību nav paredzējis. Turklāt jebkurš ražotājs teikšot, ka papildu sistēmas nedrīkst likt, jo tā ir neautorizēta iejaukšanās automobiļa elektrosistēmā, kas var radīt tālākas neplānotas konsekvences - kļūdas vai defektus. Taču apdrošinātāji Latvijā to pieprasot, un tas arī tiekot darīts.

Kā ziņots, šogad Valsts policijā ir reģistrēti 98 gadījumi par nozagtām automašīnām, kas nav vecākas par desmit gadiem. Liela daļa šogad nozagto automašīnu ir bijušas aprīkotas ar "Keyless Go" sistēmu, kas uzskatāma par ļoti nedrošu pret auto zādzībām. Šī sistēma ļauj auto īpašniekam iekļūt automašīnā un iedarbināt auto, neizmantojot auto vadības pulti un atslēgu, jo tās ir aizstātas ar ierīci, kas automātiski ļauj atvērt auto un iedarbināt to, pietuvojoties automašīnai.

Zagļiem, kuriem ir speciāls aprīkojums, ir iespēja speciāli noskenēt šīs ierīces, lai vēlāk iekļūtu automašīnā, to iedarbinātu un aizbrauktu. Tādēļ Valsts policija aicina to auto īpašniekus, kuru automašīnas ir aprīkotas ar šādu sistēmu, parūpēties par papildu auto drošību pret zādzību un aprīkot auto ar papildu pretaizdzīšanas sistēmām.

 
Visi komentāri
 
kasinsh79 26.aprīlis 2016 11:41
0 2 Atbildēt

Foto konkrētā atslēga gan noteikti NAV keyless-go ;)

Manam arī bez keyless-go nozagtajam BMW tāda bija, tāpēc labi palikusi atmiņā.

iAutolv 26.aprīlis 2016 11:49
1 0 Atbildēt
es 26.aprīlis 2016 17:32
0 0 Atbildēt

Vācu autobūve jau izsenis izrādījusi apbrīnojamu vientiesību aizsardzības sistēmu izstrādē. Iepriekš bija iespēja novērot VW naivumu šajā jautājumā.

Secinājums: tas nav laba policistu darba rezultāts. Tas ir dizaineru laiskuma rezultāts.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 9

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 6

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 2

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti