No Skandināvijas ievesti tikai 1 000 lietoti automobiļi, taču nodzēsti 78,3 miljoni kilometru 5

 

Foto: Publicitātes foto

Open Studio | 18.oktobris 2016 11:08

Latvijā regulāri tiek ievesti “mazlietoti” auto no Skandināvijas ar 500 000 un pat 900 000 kilometru lielu nobraukumu

Skandināvijas tirgus ir salīdzinoši neliels lietoto automašīnu importētājiem, taču ir bagāts ar ekstrēmiem piemēriem, kuri Latvijā nonāk ar klasisko nobraukumu zem 200 000 km. Šā gada deviņos mēnešos Latvijas pircēji ir iegādājušies veselu lērumu ar automašīnām, kurām oriģinālais nobraukums sniedzas krietni pāri 500 000 kilometru atzīmei.

Ja no Vācijas un tai blakus esošajām valstīm katru mēnesi Latvijā tiek ievestas vairāk nekā 4 000 lietotu automašīnu, tad no Skandināvijas šis skaits ir ievērojami mazāks – ap 111 automobiļiem mēnesī. Taču ievestie eksemplāri sit pušu daudzus līdz šim redzētos gadījumus.

Saskaņā ar portālu autoDNA.lv un “AutoDetektīvs” rīcībā esošo informāciju par ievestajiem automobiļiem no Skandināvijas, laika periodā no šā gada 1. janvāra līdz 30. septembrim, ir ievesti nedaudz vairāk par 1000 spēkratiem. Nekas īpašs, ja vien neskaita to, ka 64% ievesto automašīnu no odometriem ir pazuduši 78,3 miljoni kilometru! Tas ir līdzvērtīgi attālumam no Zemes līdz tuvākajām planētām Marsam vai Venērai.

Starp spilgtākajiem eksemplāriem nenoliedzami ir 2003. gada BMW 530, kurš Dāniju pametis ar 910 000 kilometru, savukārt Latvijā ievests jau ar krietni pieticīgāku odometra rādījumu - 318 115 km. Starp visbiežāk un visvairāk attītajiem modeļiem ierindojas Volkswagen markas Caravelle busiņi. Starp Top 10 visvairāk notītajiem automobiļiem no Skandināvijas, pieci ir Caravelle transporta līdzekļi (1999.g. – 2000. g.), kuriem oriģinālais noskrējiens svārstās no 641 000 līdz 734 000. Latvijā, tie saprotams ievesti ar jau krietni zemāku nobraukumu, vidēji notinot 400 000 kilometru katram.

“No Skandināvijas ievestajiem auto šādi eksemplāri nav nekāds retums. Ja no Beļģijas vai Vācijas reti kad trāpās auto ar noskrējienu virs 500 000, tad no Skandināvijas valstīm šādu piemēru netrūkst. Latvijas pircējiem būtu jāpievērš īpaša uzmanība automobiļiem no šīm Ziemeļu valstīm un neticēt tam, ko pārdevēji raksta pārdošanas sludinājumos,” norāda autoDNA pārstāvis Agris Dulevičs.

Visnekaunīgākais pārdevējs ir bijis 1998. gada Mercedes-Benz E300 modelim, kas saskaņā ar autoDNA.lv rīcībā esošo informāciju 18 gadu laikā ir pieveicis 689 000 kilometru. Lai Latvijas sludinājumu portālā cienījamā vecuma Mercedes-Benz būtu iekārojamāks, tam tika nodzēsta lauvas tiesa nobraukto kilometru - 473 392 km.
“Lietoto automašīnu pārdevējiem nav izdevīgi vest automobili no Skandināvijas, jo automašīnām ar pilnu servisa vēsturi un daudz maz saprātīgu nobraukumu cena iekšzemē ir augstāka par Eiropas vidējo. Attiecīgi – eksportēti tiek vai nu pilnīgi nobraukti automobiļi, kas vairs nākamo pircēju nevar atrast iekšzemē, vai arī bojāti. Automobilis ar tīru vēsturi no Skandināvijas netiek eksportēts. Vienīgais izņēmums varētu būt Latvietis, kas ilgstoši uzturējies Zviedrijā un atgriežas dzimtenē ar savu automobili, bet tas ir niecīgs skaits gadījumu – attiecīgi no atlikušajiem 36% varbūt 1%,” stāsta biedrības Auto Asociācija valdes loceklis Ingus Rūtiņš.

Starp galvenajiem iemesliem tik lielam nobraukumam Rūtiņš min lielos attālumus starp apdzīvotajām vietām, Volvo markas automašīnas tiek bieži izmantotas taksometru kompānijās un ievērojamo nodokļu slogu. “Mūsu tautieši Skandināvijā tieši meklē automašīnas ar lielu nobraukumu, jo tikai tādos gadījumos var kaut ko nopelnīt,” pabildina Rūtiņš.

Drošākie auto no Skandināvijas, ar kuriem visretāk tiek veiktas manipulācijas ar odometra rādījumiem, ir Citroen, Opel un Peugeot. No visiem ievestajiem Citroen markas automobiļiem 73% ir norādīts oriģinālais noskrējiens, Opel 62,5% un Peugeot 68%.

Visvairāk lietoto automašīnu pārdevēji melo par Volvo un Volkswagen automašīnu patieso nobraukumu. Volvo gadījumā tikai 18,5% ir norādīts oriģinālais noskrējiens, savukārt Volkswagen 25%.

 
Visi komentāri
 
Vai, vai 18.oktobris 2016 15:53
2 0 Atbildēt

paziņa nesen nopirka Madonas pusē Volvo V70 - tumšzilu universālu, par lētu cenu, ar gāzes iekārtu - atliek cerēt, ka tomēr kalpos. Ak jā - Madona pilna ar tieši tādiem Volviķiem

experc 19.oktobris 2016 6:15
0 0 Atbildēt

Latvija ir pilna ar volvo un audi. Kur spļauj, tur kāds volvo vai audi.

kasinsh79 18.oktobris 2016 16:31
2 1 Atbildēt

...jāatceras skaudrā patiesība, oriģināls auto (bez avārijām + reālu nelielu nobraukumu) maksās stipri dārgāk, pat vairākus tūkstošus EUR dārgāk nekā vidējais ss.lv piedāvājums.

Ko īsti nenovērtēs ne BRC (līzingam), ne arī pats pircējs utt.

Tāpēc arī Baltijas tirgum tādam būs būt vēl ilgi, ilgi.

experc 19.oktobris 2016 6:18
0 1 Atbildēt

otrādi. Ieliec vienam auto divus sludinājumus - vienā norādi, ka odometra rādītājs 180 000, otram 320 000. Paskaties uz kuru tev biežāk zvanīs, kuru gribēs biežāk aplūkot. Tam ar 320 000 nāksies samazināt cenu, lai kāds nopirktu.

kasinsh79 19.oktobris 2016 23:06
0 0 Atbildēt

Man to vari nestāstīt - a/m bizness man labi zināms visās niansēs. Tev taisnība, pircējs gaida mazu novrsykumu. Un to arī atrod :D

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 12

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti