Raidījums: Shēmojot bankrotējoša autotirgotāja bijusī vadība sev par lētu naudu patur uzņēmuma mantu 1

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 21.maijs 2018 14:00

Finanšu grūtībās nonācis ilggadējais "Renault" un "Dacia" automašīnu tirgotājs SIA "Euro Auto" - pašlaik tiek izpārdota uzņēmumu manta, kas radījis aizdomas par shēmas īstenošanu, lai uzņēmuma automašīnas par lētu naudu nonāktu ar bankrotējošā uzņēmuma vadību saistītu uzņēmumu īpašumā, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Kā aģentūra LETA jau ziņoja, pagājušā gadā autoražotājs "Renault" paziņoja, ka "Euro-Auto" zaudējusi tiesības izplatīt jaunas "Renault" un "Dacia" automašīnas.

Bijušā auto tirgotāja maksātnespēju neviens kreditors neprasa, jo atgūt naudu nav cerību. Visi īpašumi ir ieķīlāti. Pagājušajā gadā sākās uzņēmuma mantas izpārdošana. Tiesu izpildītāji pārdod gan miljonus vērtus nekustamos īpašumus, gan firmas automašīnas. Uz izsolēs saņemto naudu pretendē bankas, Valsts ieņēmumu dienests un citi nodrošinātie kreditori.

Šonedēļ no bijušā salona izsolēs nonākušas deviņas automašīnas. Interese par spēkratiem bijusi ļoti liela, jo mašīnas bijušas vai nu nelietotas vai ar niecīgu nobraukumu, bet cenas bijušas ļoti zemas, piemēram, 2016.gada "Renault Megane" piedāvāta ar sākumcenu 2100 eiro. Izsolē SIA "Rix Invest Group" iegādājusies astoņas no šīm automašīnām. Tiesu izpildītāja rīkoja izsoli, lai ar "Euro Auto" mantas pārdošanā iegūto naudu segtu ap 80 000 eiro parādu šim uzņēmumam, tātad firma solījusi vislielākās summas, ko pati pēc tam it kā saņemtu.

Kā uzsver raidījums, kārdinošā automašīnu cena izsolē izrādījusies shēma. Civilprocesa likums paredz, ka gadījumā, ja izsoles uzvarētājs naudu nesamaksā, automašīnas var paturēt parāda piedzinējs par sākuma cenu. Nesamaksājušais uzvarētājs zaudē iemaksāto drošības naudu. Tā kā "Rix Invest Group" vienlaikus ir izsoles uzvarētājs un piedzinējs, tam izdevīgāk ir nemaksāt solītos 80 000 eiro plus 16 000 eiro PVN. Uzņēmums gan zaudēs samaksāto drošības naudu, taču rezultātā iegūs mašīnas par izsoles sākuma cenu 24 000 eiro. Šajā shēmā izšķiroša nozīme ir mazai izsoles sākuma cenai, tad mazāka ir arī iemaksātā drošības nauda, atzīmē raidījums. Arī parāds netiek dzēsts un uzņēmums var turpināt to atprasīt no parādnieka SIA "Euro Auto".

"Viņām nebija iekšā akumulatori, nevar pārbaudīt automašīnām pat spidometra rādījumus, neko mēs nevarējām pārbaudīt, tādēļ, par cik tā ir piespiedu darbība, piespiedu izsolē šis transports jāpārdod, tādēļ mēs tādu vērtējumu devām šīm mašīnām," skaidrojusi tiesu izpildītāja Aija Kalniņa.

Kā atzīmē raidījums, aizdomas, ka izsole ir bijusi iepriekš izplānota shēma radot arī piedzinēja un parādnieka uzņēmumu amatpersonas un adreses. "Euro Auto" līdz 2017.gada 28.decembrim vadīja Anatolijs Romaņuks. Parāda piedzinēja vienīgā īpašniece ir viņa dzīves biedre Viola Romaņuka, turklāt vīrs līdz pagājušā gada beigām ir bijis uzņēmuma valdē. "Rix Invest Group" ir reģistrēts Ganību dambī, kur reģistrēta arī parādnieka "Euro Auto" īpašniece SIA "RGR grupa".

 
Visi komentāri
 
Pļurkt 21.maijs 2018 16:23
5 0 Atbildēt

Vajadzēja ar "pareizajiem" cilvēkiem padalīties, tad i gailis pakaļ nedziedātu! Ja ne tūkstošiem, tad simtiem tādu pusmākslīgo bankrotu ir uztaisīti, kur bijušie īpašnieki izshēmo līdz jauniem krutmobīļiem.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 11

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti