Jauni noteikumi, kuri regulē lietotu auto tirdzniecību; mazina iespējas izvairīties no PVN nomaksas 3

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 1.janvāris 2017 20:56

No šā gada stāsies spēkā grozījumi Transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības noteikumos, mazinot iespēju ļaunprātīgi izvairīties no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas, aģentūrai LETA pavēstīja Satiksmes ministrijā (SM).

Līdz šim tirdzniecībai Latvijā varēja pieņemt nereģistrētu transportlīdzekli vai tā numurēto agregātu, kuru tirdzniecībai nodod cits Latvijā reģistrēts komersants, kas to kā preci ievedis no ārvalsts. Šāda kārtība apgrūtināja PVN nomaksas kontroles iespējas un pieļāva iespēju komersantiem ļaunprātīgi izvairīties no PVN nomaksas.

Lai uzlabotu jaunu transportlīdzekļu tirdzniecības komersantu tīkla darbību, turpmāk nereģistrētu transportlīdzekli tirdzniecībai varēs nodot transportlīdzekļa izgatavotāja oficiālais pārstāvis.

Pēc SM paustā, tāpat pastāvēja prakse, ka komersanti nereti transportlīdzekļu tirdzniecības teritoriju iekārto privātmāju pagalmos vai publiski pieejamās autostāvvietās, kur transportlīdzekļu tirdzniecība faktiski netiek veikta tāpēc, ka atbilstoši noteikumiem tirdzniecības teritorijā ir jāvar izvietot vismaz trīs tirdzniecībai paredzētus transportlīdzekļus. Nereti šādas fiktīvi izveidotas tirdzniecības vietas tika izmantotas neatbilstoši mērķim - lai iegūtu tiesības noformēt īpašumtiesību apliecības vai lai izmantotu tirdzniecības uzņēmumiem paredzētās transportlīdzekļu tirdzniecības numura zīmes, tādējādi iegūstot iespējas, nemaksājot nodokļus, ceļu satiksmē izmantot Latvijā nereģistrētus transportlīdzekļus.

Ar noteikumu grozījumiem tiks precizēta minimālā platība tirdzniecības vietas iekārtošanai, nosakot, ka tirdzniecības teritorijai ir jābūt vismaz 150 kvadrātmetru, kurā izvieto tirdzniecībai paredzētus transportlīdzekļus vai numurētos agregātus, nosakot pārejas periodu tām tirdzniecības vietām, kuras reģistrētas līdz 2016.gada 31.decembrim. 150 kvadrātmetru platība atbilst trīs kravas vilcēju un to puspiekabju izvietošanai vai trīs pasažieru autobusu izvietošanai tirdzniecības vietā. Iepriekš noteiktā prasība par teritoriju, kas atbilst trīs tirdzniecībai paredzētiem transportlīdzekļiem, ņemot vērā transportlīdzekļu dažādos izmērus, nav izmērāms lielums un rada domstarpības starp komersantiem un kontrolējošām institūcijām.

''Līdz šim vairāki komersanti pēc tirdzniecības vietas reģistrācijas nenodarbojās ar transportlīdzekļu tirdzniecību reģistrētajā tirdzniecības vietā, bet ārpus tirdzniecības vietas noformēja īpašumtiesību apliecības, neievērojot noteikto kārtību. Noteikumos paredzēts, ka pēc šāda gadījuma konstatēšanas komersanta tirdzniecības vietu izslēdz no tirdzniecības reģistra. Noteikumu projekts arī paredz, ka no tirdzniecības reģistra izslēgtu tirdzniecības vietu atjauno reģistrā ne agrāk kā trīs mēnešus pēc tirdzniecības vietas izslēgšanas no tirdzniecības reģistra, veicot atkārtotu tirdzniecības vietas reģistrāciju, ja komersants ir novērsis pieļautos pārkāpumus un nav pamata uzskatīt, ka tādi tiks pieļauti atkārtoti. Komersanta tirdzniecības vietu reģistrā neatjauno, ja tā no reģistra izslēgta atkārtoti divu gadu laikā,'' klāsta SM.

Tāpat, lai nodrošinātu patērētāju tiesību aizsardzību, noteikumi papildināti ar prasību, ka tirdzniecības teritorijā esošam transportlīdzeklim aiz priekšējā vējstikla norādāmajā informācijā jāiekļauj arī informācija par automobiļa radītā oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzumu uz vienu kilometru.

Vienlaikus nepārprotami noteikts, ka transportlīdzekļu tirdzniecības reģistru uztur Ceļu satiksmes drošības direkcija. Lai nodrošinātu patērētāju tiesību aizsardzību un personas varētu pārliecināties par tirdzniecībā pieņemtajiem transportlīdzekļu datiem, noteikts, ka informācija par tirdzniecībā pieņemtajiem transportlīdzekļiem ir publiski pieejama.

 
Visi komentāri
 
Andis 2.janvāris 2017 11:10
0 0 Atbildēt

Kāds sakars lietotām precēm ar PVN?

Juris 2.janvāris 2017 13:07
0 1 Atbildēt

Vo vo, ja par to PVN jau ir samaksāts...

:-) 3.janvāris 2017 14:47
0 1 Atbildēt

Te ir runa par komersantiem, nevis privātu personu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti