Rīgas Motormuzejā tiks atklāta izstāde “Daudzveidīgais RAF” 7

 

Foto: Publicitātes attēls

Motormuzejs | 22.maijs 2018 12:40

Ceturtdien, 24.maijā, plkst. 15:00 CSDD Rīgas Motormuzejā tiks atklāta izstāde "Daudzveidīgais RAF", kur apmeklētājiem būs iespēja iepazīt RAF spēkratu kolekciju.

Rīgas autobusu fabrika (RAF) ir leģenda. Gandrīz 50 gadus - no 1949.gada līdz 1998.gadam rūpnīca ražoja mikroautobusus. RAF auto inženieri, veidojot dažādu busiņu virsbūves, kļuva par tā laika spēkratu dizaina celmlaužiem visā plašajā Padomju Savienībā. Gandrīz tikpat lielā skaitā kā pasažieru auto, RAF ražoja arī speciālos transportlīdzekļus ar pielāgotiem virsbūvju risinājumiem, piemēram, operatīvo dienestu transportlīdzekļi, maršruta taksometri, autovilcieni, elektromobiļi, kemperi, komerctransports - pikapi, furgoni, autoveikali un pat patologu - anatomu automobiļi.

Rīgas Motormuzeja jaunajā izstādē “Daudzveidīgais RAF” interesentiem būs iespēja ieskatīties leģendas neredzamajā pusē. Pirmo reizi tiks eksponēti mazpazīstami RAF speciālie spēkrati, kas izgatavoti Rīgā, Duntes ielas darbnīcās. Izstāde tematiski turpinās Motormuzeja patstāvīgajā ekspozīcijā apskatāmo RAF spēkratu kolekciju.

Kopumā izstādē būs skatāmi 6 interesanti RAF būvēti spēkrati, kā, piemēram, 1994.gadā ražots speciāla furgona – autoveikala eksperimentālais paraugs, rūpnīcā septiņdesmitajos gados izgatavotā RAF piekabe vasarnīca, kā arī pēdējais RAF izstrādātais mikroautobusu modelis RAF “Stils”. Kā viens no izstādes galvenajiem eksponātiem jāizceļ 1991.gadā RAF eksperimentālajā cehā izgatavotais mikroautobuss ar angļu dizaina akcentu RAF 1, zināms arī kā RAF-ROKSANA.

Izstādi atklās Rīgas Motormuzeja vadītājs un izstādes kurators Andrejs Beļinskis. Atklāšanā piedalīsies RAF inženieri un rūpnīcas veterāni. Izstāde Rīgas Motormuzejā būs skatāma līdz 16. septembrim.

 
7 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
650 22.maijs 2018 13:01
3 1 Atbildēt

Es joprojam nesaprotu- vai RAF un viņa "interesanti būvētie spēkrati" ir mūsu kauns vai lepnums, vai kas tas īsti ir? Varbūt ka vieniem demagogiem kauns un otriem no otra gala atkal lepnums vai kā?

Osis 24.maijs 2018 14:34
1 1 Atbildēt

Nostaļģija ir, bet nožēlas nav.

RAF ir PSRS izstrādājums, kurs pēc Maskavas pasūtijuma tika ražots Latvijā. Ar visām no tā izrietošajām sekām, Nepārāk tehniski veiksmīgs- radīts uz VOLGAS bāzes, novecojis jau ražošanas laikā - tika ražots gandrīz 20 gadus, nekvalitatīvi salikts- ne velti līdz mūsdienām saglabājušies tikai paris muzeja eksponātu. Bet padomju laikos nenormāli izplatīts, kam arī nav nekāda sakara ar konkrēt izstrādājuma īpašībām, bet gan ar lēmumu no Maskavas. Problēma tā ka vietējiem speciālistiem pat nebija īpašu iespēju ko ietekmēt un automobīli attīstīt. Tādēļ uzskatīt ka tas nu ir mūsu produkts ir drusku piepušķot.

Kanibaals 22.maijs 2018 21:23
1 1 Atbildēt

Tev skatoties vecās skolas laika bildes ir lepnums vai kauns?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO)

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO) 3

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Volkswagen Golf zaudē visvairāk saražotā auto titulu Vācijā 12

Golf vairs nav visvairāk saražotais auto modelis Vācijā, tomēr šis tituls joprojām paliek pie Volkswagen. Lasīt vairāk

 
 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti