Bēdīgi slavenais "Naudēļu izsaukums" - NMPD dispečera darbā pārkāpumus nesaskata (+ video) 10

 
Nozare.lv | 12.jūnijs 2017 8:33

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) pabeidzis iekšējo pārbaudi par zvanu, kura laikā dispečeram cietušie nevar paskaidrot, kur atrodas Naudēļu ceļš Jaunpiebalgas novadā, kur notikusi avārija ar cietušajiem, un secinājis, ka dispečera darbā nav konstatēti būtiski pārkāpumi.

Par to aģentūru LETA informēja NMPD pārstāve Ilze Bukša, vienlaikus norādot, ka ar dispečeru pārrunāta rīcība, kā līdzīgās vai augsta stresa situācijās veiksmīgāk vadīt sarunu ar izsaucēju, lai pēc iespējas ātrāk noskaidrotu notikušā apstākļus un adresi.

Bukša atgādināja, ka zvana laikā dispečers bija identificējis notikuma vietu un nosūtījis mediķu brigādi uz izsaukumu, kas sniedza nepieciešamo palīdzību un nogādāja cietušo slimnīcā. Diemžēl Latvijā valstiskā līmenī pagaidām operatīvajiem dienestiem nav pieejams tāds tehnoloģiskais risinājums, kas zvana laikā kartē automātiski parāda zvanītāja atrašanās vietu, lai arī par šādu nepieciešamību diskutēts daudzu gadu garumā, atzina NMPD pārstāve.

Viņa skaidroja, ka šī iemesla dēļ zvana sarunas laikā dispečers pēc dotajām norādēm vienlaicīgi meklē atrašanās vietu kartē un citās programmās, kas ļauj meklēt pēc orientieriem. Tāpēc ļoti svarīga ir dispečera un zvanītāja abpusēja sadarbība zvana brīdī. Dispečeram pēc iespējas precīzāk jānoskaidro negadījuma vieta, lai nekļūdīgi nosūtītu izsaukumā tuvāko brigādi. Adreses precizitāte jo īpaši lauku apvidos ir būtiska arī tādēļ, ka vietējā brigāde var būt jau aizņemta sniedzot palīdzību citam pacientam un var nebūt brīva ilgāku laiku. Tas nozīmē, ka uz izsaukumu jānosūta cita tuvākā brīvā brigāde, kura ikdienā nestrādā konkrētajā teritorijā. Lai orientētos arī mazāk zināmās vietās, katras brigādes mašīnā ir GPS ierīce, taču pirms tam dispečeram ir jācenšas pēc iespējas precīzāk noskaidrot notikuma vietu, skaidroja Bukša.

NMPD aicina iedzīvotājus savos tālruņos lejupielādēt un ārkārtas dienestu izsaukšanai izmantot Latvijā izstrādātās mobilās lietotnes, kas reizē ar zvanu ļauj nosūtīt arī atrašanās vietas koordinātes, piemēram, lietotne "eVeselībasPunkts" neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukšanai, Valsts policijas lietotne "Mana drošība" visu ārkārtas dienestu izsaukšanai. Savukārt, ja tālrunī ir funkcija, kas uzrāda atrašanās vietas GPS koordinātes, tad dispečeram iesakām nosaukt šos datus. Tos ievadot kartē, dispečers redzēs precīzu zvanītāja atrašanās vietu un nekavējoties varēs nosūtīt brigādi.

Jau ziņots, ka aprīlī sociālajos tīklos parādījās telefona sarunas ieraksts, kurā cietušie cenšas izsaukt NMPD uz autoavārijas vietu Jaunpiebalgā, taču nevar paskaidrot dispečeram, kur atrodas Naudēļu ceļš.

iAuto jau rakstīja "Naudēļu ceļš... avārija, cietušais, steidzami, sūtiet ātros!!! (+ video)". Raksts guva plašu rezonansi un tika skatīts vairāk kā 21 000 reižu.

 
10 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Nelabojams 12.jūnijs 2017 10:04
29 12 Atbildēt

Pirmo reizi dzirdu tādus Naudēļus un Naudēļu ceļu, bet atradu 15 sekunžu laikā. Ja pie pults sēž dauņi, kas spējīgi strādāt vienīgi pēc MK noteikumiem un instrukcijām, bet smadzenes atrofējušās, soliteru spēlējot, tad neko citu arī gaidīt nevar. Un nekāda pārkāpuma nebūs.

es 12.jūnijs 2017 11:16
15 8 Atbildēt

Pie Naudēļu mājām var piebraukt pa P29 ceļu un arī braucot caur Meža ielu (kas šķērso Gauju). Pēc apraksta abi šie krustojumi atbilst vienādi, tāpēc dispičeris nevar noteikt kura ir īstā vieta. Vienā brīdī pieminētais benzīntanks (Meža iela 10) var likt domāt, ka otrais ceļš, bet viss pārējais stāstījums - es brauktu pa galveno/lielo ceļu, kas ir nepareizais.

Nav ko piesieties dispičeriem, ja pilnīgs zābaks pie trubas tupa pat nezin kur atrodas. -.-

Ja 12.jūnijs 2017 12:56
5 6 Atbildēt

dispečers ir pilnīgs muļķis, tad nekādas tehnoloģijas smadzenēs rievas neizveidos.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti