Pēdējos piecos gados apdrošinātāji valstij un pašvaldībām atlīdzībās izmaksājuši vairāk nekā 10 milj. EUR 1

 

Foto: Publicitātes attēls

LTAB | 27.maijs 2016 11:27

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk – LTAB) statistika liecina, ka pēdējos piecos gados (no 2011.gada 1.janvāra līdz 2015.gada 31.decembrim) apdrošinātāji un LTAB valstij un pašvaldībām kompensējušas OCTA atlīdzības 10,8 milj. EUR apmērā.

Tikmēr šī gada pirmajā ceturksnī valstij un pašvaldībām atlīdzībās izmaksāti jau 0,69 milj. EUR, kas sastāda 6,5% no kopējās apdrošināšanas atlīdzībās izmaksātās summas, stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

OCTA likums nosaka, ka apdrošinātāji un LTAB atlīdzina zaudējumus ne tikai CSNg rezultātā cietušajām personām, bet arī valstij un pašvaldībām par CSNg cietušo ārstēšanu un rehabilitāciju, piemēram, par ātrās neatliekamās palīdzības izsaukumu un cietušā nogādāšanu uz ārstniecības iestādi, ārstēšanu un uzturēšanu slimnīcā, veselības atjaunošanu rehabilitācijas centros, ja to nozīmējis ārsts saistībā ar CSNg gūtajām traumām un citus ar veselības uzlabošanu saistītus izdevumus. Tāpat tiek atlīdzināti valsts un pašvaldību izdevumi, kuri saistīti ar CSNg cietušo slimības lapu apmaksu, pensijām un pabalstiem invalīdiem un apgādājamiem, apbedīšanas pabalstiem, kā arī tehnisko palīglīdzekļu īri vai iegādi.

“Ļoti bieži saskaramies ar viedokli, ka vienīgās izmaksas, kas veidojas apdrošinātājam saistībā ar CSNg, ir tās, kas tiek izmaksātas tikai pašiem cietušajiem, kompensējot to mantai vai veselībai nodarītos zaudējumus. Taču nepamatoti tiek aizmirstas tās izmaksas, kas rodas atlīdzinot valstij radušos izdevumus. Reti kurš iedomājas, ka sākotnēji valsts apmaksātos pakalpojumus par cietušo ārstēšanu un uzturēšanu ārstniecības iestādēs, kā arī samaksātos valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumus un valsts sociālos pabalstus pēcāk kompensē apdrošinātājs vai LTAB,” skaidro J.Stengrevics.

Kā liecina LTAB dati, apdrošinātāju un LTAB valstij un pašvaldībām kompensācijās izmaksāto atlīdzību apjoms pēdējos gados ir pieaudzis, piemēram, šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar tādu par periodu pagājušajā gadā, atlīdzībās valstij un pašvaldībām izmaksāts par 36% vairāk - attiecīgi 689 tūkst. EUR šogad un 507 tūkst. EUR pērn.

“Būtiskākais iemesls, kādēļ turpina pieaugt valstij un pašvaldībām izmaksāto atlīdzību apmērs ir saistīts ar medicīnas iestāžu sniegto pakalpojumu izcenojumiem, kas nenoliedzami pēdējo gadu laikā ir pieauguši. Ņemot vērā šīs izmaksas, kā arī medikamentu cenu pieaugumu, paredzams, ka atlīdzību apmērs varētu turpināt augt arī nākotnē,” norāda J.Stengrevics.

 
Visi komentāri
 
jo 29.maijs 2016 14:58
0 0 Atbildēt

Un cik valsts un pašvaldības ir samaksājušas apdrošinātājiem prēmijās?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 19

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti